Rålund, torrt blåbärsvin från Västerbotten
Li Holmberg och Lars Normark är entreprenörerna som tillverkar blåbärsvin i Skellefteå, Västerbotten. Deras företag är IDUNN, vinerna är torra och heter Rålund. Säg by-by till förra seklets mörka söta svenska bärvin och välkomna de nya strama, torra och personliga bärvinerna.
I Sverige tillverkades bär- och fruktviner långt innan vin av druvor började importerades från södra Europa i kommersiellt syfte. Den svenska bär- och fruktvinstillverkningen var även stor under 1700-talet. Nästa stora era för bärvinerna kom när bland andra maskrosvinerna gjorde succé på 1970-talet i efterdyningarna av den bejakande och ifrågasättande hippiekulturen.
Nu är vi där igen. Många längtar efter närproducerade livsmedel, efter det vi upplever som äkta, smakar gott och är nyttigt. Hälsan först är i fokus och kan man kombinera det med en gnutta alkohol samtidigt som det smakar gott, bingo!
Att IDUNNs blåbärsvin är torrt innebär att kvaliteten är uppskruvad och användningstillfällena fler. De mörkt blå vinerna från Västerbotten har därmed en självklar pondus då dom passar utmärkt bra till mat.
"Det finns en förutfattad mening om att blåbärsvin ska vara sött", menar Li Holmberg som säger att de medvetet arbetat fram vinernas torra smak. "Vi vill tillverka torra bärviner vars kvalitet ska kunna mäta sig med vin", konstaterar hon.
"Vi tror också att blåbärsvinerna klarar lagring och till och med kan utvecklas. Därför funderar vi också på att köpa in några fat för att testa fatjäsning. Eller i alla fall att lagra vin på ekfat och vem vet, det kanske även blir svenska fat", säger Lars Normark.
Lars Normark och Li Holmberg tillverkar Rålund, torra blåbärsviner i Skellefteå!
För att lyckas med sitt projekt konsulterade paret en kanadensisk vinmakare och sommelier. Tillsammans provade och trimmade de tillverkningsprocessen till dess att Li och Lars var nöjda. Blåbärsvinet skulle vara torrt och framställningstekniken de arbetade fram säkerställde den kvalitet paret var ute efter.
Blåbär från Arvidsjaur och Haparanda
Råvaran är inte vilka blåbär som helst utan de är de vilda och små med de tjocka skalen som växer i Norrland som är nyckeln till Rålunds smak. Musten får naturligt en intensiv smak med lite tanniner liknande den torra stramhet många rödviner har.
Hur tillverkas blåbärsvin från Rålund
Det går åt cirka 285 gram blåbär för en flaska Classic Torrt och lite mer, 335 gram för tillverkningen av Exclusive Torrt. Blåbären levereras som frysta. Bären tinas varpå vatten och socker (KRAV strösocker) tillsätts tillsammans med vinjäst för att nå alkoholhalten 12-13 volymprocent.
Musten jäser ut allt socker på 20-25 dagar. Vinet smakas av och sötas eventuellt upp något innan det filtreras. Därefter lagras vinet på tank cirka en månad innan buteljeringen. Vinet får vila ytterligare några veckor i flaska innan försäljning sker.
Tillverkningen är småskalig och en sats ger 1 300 flaskor och tar cirka fem månad att tillverka.
Kul att veta
Bärviner behöver ingen årgångsbeteckning, enligt EU regler. Systembolaget ser dock gärna att alla viner i sortimentet har årgångsbeteckning varför Rålund fått dispens under introduktionsfasen. Från mars 2019 har Rålunds blåbärsviner årgång.
"Rålund Exclusive är ett mycket speciellt för oss eftersom Stadshuskällaren ville servera vinet på en bankett", berättar Li Holmberg. Restaurangen skapade en helt egen maträtt bara för att blåbärsvinet skulle passa maten.
"Nu håller vi tummarna för att blåbärsvinet ska serveras på Nobelfesten i december", säger Li Holmberg.
Paret säger vidare att de tycker att deras blåbärsvin påminner om de röda vinerna från Beaujolais med sin tydlig blåbärsprofil och strama smak.
Som vinälskare kan man inte heller låta bli att fundera över blåbärsvinets utvecklingspotential. De blir spännande att följa för vem vet om inte även blåbärsvin kan utvecklas med lagring.
Nyhet, små partier 8 mars 2019
Rålund Exclusive, torrt vin av blåbär 2018 (91227)
IDUNN Norsjö Wine & Co AB, Skellefteå kommun Sverige, 235 kr
Råvara: Blåbär
Smak: Torr, medeflyllig sötsyrlig smak av blåbär, lätt örtig. Bra längd.
Omdöme: Superhärlig ren smak av bär, stor mervärde.
Betyg: 4
Kul att veta
Företaget har namn från den nordiska mytologin och gudinnan IDUN som står för "den som föryngrar" vilket syftar på blåbären.
Läs om andra småskaliga dryckestillverkare i Västerbotten
Iscider från Norrland het nyhet på Systembolaget, 31 aug 2013
Kallholmen, maltbryggeri för lager i Skellefte Hamn, 6 juli 2014 (återpublicerad från 2013)
Skellefteå bryggeri äger Kallholmen levande lager, 31 aug 2017
U&Me Beer AB, brygger öl i garaget, 15 juli 2013
Hernö gin - världsklass, 7 sept 2017
Vinbanken tipsade om Rålund Classic på Youtube, "Dagens Vintips" den 4 jan 2019.
HUVUDBILD: Norran, läs gärna hela artikeln här.