Nödvändigt stopp - Domaine Ostertag i munkarnas sluttning
Högt på sluttningen, halvägs mellan Colmar och Strasbourg ligger den lilla genuina byn Nothalten. Som i nödstopp. Närmaste bergstopp heter Ungersberg vars högsta, ganska platta, punkt når hela 900 m ö H. Det är här, i utlöparna till Vosgeserna som Grand Cruläget Muenchberg ligger.
Vingårdsläget Muenchberg har fått sitt namn från munkar vilka kom från det närliggande klostret Baumgarten för att arbeta i den sydligt orienterade vingården. Detta toppläge i Alsace liknar till sitt utseende en amfiteater.
Artikeln publicerades första gången: 2014-06-24
Grand Cru Muenchberg
Toppläget som är 17,7 ha följer en långsträckt ås som med sin lätta böjning gör att vinodlingarna ser ut som vore planteringarna anlagda och tuktade som för en teaterföreställning. Läget är skyddat. Ungersberg ger Grand Cru-läget skydd från västliga vindar och med dalgången som sträcker sig i väst-östriktning får odlingarna en direkt sydexponering. Utsikten på plats är magnifik och även om det vid mitt besök ligger dis i fjärran kan man skönja siluetten av Schwarzwald i horisonten.
I kombination med den karga jordmånen, sägs tillhöra en av de äldsta i Alsace, vilken består av sand, sten och vulkanaska kan den sent mognande rieslingdruvan prestera på topp. Som en scen i en pjäs håller riesling monolog alternativt har den huvudrollen i stycket som heter Muenchberg. Precis så som den gjorde redan när munkarna började odla druvor på denna plats under 1200-talet.
Muenchbergpromenad med André Ostertag
Det finns absolut ingenting som slår ett vingårdsbesök. Är visiten dessutom tillsammans med ägaren eller vinmakaren finns knappast något mer att önska av en vinentusiast. Man kan fråga om allt och det är min erfarenhet att alla vinproducenter med fötterna på jorden lyser upp på ett alldeles unikt och speciellt sätt vid tillfällen som ”promenader i vingården”. Att tala om jorden, varför och hur det kommer sig att en smak är på det ena eller andra sättet är verkligen själva grejen och just det som är så svårt att förklara eller förmedla i en mer teoretisk situation som en provning ändå är.
Jorden i Muenchberg är på sina ställen röd. Den innehåller sand medan andra platser har stenar vilka är större och en jord som går i vitt. Mineralinslaget är påtagligt. Vinraderna går från norr till söder. Det är ett större antal odlare, närmare 50 stycke faktiskt, vilka delar på Grand Cru läget Muenchberg och där Domaine Ostertag med sina cirka 4 ha är en av de enskilt största ägarna.
André Ostertag är mycket sympatisk. Han är lågmäld och fundersam innan han svarar på alla mina frågor under tiden som vi rundar toppen på Muenchberg. I mitt stilla sinne har jag initialt tänkt att jaha, ännu en vinmakare som påstår att jorden är viktig för att i nästa sekund gasa på med traktor, pesticider och vad vet jag. (Miss)Tanken är i högsta grad felaktig. Anré Ostertag arbetar som han lär.
På Muenchberg arbetar André Ostertag sina lägen med häst. Och som ni vet är det viktig med bara den enskilda detaljen för jord som inte packas till en hård kompakt yta, gillas och penetreras av minsta lilla mask.
Ostertag sveper med handen över fälten, berättar om väderstrecket, att det regnar sparsmakat vilket innebär att botrytis (ädelröta som är en del av smaken i söta viner, ex som Sauternes) sällan eller aldrig förekommer. Jag noterar vinstockarnas närhet till de breda och lite yvigt vildvuxna skogspartierna och han lyser upp, javisst är biotopers mångfald extremt viktiga för stockarnas hälsa.
Han säger att Muenchberg, som många andra platser i Alsace, har kontinentalt klimat. I dalen, som kan liknas vid en ficka, kan det också bli mycket kallt och komma rikligt med snö. Ett aber som samtidigt kan vara positiv art är att det blåser mycket i Muenchberg. Det är bra för stockarnas hälsa men ibland är det lite väl mycket och en kritisk tidpunkt är under blomningen, ojämn fruktsättning är mindre lyckat i det långa loppet när det gäller kvaliteten på druvorna.
Det finns tre distinkta inslag av terroir i Muenchberg enligt André Ostertag. I stora drag är jorden vulkanisk, med inslag granit, skiffer och sandsten. Hans äldsta stockar är 75 år och raderna med dessa gamlingar kallar han för ”Queen mother”. Förklaringen ligger i att han tar skott från dessa gamlingar vilka ympas på amerikanska rötter varpå de så småningom sätts ut i Muenchberg.
Vinmakarfilosofi
André Ostertag vill göra torra viner, eller i alla fall vin vilkas smak man upplever som torra. Han är tveklöst av uppfattningen att vinet görs i vingården och han önskar få fram mineraliteten som ett distinkt uttryck. På frågan om trenden i Alsace går åt det torra hållet svarar han att ja, fast det beror på. Många unga vinmakare har en mer omfattande, djup och bred, utbildning i jämförelse med sina föräldrar vilket kan sägas ha bidragit till denna kalla det, stilförskjutning.
Som vinälskare är den här dynamiken bland odlarna i distriktet ytterst spännande att ta del av. Men det är också klart att man måste känna sitt Alsace. Vem gör vad och hurfrågor är en spännande ingång för att lära känna Alsace. Lägg sedan till vid vilket tillfälle vinerna ska drickas och då har ni ytterligare en parameter att ta hänsyn till.
Om det är det sorgsenhet eller bara mognad och livserfarenhet som gör tonfallet i André Ostertags röst lite avmätt är svårt att avgöra. Men han konstaterar att han inte inkluderar sig själv i ”den nya torra-falangen”, hur torra viner han än gör. Hursomhelst säger han att det är "hands off" som gäller. Vinet blir ju som de ska, hur mycket man än beter sig med det ena eller andra.
Han säger sig sakna ungdomskänslan av ”no fear” och inslaget av den lätta galenskapen eller i alla fall viljan att tänja på gränser, i sitt eget vinmakande. Ostertag menar att det är det lilla extra, vilket är något som ungdomar alltid har och som ofta leder till utveckling, oavsett bransch.
- Jag var mycket ung när jag startade 1980, konstaterar André Ostertag.
Om jag skulle anse det vara trist att André Ostertag passerat den absoluta ungdomen, i detta samtal som handlar om vin, tycker jag knappast. Det har verkligen inte någon som helst betydelse. Ostertags viner är riktigt bra, de är torra, rena och tydliga i sina respektive ursprung.
Och att beskriva Muenchbergvinernas smak i generalla omdömen är svårt men i ett försök vill jag påstå att smaken är både rund och rtOststram. Den mogna gula frukten kan nästintill ge en fet förnimmelse som i alla viner (Ostertag med flera) jag provar är tydligt torr. Smaken av mineral är av det dammiga, jordiga slaget - helt unikt och inte att jämföra till den granitiga Rhenvinstonen eller den av en rökdammiga kalkpuffen som i en stram Chablis.
Vinetiketten
Till sist, det är Andrés fru, Christine Colin-Ostertag som står bakom de fantastiska vinetiketterna. Sådant vin, sådan etikett och jag svara ja på frågan om jag skulle kunna köpa ett vin bara för dess etikett. Är det vin från Ostertag är jag hemma, precis som André när han visar mig Muenchberg.
Läs mer om Nothalten, Grand Cru Muenchberg och Domaine Ostertag
Nothalten Wikipedia
Alsace Grand Cru Muenchberg
Vinhandlare Kermit Lynch om Domaine Ostertag - nördfakta
Hemsida Domaine Ostertag