Laddar annons
29 Aug, 2011
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Ostätandet slår rekord

Svenskarna äter 19 kilo ost per person och år. Det visar den senaste internationella oststatistiken. Vårt ostätande placerar oss i världseliten.

I den senaste statistiken från The World Dairy Situation ligger Sverige på en tionde plats, med 19 kilo ost per svensk och år. Det är en ökning med ungefär trettio ostskivor på ett år.

- När vi ber om vårt dagliga bröd är det underförstått att det ska ligga en ostskiva på. Och helst någon av de svenska hårdostarna Herrgård®, Grevé®, Präst® och Hushållsost, säger Joakim Larsson på Svensk Mjölk.

Men ökningen beror på att vi lär oss nya sätt att äta ost vid sidan om ostmackan. Framförallt ost som äts i och till maten. Laktoskänsliga upptäcker också att hårdost faktiskt inte innehåller laktos.

Grekland toppar den internationella statistiken med hela 31 kilo per person och år. Därefter kommer fransmännen som skär upp 26 kilo var per år.

Européer äter mer ost än andra. I t ex. Asien får man inte i sig mycket av det gula. Ryssarna ligger på knappt 6 kilo per år och i Japan ligger siffran på knappt 2 kilo.

USA har den högsta siffran utanför Europa. Där ligger man på ca 14 kilo per år.