Laddar annons
Vin till fylld fläskfilé med päroncidersås
11 Mar, 2019
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vin till fylld fläskfilé med päroncidersås

Den goda fyllda fläskfilé serveras med en päroncidersås och en fräsch sallad med päronklyftor, strimlad selleri och klyftpotatis. Vinet till är vitt av druvan chardonnay.

Päron är saftiga och vitaminrika. Och päron passar minst lika bra som äpplen för att krydda och smaksätta maten.

Många vita viner, speciellt av chardonnaydruvan smakar också av päron varför bryggan till denna maträtt är given. En bra syra i vinet matchar den syrligare päroncidersåsen i rätten.

Vin till fylld fläskfilé med päroncidersås

Vicar’s Choice Barrel Fermented Chardonnay 2016 (2188), 99 kr

Druvor: Chardonnay
Alkoholhalt: 13%
Sockerhalt: <3g/l.
Smak: Torr, fyllig. Rostad frukt, inslag av smör och med en viss fetma. Balanserad. God och läcker, balanserad smak. Toppbetyg!

Recept | Fylld fläskfilé med päroncidersås, 4 port.

600 g fläskfilé
75 g champinjoner
2 msk hackad persilja
salt, peppar
matfett till stekning

Sås:
1-2 fasta Anjou päron
1 msk matfett
2 dl päroncider
2 dl grädde
1 msk kalvfond
1 msk maizena majsstärkelse
1 tsk balsamvinäger
salt, peppar

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175°.
2. Putsa köttet och skär ett längsgående snitt. Banka ut filén lätt med handen.
3. Hacka svampen, blanda med persilja och strö blandningen över köttet.
4. Salta och peppra. Rulla ihop, bind ihop med ett steksnöre.
5. Bryn runt om i matfett.
6. Stek klart i ugnen, ca 20 minuter.
7. Dela, kärna ur och tärna päronen. Fräs i matfett i en kastrull.
8. Tillsätt cider, grädde och fond. Koka upp. Rör ut maizena i lite vatten och red av såsen. Koka upp och smaka av med vinäger, salt och peppar.
Skiva köttet.

Varför päron är så viktiga för vår kropp

C-vitamin:
Immunförsvar, sårläkning, hud- och benbildning, förbättrar upptaget av järn och andra mineralämnen.

B-vitaminer:
Blodbildning, hudbildning, nervsystemets funktion, muskelfunktion, omvandling av kolhydrater, fett och protein till energi.

A-vitamin:
Tillväxt, syn, slemhinnor.

Kalcium:
Musklernas och nervernas funktion, bildning av ben och hjälp till blodets förmåga att koagulera.

Magnesium:
Nerv- och muskelfunktionerna samt för att ett stort antal av de enzymer som behövs för cellerna ska fungera.