Laddar annons
12 Feb, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Olssons Vin – ett glas längs Tredje Lång

Vinbaren Olssons Vin är Tredje Långgatans bastion för såväl vinkännare på väg till stadens teatrar som glupska hipsters.

Solen hänger ängslig över Slottsskogen i Göteborg, likt någon som testar om denne passar i hatt. Lätt optimistiskt noterar jag att det blivit en smula varmare, trots att det blåser styv kuling längs Tredje Långgatans barstråk, där desillusionerade vårfåglar smashar in i tegelfasaderna och pollenallergiker andas genom muddarna på sina skalplagg. Det är långt ifrån vår, snarare ett slags placebotillstånd.

Vi söker skydd från vinden bakom portarna till Långgårdarna. Här, i det tidigare Auktionsverket, har man helkaklat en hörna och placerat ut ett hundratal flaskor franskt vin.

Olssons Vin öppnade i november

Väl inne slås jag av lukten av färskt virke. Och ost. Sylvia Telles bossatakter studsar mot de kaklade väggarna och letar sig upp längs en spiraltrappa, till den mer privata övervåningen. Ovanför bardisken hänger äggkläckningslampor som med sitt varma sken sveper över glaskupor, där hårdostar vilar. Och nakna glödlampor skapar suggestiva skuggor över betonggolvet och de spartanska metallborden. Inredaren tycks ha hämtat inspiration från en obduktionssal. Det är lättstädat, bara att spola av.

”Känslan är industriell, vi har inte gjort något alls vad gäller inredningen, utom att dra om elen. Så det är auktionsverkets gamla lager eller kontor rakt av”, säger Magnus Sikén, ansvarig för Olssons Vin.

Enligt vinlistan är våren på väg

Vi slår oss ned mittemot ett antal lådor som står staplade längs en vägg. De är märkta: Marceil Deiss och Famille Perrin. Vinflaskor har radats upp över hela lokalen, på hyllor och i kylar och diskar. Som gäst kan du botanisera bland dryga sextiotalet etiketter samt ett par gästspelande flaskor, exempelvis Paso Robles Syrah och Forman Cabernet Sauvignon.

”Vi utvecklar vårt utbud efter säsong, nu när vi närmar oss vår är det mycket vita viner, som Riesling och Pinot gris. I övrigt har vi valt publika viner, fast med en twist gällande druvor och länder. Det kan vara producenter som verkar i Bourgogne, men som har ett sidoprojekt i USA; att man gör vin i en annan region än man är känd för”, säger Magnus Sikén.

Nästan alla vinerna finns på glas, så det är lätt att arrangera din egen vinprovning. Under kvällen kan du bjuda dina inbjudna gäster på delikatesser från barmenyn, vilka skärs upp vid beställning: ost- & charktallrik, charktallrik, ostallrik samt anklever.

Vi beställer varsitt glas blommig Malvirà Langhe Nebbiolo och ser personalen torka glas och bära skägg. Det är som om evolutionen kräver ansiktsbehåring inom bartenderskrået, likt tumgreppets utbredning i det övriga samhället.

Sverige – en brådmogen vinnation

För en nation vars vinhistorik inte odlats på rankor utan i badrum är vårt vinkunnande i dag tämligen imponerande. För att inte tala om vårt drickande. Sedan åttiotalet har det mer än fördubblats.

”Många är väldigt duktiga i det stora hela. Jag ser ett växande intresse för att testa nya viner och regioner. Vi har druckit mycket Italien länge, nu vill folk testa annat”, säger Magnus Sikén.

Olssons Vin

Profil: Vinbar.
Adress: Tredje Långgatan 7, Göteborg.
Klientel: Enligt utsago en blandning av hipsters och äldre teaterfolk.
Vinlista: Innehåller ett sextiotal olika sorter, som kontinuerligt uppdateras.
Typsituation: På gården utanför blästrar vinden utemöbler och kinder.
Betyg: 4 av 5.