Laddar annons
20 Jun, 2016

Bästa Midsommarsnaps 2016 - kyld men inte kall

MIDSOMMARSNAPS 2016. Årets Midsommarnubbe är brännvinet ni väljer för dess smak snarare än yrseleffekt. För ultimat smakupplevelse, servera snapsen ”kyld men inte kall”, mellan 10 till 14 grader C är perfekt.

Tänk på att kyla effektivt döljer all eller mycket smak varför infrusen snaps sällan smakar ”bra", eller något alls, för att tala klarspråk.

Oavsett om det är hemmafest eller firas Midsommar på krogen följer helgens mat och dryckestradition en väl inarbetad tågordning för många av oss. I sin enklaste form är inlagd sill för vuxna och senapssill till barnen givna klassiker. Men i takt med tiden adderas fler inläggningar och smaker, med inspiration från hela världens kök. Currysill är en av senare års nyheter.

Bästa midsommarsnaps 2016

1. Aalborg Porse Snaps

Helt obegripligt att denna snaps inte finns att köpa på bolaget. Morr!  Hursom har detta coola brännvin en tydlig puff av blommig-ört-pors doft i kombination med fat (lagrad på sherryfat) och en nypa rosmarin. Läckert nyanserad, därtill bitig snaps som är komplex!

Alternativ, men inte exakt detsamma, är Snälleröds Jungfruns Brännvin som smakar och doftar mjukt och tillgängligt men en lätt hint av citrus.

2. Gammel Opland Aquavit, (70624), Norge, 309 kr för 700 ml.

Brännvin av potatis, lagrad minst 26 upp till 30 månader. Kummin, koriander och anis – en stjärna i vårt grannland Norge och dessutom en riktigt snygg akvavit. Betyg: 5 av 5

3. O. P. Andersson Akvavit (42), Altia Sweden AB, 264 kr för 700 ml eller 144 kr för 350 ml.

Kummin, anis och fänkål. Hur bra som helst och håller år ut och in. Betyg: 5 av 5

4. Lysholm Linie Aquavit (59), Arcus Sweden AB, 264 kr för 700 mleller 149 kr för 350 ml

Nyanserad smak och doft av kummin, fänkål och citrus. Komplex, gränsande till få att jämföra med. Betyg: 5 av 5

5. Aalborg Taffel Akvavit (34), Danish Distillers, 249 kr för 700 ml eller 139 kr för 350 ml.

Klar färg, frisk doft och livlig kumminsmak. Både rå men också snyggt elegant i fräsch twist! Betyg: 4 av 5

6. Aalborg Dild Akvavit (86566), Arcus Sweden AB, 251 kr för 700 ml

Dillfrisk och tydligt örtgrön doft plus smak. Modernt snitsig. Perfekt till inläggningar med dill och någon sötma eller till höstens kräftor. Betyg: 4 av 5

7. Eskilstuna Stolt Snaps (31037), Eskilstuna Ölkultur, 199 kr för 350 ml

Lött sötma, tydligt örtig och som puff av anis. Kul och festlig. Gärna-snaps! Betyg: 4 av 5

Snaps-multi-pack

Rekommenderas starkt: Småpack med olika snapsar/kryddningar. En smak för alla med andra ord och supertrevligt till sillbordet eller som gåbortpresent.

  • Snälleröds ekologiska snapsar (184), 125 kr för 5 fl a 50 ml.

  • Svenska nubbar (180), 225 kr för 10 fl a 50 ml.

  • Norsk Akvavit (23), 229 kr för 10 fl a 50 ml.

Svensk klassiker och doldis

Rhenbergs spritfabrik i Söderköping destillerade och blandade sitt brännvin redan på 1800-talet. Gammalt Sädesbrännvin var namnet och blandningen buteljerades i Rhenvinsflaskor. När monopolet bildades 1917 övertogs driften av Vin & Sprit. Receptet fick det statliga bolaget däremot inte tillgång till och när lagermästaren Oskar ”Nissrot” Nilsson dog gick även receptet i graven. Enligt historien ska det ha tagit Vin & Sprit fem år att återskapa den rätta smaken - till glädje för alla fans.

Att Östgöta (16,) 209 kr för 500 ml liknar whisky är tydligt. Spriten bränns på korn, den är lagrad i ekfat varefter smaken rundas av med honung. Prova till inlagd sill, vitlökssill, gravad lax och Janssons. Om jag får fria händer i valet av dryck till whiskyprovning plockar jag gärna med Östgöta Sädesbrännvin. Många blir förvånade. Östgöta är nubbarnas stolte Svarte Petter, förvånande bra som ”whisky” efter maten serverad med is eller i kombination till klassisk sillinläggning. Prova!

Brännvin – då och nu

Svensk brännvinsproduktionen låg på topp runt 1860. Stordrift och tekniska framsteg bidrog till kommersen. Mer tveksam var spritens kvalitet fastän bränneritekniken utvecklats till det bättre. Mycket har hänt sedan dess och idag har det kryddade brännvinet på allvar flyttat in finrummen bland ädel lagrad rom och cognac.

Då, när brännvinet smakade som sämst var kryddor och smakessence nödvändiga för att dölja det råa destillatets orena finkelsmak. Och tänk så snabbt stora förändringar kan ske, år 1961 fanns 71 brännerier för potatis och 14 cellulosabrännerier i Sverige nu är destillerierna en handfull.

Att bränna på potatis anses vara svårt, dessutom tidskrävande medan sädesbrännvinet alltid haft en aura om sig att vara klassens ”snygging”. Att råvara gör skillnad vet finsmakare. För andra är den lilla nyansskillnaden i den klara supen betydelselös. Helt klart är däremot att våra nubbar allt oftare, precis som fin single malt whisky, väljs med omsorg utifrån smak och stil. Det är riktigt coolt!

Och så snapsvisa…

Ursprungligen sjöngs det till någons minne och välgång, som till ett brudpar. Traditionen kommer till Sverige under medeltiden, från Tyskland.

Att sjunga runt midsommarbordet är trevligt och idag står det va och en fritt att bjuda upp till sång. Lyckligtvis behöver vi inte följa de forna, superstrikta förhållningstraditionerna om vem som fick sjunga när och vad. För den som lider brist på sångtexter har Spritmuseum ett stort utbud att botanisera bland. Här kan du också enkelt ladda ner sånghäften.
http://spritmuseum.se/start/snapsvisor/sanghaften/

Läs mer
Midsommarmat och dryckestips

Bitterljuv pors, brännvin med spets

Krydda egen snaps

Grillad fläskkarré med Fredagskocken Mattias Larsson