Laddar annons
Oktoberfestöl 2016
11 Sep, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Oktoberfestöl 2016

OKTOBERFESTÖL. Dags för den årliga Oktoberfesten och på Systembolagets hyllor finns 18 oktoberfestöl – tolv i ordinarie sortimentet och sex lokala öl, varav några kan beställas över hela landet. Bästa oktoberfestölet är, kanske något överraskande, en jätte från München.

Julöl är numera en självklarhet för landets ölälskare. Det skulle vi inte kunna tänka oss att vara utan.Påsköl? Tja, varför inte. Marknaden sneglade åt julölen och hajade potentialen, bryggarna hängde på och gjorde nya batcher av sitt julöl, fast lite lättare i stilen – och folket började köpa. Men behöver vi verkligen Oktoberfestöl? PR-genierna lyckades uppfinna hjulet ännu en gång och i år har vi 18 olika sorter att välja på i landets systembutiker.

Numera poppar det upp ”Oktoberfester” lite överallt, men det finns bara en äkta vara. Originalet försiggår på gigantiska Theresienwiese mitt i München (den som känner till Heden i Göteborg kan blunda och enkelt visualiera ”Wies’n”) de två sista veckorna i … september!

Alla Münchenbryggerier sätter där och då upp gigantiska festtält med långbord och bänkar runt orkesterpodier, pissoarer långa som Klarälven och det viktigaste: aldrig sinande fat, ur vilka man fyller literkrus med färsk öl. Sex miljoner liter lär sänkas genom törstiga strupar under de två veckorna.


Årets Oktoberfest inleds nästa lördag, 17 september och pågår till 2 oktober. Och det är en vansinnigt rolig happening, snarare än en seriös ölprovning.

Att testa Systemets 18 Oktoberfestöl blir lite tjatigt. Precis som att konståkningen har sitt obligatoriska program, plöjer bryggerierna i samma fåra. Men det går inte att bryta stilen allför våldsamt. I så fall vore det inte ett Oktoberfestöl; ett lite fylligare, lite mer alkoholstarkt lageröl än under övriga året.

OK, nu är de här, de smakar ungefär likadant, så nu gillar vi läget.

Oktoberfestöl 2016

BETYG



  • Löwenbräu Oktoberfestbier (11210)

    München, Tyskland, 6,1%, 21,90 kr för 500 ml
    Ett äkta Oktoberfestöl, bryggt på Löwenbräu i München – långt över den trista licensbryggningsnivå, som gisslade det stolta varumärket för några år sedan. Så här ska det smaka! Fyllig, maltig kropp, generöst med humle (om än från sorter med låg alfasyra, dvs ingen vass beska) och en skaplig alkostuns. Sitter utmärkt till en bayersk Schweinshaxe.




  • Lakefront Oktoberfest Lager (11308)

    Milwaukee, Wisconsin, 5,8%, 20,90 kr för 355 ml
    Snygg bärnstensfärgad, aningen söt, men trevlig och ganska mild ny bekantskap. Skulle kunna skriva att det är ett typiskt fläskläggsöl, men får hejda mig: det här är kosher. Om ni tycker det är märkligt med ett amerikanskt Oktoberfestöl, kan jag meddela att det är en stor fest i USA. Inte som Halloween, men lite ditåt.




  • Tyska Eken Oktoberfest (31201)

    Eks Tyska Bryggeri, Kungsbacka, 5,9%, 34,90 kr för 500 ml
    Överbeskat för att vara ett Oktoberfestbier. Juste men dyrt. Lång eftersmak, där humlen slår ut malten. I like, men gör snittpubliken det?
    Säljs endast lokalt i Kungsbackatrakten, kan ej beställas. Synd.




  • Grebbestad Oktoberfest (11384)

    Grebbestads Bryggeri, 5,7%, 24,80 kr för 500 ml
    Riktigt snygg lageröl, ganz in dem korrekten Münchnerstilen, ja? Generöst av såväl malt som humle. Försvarar sin prislapp utan problem.




  • Nils Oscar Oktoberfest (31199)

    Nils Oscar Brewery, Nyköping, 5,5%, 25,90 kr för 500 ml
    Bärnstensfärgat i Märzenstil. Mjukt, lent, harmoniskt med såväl bra maltighet som humlebeska. Den som är beredd att lägga en femma extra (jämfört med storbryggeriernas priser) får valuta för pengen.
    Säljs lokalt, kan beställas.


BETYG



  • Spaten Oktoberfestbier (11281)

    München, Tyskland, 5,9%, 21,90 kr för 500 ml
    Snarlik Löwenbräu, men lite nättare. Saknar den lilla extra stunsen, som lyfter Lejonbrygden till den högre nivån. Å andra sidan lite sötare. Spaten och Löwenbräu tillhör samma gigant på ölmarknaden, Anheuser-Busch. Stark trea.




  • Zoller Hof Export Festbier (11346)

    Sigmaringen, Tyskland, 5,3%, 22,50 kr för 550 ml
    Inte särskilt märkvärdigt, sticker inte ut, men helt okej för den som inte bryr sig om humlebeska. Lägger sig mellan Spaten och Karmeliten i stil.




  • Hofbräu München Oktoberfest (11298)

    München, Tyskland, 6,3%, 20,90 kr för 500 ml
    En av de stora elefanterna. Staatliches Hofbräuhaus nämns med respekt såväl i inre kretsar, som bland vanliga pilsnerturister. Münchnermalt, medelmåttig beska och en ansenlig mängd alkohol som slår igenom. Inte helt i balans vid provningstillfället (23/8), men det kan ju ta sig … Hög YPK-faktor.




  • Oktoberfestlig Ängöl (31197)

    Ängö Kvartersbryggeri, Kalmar, 5,8%, 2,90 kr för 500 ml
    Kraftig, askfatsdoftande öl med fyllig rondör. Gott och snyggt.
    Säljs lokalt, kan beställas.




  • Mariestads Oktoberfest öl (11408)

    Grängesberg, 5,8%, 18,90 kr för 500 ml
    Mörkast av dem alla. Bryggmästarn Richard Bengtsson (om det nu är han?) har dragit i rejält med karamellmalt, och tillfört rejält med färg. Jag är inte den som stämmer in i den kör som automatklankar på Spendrups flaggskepp, men jag hade önskat att märgen gått i takt med färgen. Nu blev det lite tunt och förhoppningen kom på skam. Minus också för särskrivningen Oktoberfest öl. Avskyr sånt.




  • S:t Eriks Oktoberfest Helles Organic (11233)

    S:t Eriks bryggeri, Arlandastad, 5,6%, 20,90 kr för 330 ml
    EKOLOGISKT
    Blommigt och ”grönörtigt” med ton av gräsklipp. Bryter den gängse Oktoberfest-stilen, med sina jasmin- och syréntoner. Mera intressant än gott. Skulle aldrig placra det här i Oktoberfacket.




  • Oktoberfest 1810 (31200)

    Göteborgs Nya Bryggeri, 5,9%, 27,90 kr för 500 ml
    Mörkt, aningen rökt, lätt bränt. Egen stil som passar bättre till charkuterier (som rökt sidfläsk) än till fläsklägg. Gjort till minne av freden i Bayern 1810, vilket redovisas i en pretentiös baksidesetiketttext, där man skriver att ”hymnens band” knöts mellan prinsgemålerna Ludwig och Therese. Hymnens? Man tar sig för pennan.
    Säljs lokalt, kan beställas.




  • Halmstad Brygghus Skördefest (31198)

    Halmstad Brygghus, 5,6%, 22,80 kr för 330 ml
    Välgjort men inte extraordinärt. Lagom malt och humle, sticker inte ut vare sig åt Falkenberg eller Laholm. Nog mest för lokala fans i Hamsta med omnejd.
    Säljs endast lokalt i södra Halland.




  • Jädraöl Oktoberfest (31196)

    Jädraås Bryggeri, Gävle, 5,8%, 29,10 kr för 330 ml
    Grumligt, torrt, med halmiga toner. Sticker ut från mittfåran på grund av halmigheten. Tangerar veteölsgenren och går finfint till fläskläggen.
    Säljs lokalt, kan beställas.




  • Samuel Adams Octoberfest (11261)

    Boston Brewery, Massachussetts, 5,5%, 20,90 kr för 355 ml
    Varumärket med den rebelliske galjonsfiguren var stor favorit innan marknaden svämmade över av lokala, svenska mikrobryggerier – och så småningom även av amerikanska. Numera finns det inget revolutionerande kvar över Samuel Adams. Bara en pålitlig bryggeriprodukt man kan ha och mista. Milt, lite brödsött och oförargligt lättdrucket.




  • Brewers Special Oktoberfest (11843)

    Saimaan Juomatehdas, Finland, 5,8%, 19,70 kr för 330 ml
    Otippat att ett finskt bryggeri ger sig in i kampen om Oktobertörsten. Resultatet är väl varken bra eller dåligt. Ölet följer den sydtyska mallen och vänder sig kanske till en stor finsk befolkning i Sverige.


BETYG



  • Karmeliten Festbier (11265)

    Tyskland, 5,5%, 21,90 kr för 500 ml
    Lite för sött, nästan kladdigt. Effekten av att beska saknas. Och alkoholen slår igenom trots den ringa mängden. Gles. Fundamentalisten skulle nog heller inte godkänna det här som Oktoberfestbier, eftersom det inte är bryggt i själva München, utan i Straubing, strax utanför Regensburg. Men bayerskt är det förvisso.


BETYG



  • Paulaner Hefe-Weissbier Non Alcoholic (1965)

    Tyskland, 0,5%, 13,90 kr för 500 ml
    Skum, plastig smak, nästan åt mjödhållet med honungstoner. Dessa förlåter inte att ölet är gravt obalanserat. Att göra alkoholfri öl som är god är uppenbarligen mycket svårt.


Senaste ölnyheterna med recension

https://vinbanken.se/2016/09/03/ny-ol-pa-systembolaget-i-september-2016/

Oktoberfest - resa

https://vinbanken.se/2016/06/23/olfestivaler-2016/

Författare: Thomaz Grehn