Laddar annons
26 Feb, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

The Owl and Pussycat

GastropubeenThe Owl and Pussycat är ett givet vattenhål för Shoreditchs inflyttade reklamare, bassister och smeder.

Shoreditch har upphört att vara the place to be, upplyser grafittin på en tegelvägg. Fast i ordalag som innefattar bitar av tarmsystemet.

Det är en mulen söndag och vi har just besökt Brick Lane Market, marknadstorget som likt varuhuset Harrods har rykte om sig att saluföra precis allt, så länge det tillverkats innan nittonhundrasextiosju alternativt går att rista in i överarmen. I den smått kaotiska atmosfären, över vilken aromatiska rökplymer från enorma grillar stiger upp mot skyn, ryms antikviteter, tatuerare, våffeljärn, gitarrer, vintagemode och jambalaya. Inte långt därifrån, längs Old Street, släpar sig horder av formgivare fram bland östra Londons mer uppskrivna barer.

The Owl and Pussycat serverar ostron, märgben och Peroni

The Owl and Pussycat huserar på Redchurch Street, i en byggnad rest vid tiden då VVS ansågs vara science fiction. Puben var tidigare känd under namnet the Crown och har renoverats varsamt, som om inredningsdetaljer kastats in i lokalen från ett mycket stort avstånd.

Gentrifieringen av de gamla fattigkvarteren i Shoreditch har lett till att designers, reklamare och klubbkids nu hänger i den rustika baren sippandes pints med Peroni. Bakom deras ryggar breder ett eklektiskt möblemang ut sig, bestående av råa träbord och chesterfieldfåtöljer. Här och där har ekpelare placerats ut, mindre ur ett estetiskt perspektiv än för att hindra taket från att rasa in.

Ljudmiljön består av Manic Street Preachers If You Tolerate This Your Children Will Be Next som ekar dämpat mot en vägg klädd med jeanstyg.

The Owl and Pussycat har, förutom trädetaljer i björk, ek och mahogny, även begåvats med en gastropubaura. En trappa upp hittar du en spatiös matsal samt en brittisk meny komponerad av Nick Leonard. Bland rätterna som serveras kan nämnas West Mersea-ostron, märgben på toast, kammusslor och bacon.

På vägen ut till innergården beställer vi Heineken i kylda bägare, som vi sedan med händerna måste skydda mot duggregnet. Gården består av tegelsten och grova brädor, som något man nästan, men inte helt, lät bli att renovera efter kriget. Längs med fasaderna, i skydd av taket, sitter klubbkidsen i rökmoln och diskuterar Blur-bassisten Alex James blåmögelost Blue Monday och ränteläget.

The Owl and Pussycat

Profil: Pub.
Adress: 34 Redchurch Street, Shoreditch, London.
Klientel: Klubbkids, hipsters, reklamare.
Vinlista: Nja, beställ en flaska Bergerie de la Bastide Rouge.
Typsituation: Horderna från Old Street gör entré och aggressiva diskussioner om typsnittet Helvetica uppstår.
Betyg: 3 av 5.