Laddar annons
Nästan torra Moselviner - stor lista många goda val
28 Nov, 2020
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Nästan torra Moselviner - stor lista många goda val

Nästan torra Moselviner med 10,5–11,5 alkoholhalt. Stor genomgång av den gruppen Moselviner på Systembolaget.

Nästan torra Moselviner är de lätta eleganta vinerna som kan ha en del restsocker, det vill säga upp till drygt 20 gram socker per liter. Ibland känns sötman, ibland nästan inte alls beroende på hur syrorna balanserar smaken.

Men om det står Trocken eller Dry på etiketten får det bara vara max 9 gram restsocker per liter.

När vi pratar om socker är det alltid druvans naturliga sockerarter det handlar om. Man får aldrig tillsätta socker. Fördjupa dig i distrikt Mosel, läs mer här.

Snabbval

Nästa torra Moselviner till mat

Det här är viner som med sin lätta eleganta stil passar fint till japansk mat och andra östasiatiska rätter som sushi, sashimi, vårrullar med sötsur sås och liknande. Samt naturligtvis till svensk husmanskost med lite sötma som i dillkött.

Om inget annat uppges finns vinet i Systembolagets beställningssortiment.

Lista - nästan torra Moselviner på Systembolaget

1. Dr L Riesling 2019 (7218), 99 kr

Ordinarie sortiment
Bra rieslingdoft med gula päron, lite honung, aningen gummiton. Nästan torr med fin syra, bra balans med bussig fruktighet av citrus och äpplen. Fin smak och längd för sitt ringa pris.

2. S.A.Prüm Essence Riesling 2019 (70330), 119 kr

Lite blommig ton, ren och snygg, tydlig mineral. Lätt fin och elegant med finstämd frukt och bra syra. Nästan helt torr, balanserad och rättfram – och bra.

3. Claes Schmitt Riesling 2018 (76406), 135 kr

Mycket generös, bred fin frukt, aningen rökig ton. Rejäl och smakrik med samma lätta rökighet som i doften, skiffer, örter med en svagt grön ton av unga stockar.

4. Nik Weis Urban Riesling 2019 (76000), 139 kr

Finstämd och elegant som Saar-riesling ska vara med citrus och svag ton av ananas. Stram och nästan helt torr i lättare stil med tydlig fruktighet mot äpple och persika.

5. Claes Riesling Kabinett Trocken 2019 (76322), 149 kr

Även denna Claes har en svagt rökig ton av bakat äpple. Torr med finfin syra och en svag fruktsötma i slutet. Bred och svag rökig med härlig mineralkänsla och lång fin eftersmak. Mat mat- än prat-vin.

6. Fritz Haag Riesling 2018 (78149), 159 kr

Mycket snygg med fin djup fräsch frukt och tydlig mineralton plus en dos honung. Halvtorr (Feinherb på tyska) med örtig fin frukt med citrus och äpplen och en svag pepprighet i slutet. Väldigt fint vin.

Vinbanken-Nastan-torra-Moselviner-stor-lista-manga-goda val

7. Villa Huesgen Schifer Riesling Dry Trabener Würzgarten 2018 (75496), 159 kr

Lätt kryddig doft med gröna örter, frukt mot bakade äpplen med en droppe citron. Torr med läskande god syra, lite svag i frukten men rak och god med en svag beska i slutet vilket passar bra när maten står på bordet.

8. SA Prüm Blue Riesling Kabinett Trocken 2018 (70012), 159 kr

Härlig och stor doft av nästan övermogen frukt och en svag ton av botrytis som drar mot ananas och honung. Torr med härligt läskande frukt med samma lätt övermogna ton av ananas och äpple och honung. Hög syra och en känsla av sötma mer än faktisk dito.

9. Nik Weis Saar Riesling 2019 (74139), 169 kr

Mycket elegant fin doft som Saar ska ha med äpple persika och päron. Halvtorr med toner av fint mognad frukt av samma typ som i doften. Mycket finlemmad och elegant eftersmak med fin sötma trots sina 11,5%.

10. Claes Steilstlage Riesling Feinherb Apotheke 2018 (79090), 171 kr

Stor utvecklad bred doft med svag rökighet och bakad frukt. Halvtorr med samma lätta ton av bakad frukt men i övrigt ganska rejäl med komplett och stadig frukt. Lång god eftersmak. Matvin med svag sötma.

OM DISTRIKT MOSEL - FAKTA OCH VINKUNSKAP
Vin utöver de vanliga - från makalöse Markus Molitor i Mosel.

Vinbankens serie OM MOSELVINER, 3 delar.
Torra Moselviner på Systembolaget. 
Moselvin med lätt sötma och låg alkoholhalt - stor genomgång.

TABELL - MOSELVINER

[drinklist id="90654"]