Laddar annons
Ny öl på Systemet i oktober 2016
22 Oct, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Ny öl på Systemet i oktober 2016

NY ÖL OKTOBER. När Oktoberfesten är över med sina dussintals klonade Festbier, kommer den mörka tid då vi kan unna oss ett frosseri i Riktig Oktoberöl. 

I oktober lanseras ett drygt 20-tal nya ölsorter på Systembolaget. Det sker i två fredagslanseringar, dels den 7:e, dels den 21:e.

Bland allt högklassigt godis jag provat, är det Belgien som regerar. Detta mycket tack vare den lilla importfirman Belgodeli, som nosar upp och plockar hit såväl säreget som lättbegripligt.

Här är det bästa av allt jag fått hälla upp av oktobernyheterna.

Månadens bästa öl | oktober 2016

BETYG 5 av 5




  • Noir de Dottignies  (11780)

    Brouwerij De Ranke, Belgien / 8,5% / 79,50 kr för 750 ml
    Ofiltrerat är ingen favorit hos den pimpinette – för att vilja dricka något som liknar brunt smutsvatten krävs en skopa rutin. Men om du törs: åh, sicket gott öl! Med generös karamellig maltighet, bastanta drag av gula kolaremmar (även lite svarta och röda), en svårdefinierbar kryddblandning med nejlika och koriander som bas samt tydlig arom av oraffinerad olja, inte olik den man förnimmer när man kör längs Nordatlanten* i sydlig vind. (Säljstart 21/10)




  • Shieve tabarnak #4

    Brasserie de la Senne, Belgien / 6,5% / 33 kr för 330 ml
    Tämligen ljus, lite grumlig, typisk belgisk tripel, som plötsligt sticker iväg på ett stickspår mot syrlig gueuze. Förmodligen rågmalten som förvirrar. Kanske också den som ger den lilla tvåligheten i eftersmaken. Önskar att min holländska var lite mer uppfräschad, så att jag hade kunnat leverera en korrekt översättning på Shieve Tabarnak – men jag tror att det kan betyda Satans Tabernakel. Ungefär. Drick till moules frites! (21/10)




  • Odin's Tipple (11762)

    Haandbryggeriet, Norge / 10,2% / 39,90 kr för 330 ml
    Långtifrån alla ser tjusningen med ett öl som skulle kunna förväxlas med Kahlua – fast inte så sött och inte riktigt så alkoholstarkt som kaffelikören. Lysande till Sachertårta med aprikossylt och vispgrädde.
    Haandbryggeriet ligger i Drammen, vilket osökt får oss att tänka på det norska visdomsordet ”Hellre en dram i timen än en time i Drammen”. Här tar jag gärna en klunk av Drammen i timen. Eftersmaken varar faktiskt längre än så. (21/10)




  • The Lady of Cofitachequi IPA (11707)

    Amager Bryghus, Danmark / 7% / 49,90 kr för 500 ml
    Lady of Cofita… eh, vadå? undrar ni, som inte är bevandrade i nordamerikansk urbefolkningshistoria.
    Googla! säger jag. Det är värt den kunskap ni erövrar. En IPA med extra allt. Toner av karamellig malt, honung, citrus och persika sköljer över gommen. Persikan finns kanske därför att ursprunget, Cofitachequi, ligger (eller snarare låg) i hjärtat av nutidens amerikanska Peachtree country. (7/10)




  • Fuller's Imperial Stout (11879)

    Fuller Smith & Turner, England / 10,7% / 64,90 kr för 500 ml
    London calling – det här är fulländat från FS&T. En whirlpool av smaker; kaffe, ljus choklad, mörk choklad, lakrits, rent kakaopulver … mörkt som synden och helvetes gott. Varje flaska säljs i fin pappkartong. Jo, jag vet … sånt kringtjafs får alltid varningsklockorna att ringa, men här sitter förpackningen som Mickey Mantles Yankee-keps. Sno ett sidenband runtom, bara – och du har en given gåbortspresent. (7/10)




  • Uerige DoppelSticke (11634)

    Uerige Obergärige Hausbrauerei GmbH / Tyskland / 8,5% / 39,90 kr för 330 ml
    En Altbier, det vill säga mörk ale på tyska, känner vi bäst igen om det står Diebels på etiketten. Det här är vansinnigt mycket bättre. Altbier i kvadrat, med enorm maltfyllighet, alkoholhalt och rentav amerikansk beska. Läcker flaska också, med svåremotståndlig patentkapsyl. Altbiers Heimat är Düsseldorf, där den här muskulösa fläskläggen är bryggd. Och vem ställer sig inte i givakt inför en firma som heter Uerige Överjäsningshusbryggeri Gesellschaft mit beschränkter Haftung? Respekt … (7/10)


    Härlig höstöl. Amerikanska Founder's, norska Odin och två belgare är toppnummer i oktoberparaden.


BETYG 4 av 5




  • Coppersmith's Ekaros (11322)

    Coppersmith's AB, Västerås / 6,8% / 26 kr för 330 ml
    Ekaros har nog flugit lite för nära solen, ty det luktar lite bränt över glasets kant. Trots detta kan jag tänka mig att den här dubbelbocken (mörk, stark lager) med inslag av torkad frukt, är utmärkt till rökta charkuterier, korv eller varför inte rökt makrill med stuvad spenat?


  • Coppersmith's Barley Wine 2015 (11529)

    Coppersmith's AB, Västerås / 9,2% / 42 kr för 330 ml
    Om vi bortser från priset, som är ganska ohemult, har vi att göra med en grymt läcker, söt kornbrygd med djup, drag av tuggiga kolaremmar (Malaco?) och torkad frukt. Mums som njutning efter en intensiv middag. Liten upplaga på 1 500 flaskor.


  • La Rulles Brune (11340)

    Brasserie La Rulles, Belgien / 6,5% / 66 kr för 750 ml
    Helt torr, besk, utjäst belgisk mörk ale med moderat alkoholhalt – inte alldeles vanligt i genren, där hög restsötma, låg beska och mycket alkohol är regel. Gott och balanserat, med skaplig beska och citrustoner från amerikansk humle. Sånt här skulle jag gärna dricka till – och kanske hälla i – en ambitiös sjömansbiff. (7/10)




  • Founders Breakfast Stout (14006)

    Founders Brewing, Michigan / 8,3% / 36,90 kr för 355 ml
    Ursäkta, men det gick visst hål på kaffefiltret. Här är bara kaffesump i glaset. Har sällan smakat något så tuggigt sumpigt. Okej då, här finns svaga dag av kanel och choklad också. Endast för den våghalsige upptäcktsresanden i ölvärlden, hen som käkar kaffebönor som vore de jordnötter. (7/10)


BETYG 3 av 5




  • Pumpkin Ale (11679)

    Smuttynose Brewing, New Hampshire / 5,8% / 29,50 kr för 355 ml
    ”Vi vill inte locka kunder, vi vill inte sälja mer”, hävdar Systembolaget i sin reklam (eller vad man ska kalla det) och lanserar Pumpkin Ale precis före Halloween. Inte vilja sälja? Jo, tjena!
    Har druckit pumpkin ale med väsentligt köttigare pumpatoner än här. Men pumpan känns tydligt, adderad i mäsken – numera inte för att dryga ut den dyra malten, utan för att fullfölja en tradition. Men bortsett från en aning tvålighet är ölet i god balans och står stadigt på egna ben, utan skrämselpropaganda. (7/10)




  • Evil Twin Modern IPA (11521)

    Two Roads Brewing, Connecticut / 6% / 37,20 kr för 355 ml
    Modern IPA? Låt gå för det. På några få år har det gått hyperinflation i fråga om antalet tolkningar av den beska ölstilen India Pale Ale, som degraderats från konnässörsöl till corny. Den här är jättebra, men sticker knappast ut, med sina okomplicerade, rättframma toner av citrus och tropisk frukt.
    (Den elake tvillingen i bryggeriets namn är NYC-baserade Jeppe Jarnit Bjergsö – den försumbart yngre brodern till mera berömde Mikkel Borg Bjergsö, aka Mikkeller.) (7/10)




  • Moonglow (11658)

    Victory Brewing, Pennsylvania / 8,7% / 32,90 kr för 355 ml
    Hybrid av veteöl och lager. Stilen kallas Weizenbock och är en bayersk uppfinning, tidigt 1900-tal. Här får sig näsan en knäpp av banan, ingefära och andra kryddor. Den höga alkoholhalten sticker till som en injektionsnål. Om världen vore tvungen att klara sig med ett dussin ölstilar, skulle vetebock få svårt att slå sig in på listan. (7/10)




  • Innis & Gunn Hopped Bourbon Cask Limited Edition (11969)

    Innis & Gunn, Skottland / 7,4% / 29,90 kr för 330 ml
    Skotska I&G har sin lättgillade husstil, där man brygger på lika delar vanilj, gräddkola, smör och whiskyindränkta ekfat. Inget för öl konnässörerna, men en bred inkörsport till ale-världen för novisen. Allt man gör därborta i Edinburgh går i samma fluffigt mjuka Beppes Godnattstundsanda. Precis som Fuller´s krängs de här flaskorna i individuell pappkartong. Snyggt, men lite overkill. (7/10)




  • Brekeriet Queen's Quad (11618)

    Brekeriet, Landskrona / 13% / 55,90 kr för 330 ml
    Is it a plane? Is it a beer? No, it’s hallonsaft! Eller nåt …? Detta besynnerliga bryggeri, som gjort brygder jästa med brettanomyces till en konstart, siktar alltid högt. Men här tippar det över, när allt annat dränks i hallon. En skum brygd för Brek-fans som blint nickar bifall till vilka dumheter som helst. Dyrt som skam är det också. (7/10)


BETYG 2 av 5




  • Funky Trim (11661)

    18th Street Brewery, Indiana / 7,4% / 44,90 kr för 355 ml
    Lätt tvålig, lite blyg amerikansk IPA-stil, som är på tok för dyr. (7/10)


*Nordatlanten är en gata på Hisingen i Göteborg, vilken löper utmed oljehamnarna och deras raffinaderier.

Bildtext huvudbild: Pumpadags. Halloween närmar sig och Systemet lanserar Pumpkin Ale. Amerikansk, förstås. Men danska Lady of Cofitachequi, tyska Uerige DoppelStick och engelska Fuller's är bättre. Foto: Thomaz Grehn

Tidigare recensioner

https://vinbanken.se/2016/09/03/ny-ol-pa-systembolaget-i-september-2016/

Författare: Thomaz Grehn