BOURGOGNE. Byn Pommard ligger i Côte de Beaune, strax söder om Bourgognes största och viktigaste stad, Beaune. Här är de unga vinmakarna på gång med viner som är bättre än någonsin tidigare.
I Pommard odlas uteslutande pinot noirdruvan. Appellationen gäller röda viner som betecknas Pommard och Pommard Premier Cru. Precis som i övriga Bourgogne är det vanligt att producenten skriver ut vingårdsläget för en mer exakt lägesbeskrivning.
Ex som en climat , vilken kan ligga i ett avgränsat område som exempelvis i en Premier Cru. Den ordningen är förmodligen det som gör distrikt Bourgogne så komplicerat för vinentusiaster då det är snart omöjligt att ha koll på alla climats. Speciellt i en kommun som Pommard där det finns 28 Premier Crus och ungefär lika många som är village-klassade, dvs nivån under Premier Cru. Pommards mest berömda Premier Cru är Les Rugiens och Les Épenots.
Under Medeltiden rankades Pommard som de röda bourgognevinernas förebild. Kraftfulla och generösa är ord som jag vill använda för att beskriva pommardvinerna av i dag. Hittar en tydligt parfymerad ådra som huvudsakligen inte är uttalat floral snarare mer påminner om en puff av örter, specifikt medelhavsörter.
På mässan hade de unga vinmakarna verkligen koll på läget. Sammanfattningsvis vill jag beskriva de felstas viner som de eleganta i kombination med kraft. Så, i nuläget är det en spännande tid för Pommard och bra köpläge för alla oss vanliga (menar price-wise) vinälskare!
Pommard, årgång 2015 och 2016
I munnen smakade vinerna av årgång 2015 och 2016 distinkt olika. Vinerna från varmare året 2015 var generösa i sin blåröda frukt med lite mer tyngd i smaken och på bekostnad av precision. Det senare snarare ett signum för pommardvinerna av årgång 2016. Vinerna från 2016 är röda i frukten, med bärtoner som står för en lätt sötma och en nästan körsbärskärnig spänstig syra som för den ovane provaren möjligen kan uppfatta som aningen brutal (när vinerna är unga).
Men oavsett årgång, 2015 eller 2016, är båda ungdomar och givet är att servera vinerna till mat om man tänkt sig dricka dem nu. Välj fläskkött av god kvalitet, gärna spansk Iberico eller en rätt som en mustig Boeuf Bourguignone.
Att spara pommardvinet du gillar är att rekommendera och på mässan hade Domaine Michel Arcelain plockat fram årgångarna 1995, 2001, 2006, 2006 och 2013 samt 2014. Ingen annan gav mässbesökarna samma chans att lära känna äldre pommardviner varför gesten var mycket uppskattad av undertecknad.
Domaine Michel Arcelain är ett familjeföretag i femte generationen där unge Pierre Fihman-Arcelain numer gör alla viner tillsammans med support av farfar Michel Arcelain, 89 år. Bäst gillade undertecknad, hur trevligt och intressant det än är att prova mogna viner, ändå producentens yngre vin Pommard Noizons (climat) 2014.
Stjärntillverkare på gång i Pommard
Stigande stjärnor i Pommard enligt Vinbanken:
Domaine Jean-Marc Bouley gör viner som är snygga, välgjorda och exklusiva utan anmärkning. Carelle sans la Chapelle 2016 fick det att tända till av blixtrande vinnörd-intresse. Fantastiskt vin av klockren rödblå frukt, körsbär, röda bär, balanserade fortfarande unga tanniner, balanserad syra i kombo med en helt makalös aromdos från blandade örter. Elegant och läcker!
Domaine Y. Clerget vars unge (under 30) vinmakare bara gjort två skördar so-far och därmed haft en übertuff start med 2015 och 2016, visade upp en härlig portfölj mörkfruktigare viner, med både struktur och elegans. Detta är en spännande producent att följa och själv hoppas jag att Thibaud Clerget kommer ta ut svängarna än mer och sätta sin prägel som grädden på moset, på redan nu goda och grymt välgjorda viner.
Domaine Denis Carré. Trevlige och ambitiöse vinmakaren Denis Carré har arbetat biodynamiskt i två år och han berättar att det är familjens ambition att sköta vingårdslägena både ekologiskt (arbetar för en certifiering) och biodynamiskt. Husets villagesvin Pommard är rödfruktigt elegant, tydligt örtig. Noizons med årgångarna 2015 och 2016 har en finfin smak av skogsbär och elegans, det yngre vinet av de två med en aning bättre koncentration. Premier Cru Charmots 2015 och 2016 är skolboksexempel hur årgångarna borde (häpp!) bete sig, den ena generöst fruktig kontra den senare tät, elegant med tillägg mineral.
Alexandre Vaudoisey hos Vaudoisey-Creusefond sköter sina 8 ha vinodlingar traditionellt men är snabb med att lägga till att det innebär hållbar odling och minimalt av hjälpmedel. Pommard 2016 är strukturerad av rödblå frukt, lätt parfymerad med hög, ungdomligt spänstig syra. Jag provade även deras Volnay från samma år och vinet fick ett extra plus i omdömet (i jämförelse till Pommard) för sin härligt strambäriga röda smak och parfymerade längd. Läcker. Producenten har ännu inte fallit till föga för allmänna prisgaloppen i området varför priser som 20 till 40 Euro ter sig som en alldeles extra trevlig nivå.
FAKTA, AOP POMMARD
Endast röda viner
Areal
321,63 ha, varav 118,82 är klassificerade Premier CruJordmån
Alluvial jord på de lägst belägna vingårdarna. De mellersta sluttningarna är väldränerade och består av lera med kalksten medan de höga lägena har en stenig jordmån, mer av grus.
Altitud och riktning
250-300 m ö havet i sydlägen eller mot öster.