Laddar annons
Ny god öl på Systemet
19 Mar, 2016
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Ny god öl på Systemet

NY ÖL MARS 2016. Månadens nya öl på Systembolaget är en lika illuster blandning som det kulörta bollhavet i ett möbelvaruhus.

Några grymma rökare, som närapå får mig att osäkra och skrika ”Mars Attacks”, blandas med blyga vårlökar som ingen väl ens hade kommit på tanken att efterlysa, ifall leveransen råkat hamna på avvägar.

Men hellre en bergochdalbana med högt och lågt, än en jämngrå massa man knappt orkar rycka på axlarna åt.

Öl som i England

En ölmässa i Clapham Junction lockade mig till London häromveckan. I den gamla anrika, ruffiga, halvhjärtat ombyggda teatern The Grand kunde jag konstatera att det spirar hur många små, lokala, innovativa hantverksbryggerier som helst i världens mest konservativa ölimperium. Hela teatern långt därnere södra London (Clapham ligger till och med en bit bortanför det kravallomsusade Brixton) svällde av malt och humledoft.

Så långt är allt ganska likt vårt eget Lilla London.

Ölfestival i London. Gubbigt nöje i anrik teaterlokal. Channel Four intervjuar eldsjälen Mark Justin.

Man var finns all denna goda öl att tillgå?

När vi kryssar runt bland pubarna i ”Stora Göteborg” (som Kal lite skämtsamt brukar kalla London), är det alltjämt samma sorgliga, bleka, lätt avslagna, tempererade och massproducerade maltvatten som härsknar … f’låt härskar.

En ljummen ”IPA” utan vare sig kropp eller beska – och med en alkoholhalt på 3,8 procent … who wants, who cares? Att det historiska epitetet India Pale Ale blivit så urvattnat i Storbritannien är lika märkligt som sorgligt.

Att inte ens pubarna i och runt Camden Town tillhandahåller ett anständigt utbud från sitt eget lokala bryggeri, är bedrövligt. Faten innehåller det vanliga blasket och i flaskorna är det mest Corona, Heineken, Peroni och Carlsberg.

Nåväl, här är det bästa av det nyaste på Systembolaget. Mycket bättre. Håll till godo!

NY ÖL, MARS 2016



      1. Dugges Ethiopia Welena (11294)

        Dugges, Härryda, 10%, 39,70 kr för 330 ml
        Stout. Uppföljare till Ethiopia Gedeo, med enorma kaffetoner av mörkrostat, sötsyrligt kaffe. Etiopiskt, förstås. Sötman kommer i form av lakritstoner och skapar genuin godisglädje. Tänk ett påskägg med enbart lakrits och mörka chokladbitar med nougat, som man får möla i sig på en gång. (4/3)




      2. Dugges Imperial Geisha (11516)

        Dugges, Härryda, 10%, 39,70 kr för 330 ml
        Geisha? För att det finns en svag ton av japansk soya i bakgrunden,bland allt kaffe, lakrits och nougat. De här båda tvillingstouterna från Dugges är en bra kompensation för det något tunna utbudet av påsköl i år. (4/3)




      3. West Coast Handshake (11599)

        West Coast Bryggeri, Göteborg, 10%, 39,90 kr för 330 ml
        Stout. Ta Dugges båda monster och släng i en näve kanel i jäskaret, så får du de här fantastiska ölet. Eller … öl – det kan ju diskuteras. Men det är per definition en jäst vört i en alldeles egen och skojig stil. Måste provas, men det är inget man drar i sig ett sexpack av. Sex centiliter räcker långt. (4/3)




      4. Samuel Adams Imperial Stout (11237)

        Samuel Adams, USA, 9,2%, 21,90 kr för 355 ml
        Härligt, fyllig och imponerande imperial stout med lakrits, kaffe och chokladtoner. Det är sällan jag hyllar Uncle Sam ända upp till fempoängsnivån, men här är det hatten av. Obegripligt hur man lyckats göra en så mäktig öl till ett så lågt pris. (4/3)




      5. Ten Fidy (11570)

        Oskar Blues Brewery, Colorado, 10,5%, 50,90 kr för 355 ml
        Imperial stout på burk (en spänn i pant!) är inte vanligt, but here it is! Annorlunda. Ganska torr och rejält besk i stället för söt och obitter. Det tar ett tag att vänja sig, men efter en stund … aah, good stuff. All denna tjära, allt detta kaffe, all denna bittra choklad gör ölet fientligt inställt till söta desserter, men extremt köttvänligt – förutsatt att ni förfogar över kött med vilda ambitioner. Tjälknöl på rådjur och rödvinsreduktion måste vara perfekt till den här plåtbjässen. (18/3)




      6. Midtfyns Imperial Stout (11680)

        Midtfyns Bryghus, Danmark, 9,5%, 36,90 kr för 330 ml
        Alldeles underbar brygd med en elviramadigansk balans mellan chokladen, kaffet, kakaon, salmiaken, SALMIAKEN!!!, alkoholen och den lååånga eftersmaken, där lagringen på ekfat drar fram förföriska vaniljtoner. Sagolikt öl från HC Andersens hembygd (Årslev, strax söder om Odense). Njutes utan något som helst tilltugg, framför allt inte jordnötter. (18/3)




      1. Poppels Projekt 008 Double Oatmeal Stout (11881)

        Poppels Bryggeri, Mölnlycke, 10%, 34,90 kr för 330 ml
        Mer lakrits och mindre kakao – och inte fullt så mäktigt som dansken. Annars hade Poppels varit en blåkopia av Midtfyns imponerande stout (se ovan). Levereras med … hm, buntband i plast runt flaskan. Förlåt, men det förstår jag inte. (18/3)




      2. Purpose of Grapefruit (11445)

        West Coast Bryggeri, Göteborg, 6,5%, 34,90 kr för 330 ml
        Ale. Riktigt bra och läskande fruktöl. Elegant ton av grapefrukt, som inte sitter i humlen utan liksom spelar egenhändigt, som vore det bittert skal och pektin från grapefrukt tillsatt. När tuff beska och fruktsyra blandas kan det bli en frontalkrock, men här funkar kombinationen utmärkt. Gott öl. (4/3)




      3. S:t Eriks & De Molen Saison Citra (11566)

        S:t Eriks, Arlandastad, 5,1%, 24,90 kr för 330 ml.
        Ale. Voluminös doft av amerikansk citrushumle, som snabbt falnar i munnen. Beskan är närapå obefintlig, men det grumliga ölet är en strålande törstsläckare i vårsolens glans. Fjäderlätt såväl på tunga och i strupe, ingen av dem kan ana att det döljer sig över 5 procent alkohol här. Lyckad kollaboration mellan S:t Eriks och holländska De Molen. (18/3)




      4. Café Racer 15 (11304)

        Bear Republic, USA, 9,8%, 89 kr för 650 ml
        Tungviktare i genren Västkust-IPA. De för stilen essentiella humlesorterna Amarillo, Cascade, Chinook och Citra briljerar och bjuder på massor av tropiska citrustoner och potent humlebeska. Alkoholen snuddar vid tioprocentsstrecket och nånstans där börjar det bli jobbigt. Men malten och humlen bäddar in spritigheten och det matkrävande ölet får passera. Mäktigt. (18/3)




      5. Rigor Mortis (11203)

        Brasserie Dieu du Ciel, Kanada, 10,5%, 45,90 kr för 341 ml
        Brown ale i belgisk trappiststil, med stor maltighet, ännu större restsötma – och en beska som drunknar i den mäktiga kroppen. Tuggiga toner av toffee dominerar stort, men näsan hakar upp sig lite grand på tonerna av kriekliq, alltså körsbär i sprit. Tung men god öl som inte är någon annan lik. Rigor Mortis är inte enbart för unga liberaler på stämma – det funkar absolut även i andra, inte fullt så stela sammanhang. (18/3)




      6. Brusseleir (11834)

        Brasserie De La Senne, Belgien, 8%, 33 kr för 330 ml
        Ale. Brusseleir låter som ett flygbolag i lågprisklassen, men den här smutsbruna ipan är tämligen väl packad med maltsmak. Här pöser det över av choklad, mokka och lite körsbär i sprit. Kvardröjande söt maltighet. Når inte de riktiga höjderna, men behöver inte skämmas för sig. (18/3)




      7. Gouden Carolus Indulgence (11360)

        Brouwerij Het Anker, Belgien, 11,7%, 119 kr för 750 ml
        Ale. Oj, i stället för att behöva beställa ”en öl, en whisky och en kaffe, tack” får du allt-i-ett här, som vore det ett flytande Kinderegg. Generöst med maltiga whiskytoner uppblandade med kakao och kaffe, toppad med krämigt skum. Ovanligt, tokigt, vilt, spännande. 11,7 procent alkohol … hm, det borde ha gått överstyr innan ölet kommit i glas, men GCI klarar sig, märkligt nog.
        Äta till? Nja, knappast en varmrätt – men den som är crushed på Sachertårta har ett bra val i denna ”belgiska irish coffee”. (18/3)




      8. Innis & Gunn Irish Whiskey Finish (11659)

        Innis & Gunn, Skottland, 7,4%, 26,90 kr för 330 ml
        Porter. Ännu en snällöl från bryggeriet som tycks ladda mäskpannorna med gräddkola innan de häller i malten. Publikt och sockersött tuggigt. Har definitivt sina fans, som jag klumpar ihop i gruppen gottegrisar. Massproducerat men välgjort till mycket rimligt pris. (4/3)




      9. Anchor Barrel Aged (11572)

        Anchor Brewing Co, USA, 7,5%, 33,90 kr för 355 ml
        Anchor är alltså inte bara julöl – men stilen är väldigt lik det som kommer från San Francisco varje december. Kryddigt, med drag av kardemumma, kanel, nejlika … och bra beska. Lagringsvänligt, fylligt och gott. Ett öl för mustig gryta, gärna med pilau.




      1. Beer Camp Tropical IPA (11297)

        Sierra Nevada, Kalifornien, 6,7%, 31,90 kr för 355 ml
        Här får Sierra Nevada-fansen nåt annorlunda att bita i. Rejält besk västkust-IPA med generös topping av den tropiska frukt namnet utlovar. Lång och valnötig eftersmak som tillsammans med en efterhängsen syra är lite svår att komma till tals med. Ett öl för mustig gryta. Sjömansbiff, kanske – det var länge sen … (18/3)




      2. Pangofeber India Pale Ale (11485)

        Brewski, Helsingborg, 6,5%, 37,90 kr för 330 ml
        Grumlig, tämligen ordinär tropikpilsner, dvs syrlig, med drag av frukt från så kallade lata latituder (är det PK att skriva så om sydliga breddgrader nuförtiden, förresten?). Brewskis faiblesse för feberöl (Mangofeber, Passionsfeber, Ananasfeber) är lite skruvad och höjer inte temperaturen i mitt ölsinne. (18/3)




      3. Tweak (11777)

        Avery Brewing, USA, 17,5%, 123,20 kr för 355 ml
        Stout. Ett slags bourbonlikörportvin på ölbas. Kakaodoften är enorm och smaken tyngd av mokka, men framför allt av alkohol. Borde provas mot Kahlua och Tia Maria – är inte säker på att ens sju av tio skulle pricka vilket glas som innehöll öl. Njutes säkrast som likör. (18/3)




      4. Ægir Lynchburg Natt Imperial Porter (11299)

        Ægir Bryggeri, Norge, 10%, 69,90 kr för 500 ml
        Som namnet antyder är ölet lagrat på fat från Jack Daniel’s distillery. Det söta, vaniljiga från bourbontunnan gifter sig lyckligt med den maltiga kroppen i XXL-format. Det som stör lite är den påflugna tonen av japansk soya, inte alldeles behaglig. Det blir lite för salt för min smak. (18/3)




      5. Sierra Nevada Narwhal Barrel Aged 2015 (11007)

        Sierra Nevada, Kalifornien, 12,9%, 209 kr för 750 ml
        När en flaska öl (visserligen på 75 centiliter, men ändå) springer upp i över 200 spänn, måste det vara bra. Och jo, det är bra. Men kampen mot den betydligt billigare norska Ægir Lynchburg är jämn i stil och kvalitet, men ojämn i pris. Hade önskat något mer kolsyra här, för fräschörens skull. De här monstruösa imperial stouts blir förvillande lika begagnad motorolja med sälta. (18/3)


NY CIDER, MARS 2016



      1. Silex 2014 (11580)

        Julien Fremont, Frankrike, 4,5%, 95 kr för 750 ml
        Skrev förra månaden om två goda normandiska cidrar – här är ännu en, ytterst lämplig som lågalkoholalternativ till vin. Torrt, äppligt, fruktigt och stilla – en annan värld än vår egen svenska läskcider (Kopparbergs, Herrljunga …). Det här passar verkligen till fisk och skaldjur. Välgjort. Kom i blott 360 flaskor för två veckor sedan – kan vara läge att beställa. (4/3)




      1. Cidre Brut par Nature 2014 (11584)

        Julien Fremont, Frankrike, 5,5%, 95 kr för 750 ml
        Kruttorr cider boostad med calvados, efter lagring på calvafat. Syran kan upplevas som stygg för den som inte är inne i riktiga cidersvängen. Märkligt nog har Systemet skapat en produktkategori som lyder ”Cider, torr och halvtorr”, där den här produkten är placerad. Här samlas alltså ”naturcider” utan tillsatt socker och cider med 60 gram – eller mer – tillsatt socker. Varsågod å leta. Som om en järnhandel skulle ha en låda med ”Skruv, lång och halvlång”. (18/3


 

Huvudbild: 

Hantverksöl i massor. På mässan i Clapham dominerade små lokala bryggerier med personliga och kraftfulla brygder. Men på pubarna i centrum lyser de med sin frånvaro.
Foton i artikeln copy Thomaz Grehn