Laddar annons
5 Feb, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Taverna Brillo, brasserie, hysteri och birra

Taverno Brillo är brasseriet som med sin matsal, deli, pizzeria, barer samt brödbutik blivit något för alla, i ett kvarter som haft mycket för några få.

På väg längs Sturegatan tänker jag på att det under lång tid varit hopplös kramsnö. Hur jag, i det fall jag önskat vara milt aggressiv mot någon begränsats av nederbördens konsistens. Sedan slår det mig att jag är vuxen, jag har ju topplån och allt möjligt.

Nåväl, det är fredagskväll och nu orkar det inte ens snöa längre, vädret har liksom gett upp, breder bara blött ut sig. Och det är en utmaning att ha en frisyr i vätan, problematiskt att bära något annat än backslick, vilket förvånansvärt många fortfarande gör kring Stureplan.

Vi går förbi Svampen, som med sin grå utsträckta plym gör sitt yttersta för att efterlikna resultatet av ett kantrat kärnvapentest. Ja, hela Stockholm känns dränerat på färg.

Taverna Brillos färgglada lampor kontrasterar vilt med sitt sken över snöslasket på trottoaren. Brillo, som på italienska betyder just solstråle (uttrycket är även slang för salongsberusad), slingrar sig i neon utmed husfasaden.

Taverna Brillo – ett franskt brasserie svept i kakel

Efter entrén leder en halvdunkel gång vars väggar kantas av vinflaskor och personal i vita uniformer in till en stor matsal. Den flankeras av ett öppet kök samt en stimmig bar. Den L-formade lokalen om runt två kvadratkilometer har plats för trehundra gäster. Tanken är att skapa ett slags franskt brasserie, där gästerna kan välja bland allt från gryuereöverbakad torskrygg till vedugnsbakad pizza och hemrörd glass. Här finns även en butik där det går att shoppa olivoljor, charkuterier och surdegsbröd.

Inredningen är signerad Jonas Bohlin och baseras helt på grundämnen, som sten, trä, mässing, läder och kakel. Väggarna är genomgående kaklade, vilket ger känslan av ett badrum, med rättigheter.

Det är fullsatt och i sina vita uniformer flyter serveringen fram över gästerna likt gäss på vågor. Framför bardisken uppstår en gryta av vevande händer, kreditkort och klackringar – likt en dans för att uppnå ett dionysiskt rus. Med tålamodet hos en sältränare betraktar bartendern ivern.

Vi hittar platser vid ett ståbord, som omringar en total brist på golv: ett enormt hål leder ner till köksregionen. I hålets mitt, på en avsats, har en staty placerats. En gosse, av måhända lera, som bär sitt huvud i en näverkont. Jag beställer en Poretti, en öl som bryggs i Varese i norra Italien, och blickar ner i svalget på den avhuggna halsen.

Strax innan hemgång ser jag att det på väggen vid det öppna köket hänger en skylt med texten: ”Brillo show”. Det är något som förpliktigar. Och vi blir inte besvikna. Trots att vi denna kväll endast dricker öl som middag bjuder kökspersonalen på en spektakulär dans, då en diskmaskin öppnas och släpper ut het ånga.

Taverna Brillo

Profil: Franskt brasserie, deli och butik.
Adress: Humlegårdsgatan 19, Stockholm.
Klientel: Sjuttio procent afterworkpersoner. Trettio procent dinerande familjer och par.
Vinlista: Runt trehundra olika sorters vin och ett tjugotal sorters champagne, från 335 kronor till 10.000 kronor flaskan.
Typsituation: Barens lingua franca är svenska, engelska och American Express.
Betyg: 3 av 5.