Laddar annons
Pecchenino från Dogliani i Piemonte
22 May, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Pecchenino från Dogliani i Piemonte

DOLCETTO FRÅN DOGLIANI. I provinsen Cuneo som ligger i norra Italiens Piemonte hittar ni familjeproducenten Pecchenino. Här odlar bröderna Attilio och Orlando Pecchenino bland andra, dolcettodruvor på familjens 30 ha straxt utanför den lilla staden Dogliani.

Nej, allt rött vin från Piemonte är inte synonymt med nebbiolodruvans Barolo och Barbarescovin. Dessutom görs även mycket vitt vin i regionen. Oavsett färg är vissa druvsorter doldisar, med stor personlighet och just därför väl värda att utforska. Vad sägs om grignolino, bonarda, cortese, freisa, ciaretto och dolcetto? I Piemonte finns helt klart en uppsjö druvor vars smak speglar allt från ursprung, tradition och hantverk till druvornas unika karaktär.

Ett härligt exempel är just dolcettodruvan som man kan hitta runt staden Dogliani. Denna dolcetto har också fått Italiens högsta kvalitetsranking, DOCG-status. Dogliani ligger några mil sydväst om tryffelstaden Alba, inte långt ifrån Barolo och när man är på plats ser man Alperna i horisonten. De boende i trakten är bönder, många är det i flera generationer men kanske inte lika länge som familjen Pecchenino vilka började odla grödor redan under 1700-talet. Gemensamt för odlarna i Dogliani är deras kärlek till jorden som för besökare utmärks av en genomäkta hängivenhet till naturen.

Orlando Pecchenino

Således, det är ett mycket trevligt återseende när Orlando Pecchenino dyker upp i Stockholm i mitten av mars 2016. Sist vi sågs var på senhösten 2007, på plats i Dogliani och mycket har hänt sedan dess.

Som att Gambero Rosso fått upp ögonen för Peccheninos viner. Och fastän de inte är topprankade (ännu), är de med i matchen med beröm. Eller att Pecchenino utvidgat till 30 och nu även gör exempelvis nebbiolo från Monforte d'Alba kryddat, eller andra viner av barbera, chardonnay och sauvignon blanc. Och som vi - med glad förvåning - får veta av Orlando att han fullständigt gått ner sig i ett nördlikt intresse för pinot noir. Det är kul!

Pecchenino vinprovning

  • Barolo DOCG Le Coste 2008
   Röd färg. Fruktig doft med vaniljinslag. Smaken är fyllig, fruktig av mörk inslag som plommon och mogna körsbär med drag av viol, läder och kaffe. Spänstig, tät och koncentrerad eftersmak. Ungt vin.
   Omdöme: Denna årgång har legat fem år på fat, medan -06 och -11 varit tre år på fat. Koncentrerat, ännu mycket ung Barolo av bästa ursprungliga sort.

 

  • Barbera d'Alba DOC Quass 2013 (ej listad-än?), cirka 189 kr
   Blåröd, tät. Återhållen doft, inslag av fat. Torr, fyllig och fruktig med en saftig körsbärssmak, tydligt örtkryddigt drag och strama tanniner. Lätt mineralanslag. Saftig förnimmelse i eftersmaken.
   Omdöme: Själv föredrar jag dolcetton (se tidigare vin) men här måste du känna din smak - vill tro att många kan uppskatta barberan 'lättare'.

 

  • Langhe Bianco DOC Maestro 2013 (78455), 119 kr
   Druvor: 60% chardonnay, 40% sauvignon blanc som lagrats på franska fat i nio månader
   Färgen är gulgrön, klar med stor, frisk örtig doft. Vinet är torrt, medel/fylligt och fruktigt av persika och mogna äpplen. Smaken är hyfsat bred men strukturen sitter som en 'smäck' med läcker mineralstringens. Lång eftersmak.
   Omdöme: Toppvin. Lika intressant som välgjord och läcker till mat.

 

  • Sirì d'Jermu Dogliani Superiore 2013 (79026), 139 kr
   Druva: Dolcetto
   Blåröd färg. Det finns en grön ton av vinbär, i kombination med gummi i doften. Smaken är torr, medelfyllig av röd och blå frukt med en hög nivå av syra och strama, men fortfarande balanserade tanniner. Frisk, kärnig eftersmak med en nypa fat-rondör.
   Vinet är av utvalda druvor från ett läge och det har legat på fat i ett år innan buteljering. Det är ofiltrerat.
   Omdöme: Personligen ääälskar jag vin i den här genren, de som är kärniga och friska i smaken. Friskheten signalerar attityd, och viner som dessa bara kräver mat - gärna charkuterier.

 

  • Barolo DOCG Le Coste 2006
   Färgen är röd. Doften stor av kåda, pinjenötter och läder. Smaken är fyllig, stram av torra tanniner med en uppvägande dos körsbärsfrukt, inslag av plommon, russin en nypa viol, läder, nypon och pinjenötssmak. Lång eftersmak, balanserad fruktstram Barolo i läcker ursprungsstil.
   Omdöme: Gott, utvecklat gärnavin som förmodligen håller 'ända in i kaklet'.

 

  • Barolo DOCG Le Coste 2011 (ej listad-än?), cirka 429 kr
   Färgen är mörk, blåviolett. Doften stor av läder med inslag av gummi. Smaken är fyllig, stor tydligt fruktig, moreller och körsbär, med strama tanniner, smak av läder och nypon med kärnigt avslut. Ungt vin med lagringspotential.
   Omdöme: Bra vin med framtiden för sig. Stockarna är 30 år gamla.

  Druva | Dolcetto di Dogliani

  Förhållandevis litet område, runt staden Dogliani i provinsen Cuneo, odlas just denna dolcetto-sort. Dolcetto, precis som andra druvor, får sitt unika uttryck av sitt specifika ursprunget. Druvan ger vin av vinös karaktär som är medelfylliga och balanserade. Vinerna kan upplevas som lätta och fina i smaken med körsbärskärnig, mjukbitter avslutning. Alkoholhalten ligger på 11,5 volymprocent, för kvalitet Superiore krävs 12,5 volymprocent.