Laddar annons
2 Jan, 2014
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Nytorget 6 – SoFo har blivit med rotisserie

Solen ledsnade halvvägs upp till Sofia kyrkas tornspets; nu börjar det skymma och det bleka gräset på Per Anders Fogelströms Nytorget slokar sömnigt. Kring Bror Hjorths staty lufsar hundar och i den torrlagda fontänen gömmer sig småungar, bara Bajen-toppluvorna sticker upp.

Det är sen december – mellandagar för hemvändande söderbor och glappet ska fyllas med något, vad som helst som skapar distans till släktfirandet i Gävle. Det är således tämligen fullsatt kring söders bardiskar.

Så även på Nytorget 6. Restaurangen slog upp portarna i maj förra året i kvarterskrogen Roxys tidigare lokaler. Mathias Pilblad, dubbel OS-medaljör med kocklandslaget och grundare av restaurangen Nybrogatan 38 sökte något som kändes mer hemma.

”Jag och min kollega Peder bor bredvid varandra på söder, så vi tänkte att det vore kul att göra något här. Och så snubblade vi över Roxy. Området är helt magiskt, titta bara på nöjesutbudet. Jag förstår att en del har åsikter om SoFo, men jag tycker att det är en blandad skara människor här. Det råkar vara så att många jobbar med vad de brinner för och flera känner varandra”.

Hipsterkulturens epicentrum

Jag sitter i baren med ett glas Champagne. Lamporna över bardisken är i form av vinglas. I hyllan framför mig står mikrobryggeriöl varvat med rom och whisky samt två slumrande allmogekossor. Här hänger också en urna med kaninöron och dennes kompis: en liten elefant.

I högtalarna varvas soulduon Sam and Dave med den typ av Northern Soul som randsytts in i SoFo-hipsterns DNA. Bredvid mig sitter skägg och svarta, hornbågade glasögon, och nickar i takt med musiken.

Hipstern har beskrivits som någon som intellektualiserar yta; individualister som ger uttryck för sin exklusivitet genom att klä sig likadant. De rusar på, i ständig jakt efter det genuina, oavsett om det rör ansiktsbehåring, synfel, jäsmetoder eller cyklar utan fungerande bromsar.

Förra året startade Medborgarskolan en hipsterutbildning, bestående av kurserna: Gör din egen korv, Introduktion i permakultur, Songwriter workshop samt Måleri- måla och återbruka.

Epicentrum för hipsterkulturen är korsningen Skånegatan-Östgötagatan, bara ett stenkast från Nytorget.

På en bakgata i Paris

Det öppna köket är inramat av ett tjockt, rött, draperi. Som på en scen pilar kockmössorna mellan grytorna och rotisseriet, där franska bonnfåglar griljeras.

”Tänk dig en bakgata i Paris, där ställer man ut rotisseriet direkt på trottoaren, det är enkelt och charmigt. Så ska det fungera på en krog, tycker jag. I rotisseriet steks köttet långsamt och juicerna som samlas upp skapar mycket smak. I sommar vill vi köra take away, så att man kan hämta en påse och sätta sig vid Nytorget”, säger Mathias.

Rustikt och en aning skumt

Menyn består av runt sextio olika rätter; basen är svenskt rustikt med en fot i södra Europa.

”Det är ju smarrigt med både råraka och burrata. Vi vill erbjuda smaker som du inte stöter på hemma, som grillade ankhjärtan till exempel, det låter ju skumt, men det är jävligt gott”.

För dig som är lite slirig

Från elvatiden på kvällen till stängning klockan ett erbjuder restaurangen en förminskad variant av matsedeln. Filosofin är enkel, berättar Mathias: ”Du ska inte behöva äta snabbmat bara för att du är lite slirig. Jag minns när jag hälsade på en kompis i Paris, vi drog en Moules frites halv två på natten och dammade i oss en kruka Beaujolais – underbart!”

Generöst med viner på glas

Lotta Horst, dryckesansvarig, berättar att gästerna ska kunna dricka allt på glas, detta för att matcha den breda menyn: ”Vi har generöst med viner på glas, men vår vinlista är inte så stor. Det gör att vi kan variera oss och byta artiklar efter hand. Störst fokus är på Europa, precis som i köket”.

Vad har vi i glasen 2014?

”Det blir mer diversifierat, med mindre druvor och olika producenter, utan att vara något bara för nördarna. Jag tror att vi kommer dricka mer än bara fin-cabinet från Napa”.

Nytorget 6

Profil: Kvarterskrog av det bättre slaget.
Klientel: Boende i SoFo samt besökande hipsters.
Vinlista: Fokus på Europa, det mesta finns på glas. Champagne för en hundring, till exempel.
Typsituation: Ett skägg undrar varför grodlåren har ben.
Betyg: 4 av 5.