Laddar annons
15 Oct, 2008
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Missbruk - säg din mening

Världshälsoorganisationen startar nätdiskussion om missbruk. Fram till den 31 oktober kan alla, privatpersoner, företag, intresseorganisationer, myndigheter och experter lämna förslag på hur alkoholmissbruket kan minska.

WHO säger att 2.3 miljoner människor per år dör i alkoholrelaterade sjukdomar och olyckor.  Alla förslag och idéer sammanställs inför de kommande mötena som hålls i slutet av november och WHO har särskilt valt att fokusera runt barn och ungdomar som man säger är utsatta riskgrupper i miljöer där mycket alkohol finns tillgängligt. Folkhälsominister Maria Larsson säger sig vara särskilt nöjd över att WHO lyfter fram dessa grupper.

-Jag vill själv samla EU:s hälsoministrar för att illustrera hur barn och ungdomar utsätts för allt mer raffinerad marknadsföring av alkoholdrycker, säger Maria Larsson.

Vinbanken kan inte låta bli att tycka till direkt och menar att det är solklar dubbelmoral som våra politiker driver och där Maria Larsson är en av de ansvariga. När man uttalar sig enligt ovan och samtidigt tillåter nybakade studenter att skråla runt i trafiken, på bilflak där alkohol är regel mer än undantag och samtidigt vurmar för att unga ska dricka mindre funderar man på om återhållsamhet bara ska gäller för vissa situationer. Eller är regelropen till för för att skapa kontroll och inflytande i alkoholföretagen? Bland studenterna har många inte ens fyllt 18, de får inte handla alkohol på Systembolaget eller be någon köpa åt dem, då är det langning. Från var får de då tag på sprit? Föräldrar, lärare och alla andra vuxna, som politiker, hör uppenbarligen inte vad polis, fältassistenter och sjukvården berättar om verkligheten. Och just det här är bara ett exempel av flera............

Vill du påverka och säga din mening, gå till: http://www.who.int/substance_abuse/activities/submit_form/en/index.html