Åh vad jag gillar dagens smaker. En krämig, saltig och riktigt smakrik risotto som är smaksatt av brynt Karl Johansvamp. Till det en fin brynt hängmörad svensk biff med citrusmarinerad zucchini från egen trädgård.
Till dessert så har jag lagat panna cotta som är smaksatt med kryddig kanel. Till den så blir det en sötsyrlig kompott av svenska mioäpplen och överst ett litet krisp av krossade kakor som ger en fin brytning mot den lena panna cottan.
Biff med Karl Johansvamprisotto och råmarinerad zucchini
Vintips: Bolgarello Rosso Sangiovese 2011 (2325) Toscana Italien, 75 kr
4 biffskivor a 175 g (4 personer)
salt, svartpeppar, smör och olja
150 g zucchini
1 msk pressad citronjos
1 msk olivolja
35 g parmesanost
100 g Karl Johansvamp
½ gul lök
1 klyfta vitlök
2 dl arborio- eller carnaroliris
1 dl torrt vitt vin
Ca 6 dl god kycklingbuljong
50 g parmesanost
3 msk olivolja
20+15 g smör
salt
Värm en stekpanna till hög temperatur.
Ansa, tärna och bryn svampen i 15 g smör. Smaka av med salt och dra av från plattan.
Fräs lök, vitlök och ris i olivolja, i en vid kastrull. Häll i vinet och 3 dl av buljongen.
Koka risotton sakta och rör om hela tiden. Späd vartefter med den resterande buljongen. Riv parmesanosten. Tillsätt svampen, 20 g smör och den rivna parmesanosten, när riskornen har ett lätt tuggmotstånd (efter c:a 15 minuter). Smaka av med salt.
Finstrimla zucchinin och salta den. Låt zucchinin stå och dra ca 10 minuter och pressa sedan ur vattnet. Vispa ihop citronjos och olivolja och marinera zucchinin ca 5 minuter före servering.
Värm en stekpanna till högsta temperatur.
Salta och peppra biffarna och bryn dom i olja och smör till fin färg, ca 2 minuter på varje sida. Kärntemperaturen ska vara 52 C när du lyfter ur biffen från pannan.
Servera risotton i 4 djupa tallrikar, lägg på biffen, zucchinin och hyvla över lite parmesanost.
Kanelpanna cotta med äppelkompott och kaksmulor
Vintips: Nivole (7787) Piemonte Italien, 75 kr för 375 ml
Kanelpanna cotta (räcker till 6 personer)
2 gelatinblad
5 dl grädde
1 dl strösocker
1 kanelstång, lätt krossad
400 g svenska syrliga äpplen
1 dl strösocker
10 g smör
20-30 g torra kakor, typ drömmar eller bondkakor
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
Koka upp grädde, socker och kanelen. Dra av från plattan och låt stå i 10 minuter.
Krama ur vattnet ur gelatinbladen och rör ner dem i grädden.
Häll upp panna cottan i 6 portionsformar och kyl.
Kärna ur och tärna äpplena i ½ cm-stora tärningar.
Värm en vid kastrull på medelhög temperatur, lägg ner smöret och sedan äpplen och socker. Fräs ca 5 minuter tills äpplena är genom-mjuka och låt svalna.
Lägg den kalla kompotten ovanpå panna cottan och smula över kakorna.
Njut av helgen!
Mattias
Bilden har vi lånat från Birgitta Höglunds-matblogg vilken vi tipsat om flera gånger tidigare! birgittahoglundsmat.wordpress.com