Laddar annons
Mechtateli – restaurang med toppläge längs Fontanka
13 Mar, 2019
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Mechtateli – restaurang med toppläge längs Fontanka

Restaurang Mechtateli är en av de trendigaste man kan besöka just nu i Sankt Petersburg. Ludmila Ivanova arbetade tidigare som barrista, utbildade sig till sommelier och blev krögare med egen restaurang. Allt på mindre än tre år.

Förutom ett enormt driv har Ludmila Ivanova superkoll på läget i branschen, på hemmaplan men också utomlands.

Under intervjun har hon full koll på vad som är i görningen i köket men också i matsalen. Personalen kommer fram för att ställa frågor, gäster vill tacka för maten och boka nya besök och telefoner ringer. Det snurrar kring Ludmila och det går fort.
restaurang-mechtateli-recension-vinbanken

Gastronomi med stil på g i Sankt Petersburg

Sankt Petersburgs restaurangscen drivs av en stark grupp unga, dynamiska restauratörer (ett 40-tal) vilka alla har som mål att göra staden till en gastronomisk destination, säger Ludmila. Hon lägger till att det är en anledning till varför hon orkar med det höga tempot.

Att staden är i en spännande tid fylld med möjligheter går inte heller att missa. Så tolkar vi Ludmilas svar på frågan om vad som händer inom stadens gastronomi. Ett samtal vi för med hjälp av google translate och teckenspråk.

Kock, Victor Gysev och krögaren på Mechtateli Ludmila Ivanova.

Kock som hämtar inspiration i naturen

Mechtatelis kökschef sedan två år är 24 årige Victor Gysev som är född och uppvuxen i Sankt Petersburg. Victor är självlärd och berättar att han älskar att vara i naturen. Det är där han hämtar sin inspiration. Victor tar gärna en sväng i skogen för att plocka svamp eller granskott som han konserverar för att senare tillaga på restaurangen.

Victor säger att han vill laga ärlig mat med smaker han hämtar från naturen. Han återkommer till de skandinaviska köken, hur imponerad han är och att han har restaurang Noma i Köpenhamn som en av förebilderna.

restaurang-mechateli-sankt-petersburg-vinbanken

Vi smakar på tapas av tonfisk toppad med anksås som spetsats med cognac. En rådjurstartar med persilja och granskott. Smörstekt svamp toppade med rostade pistage- och solrosfrön.

kamchatka-krabba-mechtateli-sankt-petersburg-vinbanken

Som varmrätt en pasta med physalis, skaldjur, kamchatka krabba och havsräkor. Till dessert en underbar ljuvlig, mörk chokladmousse på vilken Victor hyvlade lätt rostad tallbark och skal av gröna fikon. Magiskt!

Mechtatelis vinlista

Ludmila brinner för sina viner. Urvalet är personligt och hon kan berätta om möten med varje enskild producent på listan. På restaurangen håller hon enklare vinkurser, provningar och mer avancerade vinutbildningar som spänner över flera tillfällen. De planerar för fler winemakers dinners efter att producenten Mazzei varit på uppskattat besök. Under året arrangerar restaurangen sin första vinresa, redan fullbokad, som går till Georgien.

Att gästerna väljer bättre viner efter att de gått en kurs är som grädde på moset.

"Vi  sporras i att erbjuda bättre viner i samma takt som våra gästerna blir kunnigare", säger Ludmila.

Vinlistan spänner över cirka 90 viner med uppskattningsvis något fler franska viner än tyska.

Expansion i sikte för Mechtateli

Till sommaren öppnar Ludmila ytterligare en restaurang som kommer bli tre gånger så stor i jämförelse till Mechtatelis 45 platser. Den nya restaurangen är på två våningsplan och har ett chefs-table i anslutning till det öppna köket. I pipen är även en avdelning där gästerna, med storbildsteknik, kommer kunna förflyttas till vilken vingård som helst i världen!

Dessa artiklar kan vara intressanta om du gillade det du lästa nu, plus tips hur du kan följa Mechtateli

Petrov-Vodkin, rysk tapas bar och restaurang i Sankt Petersburg

Sankt Petersburg för en kulinarisk week-end!