Laurent-Perrier – ett av de stora champagnehusen
Laurent-Perriers champagner är finstämda snarare än kraftfulla. Alla cuvéer (viner) är lätta i stilen med uttalad fruktighet och finstämda toner.
Chardonnay är ofta, förutom i rosé n, den dominerande druvsorten i Laurent-Perriers viner (champagner) vilken gör dem eleganta med smak av ljus frukt mot citrus, persika och äpple.
Huset har också som princip att låta vinerna ligga länge på jästfällningen i källaren. På så sätt fördjupas smakens komplexitet. Standardcuvéen lagras upp till 42 månader på jästfällningen vilket är 3,5 år och för årgång och prestige-champagnerna är tiden på jästen 10 år.
Alla viner genomgår så kallad malolaktisk jäsning som omvandlar den vassa äppelsyran till en mjukare mjölksyra. Den malolaktiska jäsningen är anledning till att snustorra Ultra Brut är så flyktigt förförisk med sina lätta fina toner har både djup och bredd.
Mer om Champagnehuset Laurent-Perrier
Många av de stora champagnefirmorna ägs av börsnoterade storföretag. Laurent-Perrier utmärker sig som den enda av de stora som huvudsakligen är familjeägt. Som grädde på moset har de även en dramatisk och fängslande historia.
Uppstart
Laurent-Perrier grundades 1812, ett ödesår i fransk historia med Napoleons nederlag i Ryssland. Detta år köper tunnbindaren och buteljeraren Alphonse Pierlot två vingårdar utanför den lilla byn Tours-sur-Marne. Han anställer en källarmästare som heter Laurent som senare kommer bli en del av namnet på huset Laurent-Perrier. Källarmästaren tar så småningom över företaget och tillsammans med sin hustru Mathilde Perrier bildar paret Champagne Laurent-Perrier – voila!
Köp ett champagnehus till barnen
Ett sekel senare, 1939, köper Marie-Loise Lanson de Nonancourt företaget och det är först nu som champagnehusets fängslande historia börjar. Mme de Nonancourt var född Lanson, som redan vid denna tid var ett annat känt namn i Champagne.
Anledningen till förvärvet av Laurent-Perrier är att de två sönerna Maurice och Bernard ska få driva ett eget champagnehus.
Men 1939 var som vi vet ett katastrofalt år för Frankrike. Tyskland invaderar och ockuperar landet, distrikt Champagne belägras och bägge bröderna de Nonancourt engagerar sig i motståndsrörelsen. Dessvärre har Maurice otur som arresteras av Gestapo, skickas till koncentrationsläger i Oranienburg där han dör.
Bernard kämpar tappert vidare och efter dagen D ansluter han sig till armén. Bernard tillhör general Leclercs pansarförband som intar Hitlers örnnäste i Alperna. Med anledning av Bernards bakgrund från Champagne fick han förtroende att öppna Hitlers vinkällare. Fransmännen beslagtog och tog tillbaka över en halv miljon flaskor av högsta klass. De första lådorna var Champagne Salon 1928, ett vin med stark koppling till familjen.
Bernard de Nonancourt legendarisk ägare av Laurent-Perrier
När kriget tar slut är champagnehuset Laurent-Perrier bara i sin linda. Försäljningen är blygsamma 80 000 flaskor vilket inte är mycket även vid denna tid. Men redan tre år senare är Bernard klar med sin oenologutbildning som han fått avbryta på grund av kriget.
Nu är det dags att kavla upp ärmarna och göra champagne! Bernard kämpar på med okonventionella metoder som att lansera årgångslös prestigechamapgne. Senare skulle just det visa sig vara ett genidrag. Som första hus lanserar Laurent-Perrier en prestigechampagne 1959, en multi-vintage med namn Grand Siècle.
Husets första roséchampagner kommer 1968 och gjorde direkt succé i USA. Den första zero-dosage , det vill säga Ultra Brut som innebär utan tillsattsocker, lanseras också tidigt, redan 1981. Inte undra på att Bernard ansågs vara en udda fågel i Champagne.
Bernard var dock inte ensam utan vid sin sida hade han källarmästaren Alain Terrier som ursprungligen kom från Bordeaux. Terrier införde nya idéer som att man borde jäsa och spara reservvinerna på rostfritt stål för att bibehålla maximal fräschör. Alain Terrier arbetade i trettio år och efterträddes 2004 av Michel Fauconnet som varit hans försteman många år.
Bernard de Nonancourt gick ur tiden 2010. Idag är det hans döttrar Alexandra och Stéphanie som driver företaget vidare.
Provning av cuvéerna från Laurent-Perrier
1. Laurent-Perrier Ultra Brut NV, (BS 87340), 569 kr
Betyg: 16, 5 p +
Historiens första snustorra champagne, helt utan dosage, lanserad redan 1981. Elegant och fruktig med citrus och äpplen, en doft av hav med ostronskal och sälta plus en härlig autolytisk doft av nybakat vetebröd/brioche.
Smakbeskrivning
Mycket torr med påtaglig syra men ändå så fint balanserad med mogen frukt helt utan omogen kartighet. Citron och blodgrape, solvarm sten, underbart harmonisk trots sin extremt torra smak. Underbar till små fina förrätter som canapéer och annan plockmat. Vad sägs om gratinerade ostron nu när det är tid för skaldjur.
2. Laurent-Perrier Millésimé 2008, (75308), 599 kr
Betyg: 17,5 p (potentiellt 18,5 p om tre år). Säljs i 44 butiker.
Laurent-Perrier är inte kända för sina årgångschampagner. Anledningen är de lanserat så få, bara 29 för att vara exakt sedan början av 1950-talet. Självklart är 2008 en årgång i Champagne!
Smakbeskrivning
Doft av mineral, röda äpplen mot Ingrid Marie, hasselnötter, mineral som kalk och krita, ostronskal och skön ton av rostat bröd.
Underbar mousse som lägger sig mjukt i munnen. Torr med fin syra (som 2008 alltid har) med samma syrliga fina äppelsmak som i doften plus en svagt bärig ton och stänk av mynta. Lång smörigt citronkrämig eftersmak med en antydan till vanilj.
Vi hade lyckan att jämföra med 2007, som inte rankas som ett superår, och inser vilken potential 2008 har. En vinnare om bara två-tre år. Servera till finaste fiskrätten som sjötunga Walevska eller fina skaldjur.
3. Laurent-Perrier Grand Siècle nr 24 (BS 78621), 1 599 kr
Betyg: 18 p (19 potentiellt om tre år)
Alltså Grand Siècle nummer 24 i ordningen sedan debuten 1959. Grand Siècle är alltid en blandning av tre årgångar med cirka 50% av den yngsta och 25% vardera av de två andra. I denna är det årgångarna 2004, 2006 och 2007 med minst tio år på jästfällningen, innan degorgering.
Smakbeskrivning
Djup guldgul färg. Stor och generös doft av äpple, citrus, hasselnötter nybakat bröd och mogen gul frukt.
Underbar mousse igen med små fina distinkta bubblor. Mycket elegant med torr fin smak, balanserad syra (lägre än i 2008). En finessrik komplex, lager på lager smak. Först alla frukter med elegans men också en svagt rökig ton och när glaset stått en halvtimme dyker finaste tonen av mocca upp. I sanning ett stort vin!
Skulle trivas bra med ljus fågel, gårdskyckling eller vad sägs om vaktel i champagnesås.
4. Laurent_Perrier Rosé Cuvée (BS 74804), 699 kr
Betyg: 16,5 p
Laurent-Perrier brukar ha en liten övervikt av chardonnay i sina viner, men inte här. Här är druvan 100 procent pinot noir. Dessutom har druvorna macererat (lakat ur) färg under två-tre dygn. Metoden kallas saignée, det vill säga blöda färg, som är en mycket ovanlig metod i Champagne för rosévin.
Vanligt är att färga en vit champagne med rött vin för att få rosé. Rosée Cuvée ligger sex år i källaren innan degorgering (avskiljandet av resterna från jästen).
Smakbeskrivning
Färgen är vackert laxrosa färg, oeil de perdrix som en fransman kan säga. Tydligt rödfruktig doft av hallon, vinbär, tranbär och blodgrape. En liten svag rökighet ligger och lurar under frukten. Mycket vinös, påminner om en lättare pinot noir från Alsace.
Något elegantare smak än vad doften antyder. Men fortfarande med en tydlig rödbärig ton av syrliga hallon och vinbär, lägg till en känsla av nyrostat bröd. Mycket speciell med lätt tanninstruktur och lång krämig vinös eftersmak. Väldigt läckert vin!
Servera till ljust kött som kalv, dilamm eller fågel som fasan eller vaktel. I Champagne serveras rosé gärna till dessert som fruktflarn med röda bär som hallon
Om provningen
I provningsgruppen: Kristoffer Edström, Lotta Lindskog, Mikael Söderström och undertecknad.
Mikael påminde mig om vårt besök hos Laurent-Perrier i slutet av 80-talet. Det var när Mikael tävlade för Sverige i VM i sommelieri 1989 och då jag var ordförande i Sommelierföreningen. Vi hade förmånen att vara med på en middag med äldre viner hos Laurent-Perrier. En magiskt tillställning för drygt hundra gäster som vi aldrig glömmer!
Bra tips - för en lyckad fest
Allt du behöver veta inför festen - champagneglas
Läckra tilltugg till champagne
Fler tilltugg till champagne