Laddar annons
Ny öl på Systemet i april 2016
17 Apr, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Ny öl på Systemet i april 2016

Öl NYHETER. De äro sura, sa recensenten om ölen i april. Surölstrenden fortsätter att fira triumfer och den som lutar mer åt det beska hållet får maka åt sig.

Några av surisarna är i alla fall balanserade och drickbara, medan andra är rena rama magsaften. Som tur är har Systemet blandat in några ”vanliga” sorter bland nyheterna också. Håll till godo!

NY ÖL APRIL 2016



    1. Bötet Barley Wine Bourbon (11231)

      Nynäshamns Ångbryggeri, 44,60 kr för 250 ml
      Här var det honung i massor, man tittar sig oroligt omkring efter svärmande bin. Bryggt 2014 och nu mognat till ett balanserat barley wine. Lite engelsk gräddkola följer med in i munnen, medan humlebeskan är precis så diskret den ska vara i ett BW. Drick i pytteklunkar och bortse från prislappen. OBS! Ingenting för hard core IPA-talibanen. (säljstart 22/4)




    2. Old Stock Ale 2015 (11212)

      North Coast Brewing, Kalifornien, 41,90 kr för 355 ml
      Årgångsöl som bryggs i liten upplaga och kan beställas så länge lagret räcker. Übergeneröst med malt, vilket ger hög alkoholhalt, trots att restsötman är påtaglig. Här ligger vi på 11,9%, vilket känns lite stickigt i dag. Men betrakta det här som färsköl och låt det vila några år, så kommer karamelliseringen. Till slut får du nåt som liknar två Lagunitas nedtryckta i en flaska. Och det är väl inte så dumt? (säljstart 22/4)




    3. Anchor Old Foghorn Barleywine Style Ale (11494)

      Anchor Brewing, Kalifornien, 32,90 kr för 355 ml
      Läcker doft av fikon hänger med in i munnen. Rejäl fruktsötma som klarar sig ifrån att klassas som kladdig, tack vare en väl avvägd humlebeska som stöttar. Inget störande alkoholstick. Med en touch av nejlika blir det en ren njutning – med julkänsla – till honungsglaserade revbensspjäll.




    4. Mamzelle (11537)

      Brouwerij De Leite, Belgien, 45,70 kr för 330 ml
      Näsan skvallrar om en gueuze med pH nere på extremnivå, men munnen bjuds ett avrundat, visserligen syrligt, men oerhört behagligt och rent suröl. Den tar vi gärna som alternativ till Riesling, till vårens första sparris med skirat smör. Snart dags, för övrigt.




    5. Chemin de Croix (11732)

      Brasserie Dieu du Ciel, Kanada, 39,90 kr för 341 ml
      Häftiga toner av mörk bitter choklad och nyrostat kaffe i näsan, följs av samma härliga komposition i munnen. Mustig gryta eller chokladdessert – välj själv. Vilken pub/krog vid Korsvägen i Göteborg tar in Chemin de Croix som husöl till bra pris?




    1. Founders Curmudgeon (11573)


      Ambitiös flanellskjorte-ale (uppkavlade ärmar, skäggstubb, fet klyvyxa i farstun) med tuggig maltighet, tydlig ekfatston och voluminös beska. Balanserar för att hålla sig på rätt sida den tunna linje, där restsötman antingen höjer ölupplevelsen eller kvaddar den. Men det klarar sig precis. Bourbonfat och farinsocker dominerar den här kolhydratsbomben på 9,8 procent alkohol.




    2. Bière Nouvelle 2016 (11812)

      Brasserie de Saint-Sylvestre, Frankrike, 77,10 kr för 750 ml
      Om ursprunget "Franska Flandern" inte är en tillräcklig lockelse för att köpa en flaska – så låt mig fresta med att det här även är en god amber ale. En ”hembryggar-IPA”, med andra jäsningen i flaskan och världens mest korkade förslutning – kork+metallclip, hopplös att avlägsna utan risk för blodvite. (22 april)




    3. Dragets Kanal Dubbel IPA (11499)

      Nynäshamns Ångbryggeri, 28,90 kr för 250 ml
      Mycket god, välbalanserad DIPA, där den voluminösa kroppen stöttas av rejäl men inte vass beska. Alkoholen inbäddad i fluffig maltsötma, lång, elegant eftersmak och … ja, man vill gärna ha lite mer än ynka 25 centiliter.




    4. Mohawk Dedication Oud Bruin 2015 (11686)

      Mohawk Brewing Co, de Proefbrouwerij, Belgien, 69,90 kr för 375 ml
      Runt, snyggt och generöst som alltid, när den flygande ölmakaren Stefan Gustavsson står för receptet. Det som får dig att satsa 70 spänn på en liten flaska öl är, förutom den begränsade tillgången, samspelet mellan maltsötma, humlebeska och oblyg alkohol på 9%.




    5. Anchor Saison (11571)

      Anchor Brewing, Kalifornien, 24,90 kr för 355 ml
      En ale far, far away from det vi associerar till, när vi vanligtvis häller upp en Anchor. Här var’e syrligt, helt utan julkryddor, men med ansenlig beska, lika efterhängsen som en italiensk innerback.




    6. Boon Black Label (11258)

      Brouwerij Boon, Belgien, 99 kr för 750 ml
      Ännu en snygg, stilren belgisk gueuze, som trots att den är ”Boon dry”, det vill säga totalt utjäst, kan drickas utan pH-neutraliserande brustabletter som tilltugg. Varför inte i stället en gryta öl- och vitlökskokta musslor med en skål frites därtill? Gjord på en blandning av ett- och tvåårig lambic. Just det ja, glöm inte majonnäsen, den gör ölet mindre svårt.




    1. Taras Boulba (11507)

      Brasserie De La Senne, Belgien, 26,50 kr för 330 ml
      En typ av antites till belgisk öl; ljus, lätt, torr, till lager av nordtysk typ förklädd ale, med ett ilsket humlebett och ganska liten kropp. Gott, javisst – men vill man vara kitslig kan man hävda att tyskarna gör liknande öl för långt under halva priset.




    2. Weihenstephaner 1516 Kellerbier (11569)

      Weihenstephan, Tyskland, 19,90 kr för 330 ml
      1516 står för året då de tyska renhetslagarna för ölbryggning instiftades. Till 500-årsjubileet lanserar världens äldsta bryggeri (grundat 1040) den här alldeles schyssta, ofiltrerade pilsnern, som inte gör något större väsen av sig.
      En traditionell sydtysk, med lite söt maltighet och medelstor beska. Lite åt Spatenhållet, fast grumlig. (säljstart 22/4)




    1. Arrogant Double Bastard Ale (11619)

      Stone Brewing, Kalifornien, 99,90 kr för 650 ml
      Nej, Arrogant Double Bastard är inte uppkallat efter en presidentkandidat och hans brorsa. Med elva procents alkohol och en enorm restsötma undrar man hur mycket socker som är tillsatt i den här brygden. På tok för sockersött för mig, om det är öl vi ska dricka. För torrt, om det ska föreställa portvin.




    2. Sleeping Lemons Wild Beer Co (11799)

      Wild Beer Co, England, 35 kr för 330 ml
      Den snälle kallar det här elegant, andra säger tunt och blekt. OK, det är ett öl I den timida klassen, med antydan av citronskal och inte så mycket mer. Charmlöst, möjligen ”fräscht”, men påminner i så fall lite för mycket om rengöringsmedel med citrondoft.




    3. Temple Garden Yuzu Ale (11894)

      Baird Brewing Co, Japan, 38,90 kr för 330 ml
      Respekt för att man ska viska i en tempelträdgård, men om man nu ska krydda med yuzu (japansk citrusfrukt I grapestil) kan man välan ta i liiite grann. Här är vi bara halvvägs för att fylla hålrummen i smakpaletten. Jag har svårt att lägga nästan 40 spänn på en flaska asiatisk ängslan.




    1. Hanssens Oude Gueuze (11423)

      Hanssens Artisanaal, Belgien, 62,50 kr för 375 ml
      Så var vi där igen. pH-mätaren slår i botten, kinderna krullar sig, slemhinnorna tigger om nåd och salivforsen som utsöndras skulle räcka för att släcka en mindre präriebrand. Jag inser att ölet är välgjort, men har helt enkelt svårt för typen, när det blir vasst som galla.




    2. Trolltunga Gooseberry Sour IPA (11295)

      Buxton Brewery, England, 32,90 kr för 330 ml
      Hommage till den norska klippan Trolltunga. Endast Norge norska krusbär har, som bekant, men de här övertydliga dragen av omogna krusbär, uppblandade med ansenlig humlebeska är inte godare än det låter. Jag förstår helt enkelt inte tjusningen med så här mycket av både syra och beska i kombination. Fakirdricka.


NY CIDER APRIL 2016



    1. Make Momma Proud Passionfruit Cider (11807)

      Slim Pickens, Brewski Helsingborg, 36,90 kr för 330 ml
      Naj, naj, naj, inte min typ av cider. Torrt, nja – okej då, men smaksättningen med passionsfrukt ger känsla av läsk, om än med vuxen smak i botten.


    Författare: Thomaz Grehn