Laddar annons
Nya viner som lanserades 1 december | Vinköplistan #51
21 Dec, 2018
Uppdaterad:
22 Sep, 2023

Nya viner som lanserades 1 december | Vinköplistan #51

VINKÖPLISTAN. Fyra nya viner vilka lanserades den 1 dec på Systembolaget är på veckans vinköplista, nummer 51. Med premiär för orange-, d v s ett naturvin som ett av förslagen.

Naturvinet kanske inte passar alla i smaken men vi tycker at ni ska prova. Det är intressant att se vilken stil och typ av vin som framförallt yngre vinkonsumenter föredrar.

Två viner, vitt och rött upp till 100 kr

1. Cecchi Vernacchia di San Gimignano 2017 (6047). Vitt vin.

Cecchi, Vernaccia di San Gimignano Italien, 99 kr
Druvor: Vernaccia.
Alk halt: 12,5%
Restsocker: <3 g/l
Gulfruktigt torrt medelfylligt vin med inslag av mogen citrus, persika och örter. Strukturerad och ganska tät i smaken ger fin längd.
Servera som fördrink med snittar av skaldjur som kryddats med en fingertopp sambal. Nasi Goreng är ett annat middagsförslag.
Betyg: 4

2. Q Malbec 2017 (2664). Rött vin.

Quarisa Wines, South Eastern Australia, 89 kr
Druvor: Malbec
Alk halt: 14%
Restsocker: 5 g/l
fruktig doft av björnbär och i den mustiga smaken, samma bärton med generös rondör, inslag av vinbär och lakrits och kryddig touch samt fat. Här kan man med fördel servera lite kryddigare mat, gärna en gryta. Perfekt fredagsvin för soffhäng också! Burgundisk gryta, enligt snabba receptet.
Betyg: 3

Två viner, vitt och rött mellan 100-200 kr

1. Rkatsiteli Qvevri 2015 (2195). Vitt vin.

Askaneli Broher Ltd, Kakheti Region Georgien, 118 kr.
Druvor: Rkatsiteli
Alk halt: 13%
Restocker: <3 g/l
Gyllengul färg och stram ganska lätt smak av apelsin, röda äpplen och aprikos. Lätt blommig rondör. vinet har tanniner, frukten är något tillbakalutad (med anledning av hur vinet tillverkats - i amfora). Ett äkta s k natur eller orangevin. Passar för alla som gillar smakstilen och vd de gäller mat, kalkon, kyckling eller fläsk - gärna i recept med frukt. Citronkyckling i lergryta kan vara ett tips.
Betyg: 3

2. Portia Roble 2016 (71256), 119 kr. Rött vin.

Bodegas Portia, Ribera del Duero Spanien, 119 kr
Druvor: Tempranillo
Alk halt: 13,5%
Restsocker: 1 g/l
Nyhet som kvalat in från BS-sortimentet den 1 december. Doften är fruktig, smaken fyllig av mörk frukt, körsbär och björnbär, kryddiga noter med inslag av fat och vanilj.
Passar utmärkt bra till kraftigare kötträtter i vardagsgenren, gärna en långstekt nötkött i ugn med rotsaker. Gulaschgryta är ett annat tips.
Betyg: 3+