Laddar annons
Bästa Moselvinerna - med lätt sötma och låg alkoholhalt
5 Dec, 2020
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Bästa Moselvinerna - med lätt sötma och låg alkoholhalt

Moselvin med lätt sötma. Vinerna i det här avsnittet av Vinbankens genomgång av MOSEL på Systembolaget, ligger på cirka 40–80 gram restsocker per liter.

Moselvin med lätt sötma och har en låg alkoholhalt mellan 7–9 procent smakar fantastisk till sillinläggningar - bra viner till Julmat med andra ord.

Märkligt nog är det svårt att få fram mer exakta uppgifter för vinernas restockerhalt än det stora spannet, 40-80 gram socker per liter. Och hur sötman faktiskt upplevs beror till stor del på smakens balans. Sötma i förhållande till fruktsyra.

Det är även lätt att gissa fel på restsötma i vin. Dels för att vi generellt inte är så vana vid sötare viner, men också för att upplevelsen av sötma styrs av syra i kombination med andra smakkomponenter i vinet.

Snabbval

Vinets etikett och alkoholhalt kan röja graden av sötma

Beteckningarna som Kabinett och Spätlese kan vara en indikation på om, eller hur sött vinet är. Men vin med dessa beteckningar behöver inte vara det. För det finns faktiskt både Kabinett och Spätleseviner som är torra. I det fallet står det Trocken på etiketten.

Ett sätt att förstå smaken, om den är mer söt eller torr, är att läsa vinetiketten noga. Då det är sockret i musten som omvandlas till alkohol, kan alkoholhalten vara en fingervisning till hur sött vinet är. Ju lägre procent, desto sötare vin.

Moselviner med liten sötma och låg alkoholhalt till mat

Moselvinerna med beskrivningen lätt sötma, låg alkoholhalt är mycket goda till sillinläggningar. Eller till gravad eller rökt lax och lutfisk. Ostar som tycker om lite sötma i vinerna är exempelvis mogen brie eller mild blåmögel typ fourme d’ambert.

Moselvin med liten sötma - hela listan bästa köpen

1. Dr Loosen Riesling Kabinett 2018 (5369), 119 kr

Alkohol: 8,5%
Ordinarie sortiment
Försiktig doft med lätt rieslingkaraktär av honung, gummi och gröna äpplen. Ganska söt med kanske lite för svag syra. Snäll, god och helt ren och fin men lite oförarglig, kunde vara en anings vassare.

2. Schmitges Vom Roten Schiefer Riesling Kabinett 2018 (73726), 151 kr

Alkohol: 8,5%
Tydlig mineralkänsla vilket namnet indikerar med toner av söta gröna äpplen och våt sten. God och läskande med fräsch sötma som balanseras fint av syror och mineral. Lime, granny smith-äpple och pikant kryddighet i slutet.

3. Dr Loosen Erdener Treppchen Riesling Kabinett 2018 (74103), 169 kr

Alkohol: 8,5%
Ung frisk och fruktig doft med toner av päron, persika, lime och aprikos, och ganska bra mineralton. Frisk halvsöt smak med samma fruktkompott som i doften, och den speciella Mosel-skiffern av vår sten. Bra längd.

4. Villa Huesgen Enkircher Steffensberg Kabinett Feinherb 2018 (73920), 179 kr

Alkohol: 8%
Fin ren frukt mot kanderad citrus, äpple och fräscha gröna örter. Ren och snygg med påtaglig kryddighet av nästan sichuan-sting tillsammans med generös solmogen frukt som persimon, päron och citrus och ung stram syra.

Basta-Moselvinerna-med-latt-sotma-och-lag-alkoholhalt-vinbanken

5. Max Ferd Richter Wehelener Sonneruhr Kabinett 2019 (återkommer), 189 kr

Alkohol: 9%
Tillfälligt sortiment mars 2021
Härlig doft av vit persika och nykluvet äpple, lite vita blommor och en touch av rökighet. Mycket finstämt med svag blommig ton, päron och aprikos och en liten svag aning av anis eller lakrits.

6. Joh Jos Prüm Bernkasteler Badstube Spätlese 2018 (79468), 299 kr

Alkohol: 8%
Läcker doft av äpple, apelsinzest, ananas och en krämig gräddig känsla. Hög sötma, hög syra, läcker komplex fruktighet av småcitrus, ananas, päron och kanderat apelsinskal. Plus en tydligt krämig känsla, nästan som lätt vispad grädde med limoncello och lite peppar. Mycket lyxig och mycket smak.

7. Joh Jos Prüm Zeltinger Sonnenuhr Spätlese Riesling 2016 (76922), 329 kr

Alkohol: 8%
Läcker komplex doft av honungsglaserad frukt som äpple, päron, apelsin och lime. Väldigt god och mer komplett än Badstube med sina två extra år på nacken. Väldigt lång och överdådig eftersmak med tät solmogen, nästan övermogen frukt. Ett elixir.

8. Nik Weis Bockstein Kabinett 2019 (93228) 189 kr

Lanseras i tillfälligt sortiment 16 feb. 2021
Alkohol: 7%
Vi återkommer om denna då just den här inte var i sin bästa form.

OM DISTRIKT MOSEL - FAKTA OCH VINKUNSKAP
Vin utöver de vanliga - från makalöse Markus Molitor i Mosel.

Vinbankens serie OM MOSELVINER
Nästa torra Moselviner
Torra Moselviner på Systembolaget. 

TABELL - MOSELVINER

[drinklist id="90654"]