Laddar annons
Ny öl på Systemet i november 2016
13 Nov, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Ny öl på Systemet i november 2016

NY ÖL NOVEMBER. November är knappast årets mest hejdundrande månad, men Systembolagets ölnyheter lyser trots allt upp mörkret en aning.

Eller … det gör det inte alls, eftersom kolsvarta, kaffedoftande, alldeles underbara stouter upptar en ansenlig del av månadens nyhetshylla.

För övrigt är ”mycket alkohol” en gemensam nämnare bland nyheterna. Den som ständigt söker temata i sin dryckenskap, finner här att såväl Lilla London som Stora har levererat läckerheter för ölkonnässörer.

Håll till godo!

STOUT I NOVEMBER

BETYG FEM




  • Stigbergets Russian Imperial Stout (31333)

    Stigbergets Bryggeri, Göteborg / 8,5% / 39.90 kr för 330 ml
    Från källarbryggeriet i Majorna, beläget under ett gult bostadshus i tegel, flödar en jämn och stark ström av ofiltrerad kvalitet. Här en gräddig Russian imperial stout med mera pumpernickel och kaffe än lakrits i lasten. Trots en gräsligt ful etikett, utser jag SRIS till månadens bästa stout, alla kategorier. Det vill inte säga lite, det. Ölet är en lokal produkt och finns i butiker närmast bryggeriet, men kan beställas till hela landet. Gör det, innan det är för sent! (Säljstart 1 nov.)




  • Sotholmen Extra Stout (11714)

    Nynäshamns Ångbryggeri / 7% / 26,30 kr för 250 ml
    Har älskat det här, så länge det funnits på marknaden. Maffigt, tätt, tätt, tätt, trots den inte alltför överdrivna alkoholhalten. Kaffe, saltlakrits och choklad i aromatisk ringdans. Aningen skorstensrök i eftersmaken, som möjligen härrör från de bourbonfat ölet lagrats i. 25 centiliter kan låta ynkligt, men det räcker för två om en näjer sig med en smutt. (Säljstart 18 nov.)




  • 2016 Sierra Nevada Narwhal (11735)

    Sierra Nevada Brewing, Kalifornien / 10,2% / 39,90 kr för 355 ml
    Härligt kolsvart novembertröst med kaffe, choklad, en släng av kokos och lakritston. Vad narvalen, som lever under utrotningshot i Norra ishavet har med ölet (som bryggs i varma Kalifornien) att göra, har jag inte fördjupat mig i. Kanske är det så enkelt att den här övermaltiga stouten sitter som ett spjut. Oerhört gott, i all sin vulgaritet. (Säljstart 18 nov.)




  • Oak Aged Yeti (11910)

    Great Divide Brewing, Colorado / 9,5% / 49,90 kr för 355 ml
    En uppgraderad Yeti, med rostade ekchips i lagertanken, vilket ger en tung, vaniljig och smörig ton. Vid sidan av det förutsägbara kaffet och chokladen dundrar det även in en hel påse med saltlakrits i. En smak på modet. Yetigott! (Säljstart 18 nov.)


Gott öl från Lilla London och Stora. Ocean, Dugges, Stigberget och Fuller's lyser upp höstmörkret, lika mycket som en blommande novemberkaktus gör.

BETYG FYRA




  • Baltic Porter (11761)

    Smuttynose Brewing, New Hampshire / 9% / 39,90 kr för 355 ml
    Troligen den mest salmiaktunga brygden jag smakat. Mera saltlakrits än … tja, öl. Baltic Porter kan grovt förenklat förklaras som en nordlig motsvarighet till britternas India Pale Ale. Skiljer ut sig på sin överlast av rostad chokladmalt och alkohol – det senare för att klara resan över Nordsjön – rentav Atlanten – i stället för till Indien (som i IPA:ns fall). Antar att efterfrågan på den här typen av öl är stor just nu, eftersom det lanseras en hel hop i november. (Säljstart 4 nov.)




  • Siperia Imperial Stout (11646)

    Koskipanimo Oy, Finland / 8% / 69 kr för 330 ml
    Oy, oy, oy, vilket snyggt, kolsvart bygge med mjukt fluff i botten, gräddig krona ovanpå, lite socker på toppen och ett hammarslag till efterbeska. Integrerat och vanvettigt gott, men ohemult dyrt. Utan hänsyn till priset skulle jag inte tveka att ge den här groteske finnen en femma i betyg, men ett literpris på över 200 spänn för ett öl … (Säljstart 18 nov.)




  • Garage Project Aro Noir (11884)

    Garage Project, Nya Zeeland / 7% / 33.90 kr för 330 ml
    Wellington ligger väldigt långt bort för att motivera ett köp på premisserna ”snarlikt svenska bryggeriers salmiakprodukter”. Men skum får man, så det räcker och blir över. (Säljstart 18 nov.)




  • Mikkeller/Alexander Beer Of Milk & Honey (11893)

    Alexander Brewery, Israel / 8,4% / 49,90 kr för 330 ml
    Förbryllande produkt. Flaskans utanverk skulle lura till och med en servitör på ett sushihak att det är sojasås inuti. Men där försvinner likheten. Ingen sälta, däremot en mjuk och gräddig kaffelattebomb. Gott till kladdkaka.
    Mikkeller goes alltså Israel och hamnar mellan Haifa och Tel Aviv med brygden Milk & Honey … minns ni den gruppen? Vann Eurovision med låten Hallelujah 1979. Ted Gärdestad fick 8 points med Satellit och blev 17:e. (Säljstart 18 nov.)


ÖL - ÖVRIGT NOVEMBERGODIS

BETYG FEM




  • Ocean Doble Doble (11941)

    Oceanbryggeriet, Göteborg / 9,5% / 36,80 kr för 330 ml
    Sötstarkt, melassigt, knäckigt och klibbigt. Gillar du det inte; häll ut en skvätt på ett fat och du har en fullt fungerande flugfångare. Men jag lovar att du gillar det. Dubbelmäskad, välbalanserad, smuttvänlig maltbomb med mild men påtaglig beska. Kanske till toscakaka?
    Doble doble är förresten en gammalstavning från den första Elisabethanska eran (1500-talet), då ölstilen var så populär att drottningen införde restriktioner mot dubbelmäskning. Hon var säker, gamla Bettan. (Säljstart 18 nov.)




  • Dugges Never Mind The Bollox (11776)

    Dugges, Härryda / 9% / 35,90 kr för 330 ml
    Härligt fullmatad (höll på att skriva fulländad där) dubbel-IPA. Voluminös maltkropp och en humlebeska från amerikansk, citrusdoftande centennial, vilken nafsar i slemhinnor, gomsegel och strupväggar. Kraftiga drag av kola och nötter. Supergott. (Säljstart 4 nov.)




  • Stigbergets Amazing Haze Double Dry Hopped Mosaic IPA (11601)

    Stigbergets bryggeri, Göteborg / 6,5% / 36,90 kr för 330 ml
    Snygg och besk IPA, där man inte sparat på vare sig malt eller humle. Kolaknäck och grapefrukt i doften och beska från humlesorten Mosaic, med en alfasyra uppåt 20 procent, gör djupa avtryck i gommen. (Säljstart 18 nov.)




  • 2016 Fuller's Vintage Ale (11666)

    Fuller, Smith & Turner, England / 8,5% / 64,90 kr för 500 ml
    Sött och knäckigt, med kraftig smörkolaton och årgångsbeteckning, minsann. Småskalig känsla från stor producent. Det som kommer ut ur kranarna från Griffinbryggeriet i västra London är allt annat än glest. Om det vore ett vin, hade det varit ett fatlagrad chardonnay från hetaste Australien. Jag köper och lagrar. Tips från coachen: Det här är mycket bättre än det som kallas Fuller’s julöl och går under namnet Fuller’s Old Winter ale. (Säljstat 4 nov.)




  • 2016 St Bernardus Abt 12 (11471)

    Brouwerij St Bernard, Belgien /10% / 239 kr för 1500 ml
    Häftig 100-poängare med kultstatus, gjort efter recept från gamla trappistmunkar boende i Westvleteren (ölnördarnas kloster nr 1). Sviker aldrig. Smakrikt så det förslår med drag av smörkola, torkad frukt och örter. Och magnumbuteljen ger onekligen en extra dimension till upplevelsen. Borde nog sparas några år för att homogenisera sig. (Säljstart 18 nov.)




  • 2014 Rodenbach Vintage (17001)

    Rodenbach, Belgien / 7% / 99,90 kr för 750 ml
    Härligt syrlig, körsbärig kriek(?), med mera syra än standardvarianten. Håller säkert för ytterligare lagring, men är klar att dricka nu. Smakar som Cherry-bolagens logga ser ut och tappas i läcker porslinsaktig flaska. (Och jag som egentligen inte är särskilt förtjust i den här öltypen måste ge mig. Det här är gott!) (Säljstart 18 nov.)




  • Rogue Dead Guy Ale (11610)

    Rogue Ales Brewery, Oregon / 6,5% / 86,90 kr för 650 ml
    Sötstark västkusthunk med kraftiga drag av aprikos och humle. Lite udda matchning där, risk för att det blir tröttsamt i längden Men personliga öl ska ha en chans. (Säljstart 18 nov.)


Huvudbild: Läckra flaskor. Två belgare flankerar en amerikan.

LÄS MER OM NY ÖL

https://vinbanken.se/2016/10/22/ny-ol-pa-systemet-i-oktober-2016/

Författare: Thomaz Grehn