Nebbioloprovning med Consorzio Tutela Nebbioli Alto Piemonte
ALTO PIEMONTE. Nebbiolovinerna som tillverkas i Alto Piemonte befinner sig på behörigt avstånd från berömda Barolo och Barbaresco. Vinbanken har provat nebbiolo från Alto Piemonte tillsammans med producenter och Consorzio Tutela Nebbioli Alto Piemonte.
Vi konstaterar att skillnaden i kvalitet (mellan B+B och Alto Piemonte) krymper och att Alto Piemonte snabbt vinner poäng för viner vars smak bygger på sval elegans, nerv och mineraldriv
Ungefär 14 mil norr om Barolo, via städerna Alba till Asti, förbi Vercelli är man i Gattinara som kanske är den mest kända ursprungsbeteckningen i Alto Piemonte. Staden Gattinara är placerad precis där Alperna börjar sin stigning mot norr. Vinerna fick DOC-status 1967, därefter kom en uppgradering till högsta klassificeringen, DOCG 1990 (Denominazione di Origine Controllata e Garantita).
Nebbiolo heter spanna i Alto Piemonte
I Alto Piemonte heter nebbiolo "spanna" och det är utan konkurrens den mest odlade druvan i distriktet. Övriga druvor är vespolina, croatina och uva rara. Vinerna i Alto Piemonte är oftast blandningar där spanna står för merparten av blenden.
Alto Piemonte
DOCG: Gattinara och Ghemme.
DOC är: Bramaterra, Colline Novaresi, Coste della Sesia, Fara, Lessona, Sizzano, Valle Ossolane.
Jordmånen är generellt, förhistorisk havsbädd (slam), vulkanisk med sandiga avsättningar från Alperna. Merparten av vingårdslägena är centrerade kring samma plats, en sluttning med exponering mot söder. Den svaga sydliga vinden torkar upp i vingårdarna, fukt och dimma är inte lika vanligt som man skulle kunna tro.
Det var romarna som anlade vingårdar i Alto Piemonte och under Medeltiden hade distriktets viner sina glansdagar, då serverade hos både kungligheter och adeln.
Alto Piemonte - back on track
Intresset kring distriktets viner har många förklaringar. Förr var Alto Piemonte-vinerna mer kända än Barolo och Barbaresco men med vinlusen (mitten, slutet av 1800-t) ödelades vingårdarna och bönderna flyttade.
Återhämtningen har startat sent, säg för 15 år sedan med hjälp av hemvändare, utländska- som inhemska investerare och inte minst, med hjälp av klimatförändringen. Varmare och mer stabila växtsäsonger ger vinerna mer kropp (av en generösare frukt som kommer med bättre mognad). Tidigare var mognaden på vinerna ett "aber" då klimatet är svalt, närapå kylslaget. Alto Piemonte är det kyligaste vinområdet i Piemonte. Lägg till att vi samtidigt har en utveckling på priser för Barolo's och Barbaresco's som "skenar" vilket ger konsumenter incitament att hitta alternativ och de "prisvärda" köpen.
Kloka ord på vägen
Ett regnigt år: satsa på vin från Gattinara.
Ett torrt år: satsa på vin från Ghemme.
Dagens vinmakare har en låg medelålder. Att dela information är självklart, och de berättar att energinivån i området är hög. Jag tror på det, vinerna smakar utan tvekan något alldeles extra.
Nebbioloprovning med Consorzio Tutela Nebbioli Alto Piemonte
Azienda Agricola Antoniolo Gattinara
Vinhuset grundades 1940 av Cav. Mario Antoniolo som senare lämnade över till dottern Rosanna. Idag är Marios barnbarn, Lorella och Alberto ansvariga för driften. Målsättningen är att tillverka viner som speglar ursprung och druvsorter.
Gattinara DOCG 2012
Röd tegelfärg. Parfymerad och nyanserad. Elegant. Tät, fyllig smak som drivs på av strama tanniner av kärvkärnig frukt, nypon och läder. Skönt ursprungstypisk, gärna att spara. Gillar!
Gattinara San Francesco DOCG 2012
Västligt situerad vingård, sandig jord. Röd tegelfärg med blå stick. Lätt puff av gummi i doften. Medel/fyllig, stram, kärnig med kraftiga tanniner och ogästvänlig munkänsla. Strukturerat vin som har framtiden för sig. Gillar denna också.
Gattinara Osso S. Grato 2012
Av 60 år gamla stockar, lagrad på stora liggare.
Röd tegelfärg, mörkare nyans. Tydligt parfymerad, kärnig och stram. Smaken är bläckigt, svartfruktig med driv av strama tanniner. Strukturerad. Framtidsvin, bara för att spara! Hur fräck som helst.
Castaldi Francesca
Francesca sköter och driver sina vinodlingar enligt ekologiska principer men är inte certifierad
Fara 2012
Den minsta appellationen i Alto Piemonte. Totalt tillverkas 30 000 but/år (alla producenter). Nebbiolo ska vara minst 50 procent av blandningen. Detta vin innehåller 70% nebbiolo. Lagrad 20-25 mån på stora liggare, därefter 1 år i flaska. Fantastiskt, ännu ungt vin. Fyllig, stram, kärnig, örter, mineral och kryddig! Ren och uppfriskande munkänsla i eftersmaken!
Colline Novaresi Bianco "Lucia" 2016
Ljusgul färg med rödastick. Vit stenfrukt, tydlig mineral och lätt rökig. Torr, mf, fruktig och koncentrerad med mineral, vit och grön frukt samt mjuk citruslängd.
Colline Novaresi DOC Nebbiolo Bigin 2015
Blåröd. Bärig, fantastisk doft som flödar över alla breddar. Fylligt, fruktig och generös med underliggande sötma och för distriktet: drag av örter, nypon och mineral. Härlig och lättgreppad.
La Palazzina di Monta' Leonardo
Familjeföretag grundat på mitten av 1980-talet med säte i byn Rosio, väster om Gattinara.
Coste della Sesia DOC Rosso 2014
Vespolina, 10% ovara. Vinifierad i ståltank, därefter i flaska. Sammanlagt två års lagring.
Färgen är röd, doft av stall, smaken är fyllig, rödfruktig med örter, strama tanniner med härligt bett, ren frisk, saltstänkt eftersmak. Bra vin.
Bramaterra Riserva DOC 2012
Violparfymerad och örtig. Fyllig smak av röd frukt, läder, nypon en touch av fikon och fat. Syror är balanserade, tanninerna fruktiga ger sammantaget ett mustigt intryck. Vin med liten mognadston.
Pietro Cassina
Har sitt säte i kommunen Lessona, på kullarna av Chignalungomassivet. Här är jorden mörkt orange och brun. Mineralrik jord. Tillverkar bara viner av egna druvor. Fokuserar på nebbiolo, vespolina och gröna druvan, erbaluce. Använder österrikisk ek i sina fat.
Lessona DOC Tanzo 2011
Fyllig, nästan saftig munkänsla med isnlag av nypon, örter och läder. torrare i stilen dock med en makalös aromatisk profil där drivet sitter i sandiga tanniner med skön fruktig back-up. Lång eftersmak.
Coste della Sesia Vespolina DOC Tera Russa 2011
Lagrad på fat av schweizisk ek-mkt speciella fat. Toppelegant vin. Röd frukt, örter, inslag av nypon och tydlig sälta. Ren, lång munkänsla.
Podere ai Valloni
Ett vinhus (den enda?) som överlevde sviterna av andra världskriget i detta område.
Colline Novaresi DOC Sass Russ 2016
Blandning 50/50 nebbiolo och ovara. Aromatisk, medelfyllig, fruktig, röda körsbär, finstämd örter, nypon. Bra längd, torr, saltstänkt och elegant.
Colline Novaresi DOC Nebbiolo Gratus 2015
85 nebbiolo, 15 ovara. Den senare druvan ska mjuka upp blenden. Blåröd, transparent färg. Örtig doft. Fyllig, stram och kärnig, mörka moreller med söt underton för mer kropp. Lätt grön i eftersmaken.
Boca DOC Vigna Cristiana 2010
Detta vin tillverkas i bara ett fat per år, dvs cirka 3 000 liter. Druvan är boca. Vingården är 3 ha och köptes 1980, stockarna är 50 å gamla.
2010: Tyngre doft av läder och, häpp-gummi. Fyllig, saftig smak med inslag av nypon och läder, stram och kärnig med något torra drag. druvan ger sitt bästa vin från 10 år upp till 20 år.
2001: upplever att vinet inte är helt rent.
Rovellotti Viticoltori in Ghemme
Vineriet gränsar till, eller till och med delar, de anrika väggarna av slottet i Ghemme. Famljen Rovellotti äger 25 ha som ligger på det som kallas, Novarese hills, runt Ghemme.
Chioso dei Pomi Ghemme DOCG 2010+2011
Denna vingård är bara 1 ha. årgång 2011 har gett ett kärnigt, lättsamt bråkigt vin med både bitiga och fruktiga tanniner, i kombination med en varm munkänsla. 2011 är ett(för mig) klart bättre vin, fruktigt, spänstigt och elegant med ett utmärkande drag (i denna provning som jämf) av att vara mer internationell. Om det är bra eller en nackdel får var och en bestämma. vinet är välgjort och bra.
I Criccone Vitigno Innominabile Colline Novaresi DOC Bianco 2016
Gul, fruktig doft. Smakar av stenfrukt, mogen samtidigt sluten, syran är markerad-återhållen. Rent, välgjort vin som i dagsläget är återhållet.
Val Plassa Colline Novaresi DOC Nebbiolo 2014
Torraccia del Piantavigna
Representerade i Sverige.
Ghemme DOCG Vigna Pelizzane 2011
Röd tegelfärg, transparent. Parfymerad, elegant och nyanserad doft av körsbär, läder och nypon. Fyllig. De strama nebbioltanninerna är inbäddade i härlig, röd fukt och smaken har en balanserad syra. Snygg och proffsig!
Ghemme DOCG 2009+2006
2009: Rödblå, stick av tegelnyans. Bärig, koncentrerad, nyponstram och mineralosig. Fyllig, mörkfruktig med inslag av sötma, örter, blommor, viol och rosor. Lättsam läderton, fruktig längd med bitiga tanniner. Härlig!
2006: Röd, tegel tydlig mognadsfärg. Utvecklad, nyanserad, elegant och koncentrerad i både doft som smak. Mandelkärniga draget i smaken är påfallande, vinet är komplext och nyanserat. Utvecklad men långt ifrån "klar".
Colline Novaresi DOC Nebbiolo Tre Confini 2015
Årgångar 02+14 var svala, årgångar därefter "a-wal-in-the-park". Vinifierar på stora fat, s k liggare för att inte ge vinet smak av fat. Känig, fyllig, stram och lätt parfymerad, touch av nypon, örter och mineral.
FLER ARTIKLAR
BAROLOVINVÄGEN
VINPROVNiNG MED PRODUCENTER PÅ ENOTECA REGIONALE DEL BAROLO