Laddar annons
10 Jul, 2016
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Pinot noir | Topp 10-vin

PINOT NOIR. Vin av druvan tillhör bland världens mest hyllade för att ni nästa sekund bli bland de mest "vinmakande misshandlade" och av kännare hånade vinerna.

Hur kan det vara så stor skillnad mellan en flaska av det franska übervinet Romanée-Conti som kostar runt 30 000 kronor i inköp-i Sverige (billigt i internationell jämförelse) till det utan snack, trevligt men enkla som okomplicerade chilenska vinet Luis Felipe Edwards (6238) för 59 kronor? Båda är av druvan pinot noir.

Pinot noir har ett rykte (oförtjänt möjligen då det finns än knepigare sorter) om att vara kinkig av sig. Det vill säga att den inte trivs överallt. Pinot noir kan ha lynniga, helt obegripliga "issues" för sig som att druvan lätt angripas av olika sorters röta och skadeangrepp. En anledning är det tunna druvskalet.

Men, det är mer komplicerat än så. Ursprungsplats, är avgörande och påverkar både klimat och väder. Vissa jordlotter är dyra och mycket värdefulla medan andra vingårdar kan vara anlagda på obruten mark, bara det gör skillnad. Hur är jordens beskaffenhet? Pinot noir trivs alldeles extra bra i distrikt Bourgogne, om det är specifikt breddgrad, mark och landskap eller väder/klimat är svårt att säga, jordmånen i Bourgogne består till stor del kalksten. Klimatet är kontinentalt, innebär (normalt) kalla vintrar och heta somrar. Distriktet är långsmalt, från norr till söder men kan, generellt sägas tillhöra ett svalt odlingsområde med sitt nordliga läge.

Och så, inte minst handlar det om producenten. Vem står bakom vinet och hur gör man? I fallet pinot noir finns inget så totalt smaklöst som att producenten fläskat på med fat med resultat att man inte känner någon smak av frukt eller bär med mera i vinet. I fallet Romanée Conti kan vi konstatera att inget, verkligen inget lämnas åt slumpen och du kan vara helt säker att varje enskild druva blivit godkänd innan de får äran att vara med.

Lite förenklat, men ni förstår principen och ja, smaken är milsvid i skillnad. Det kan alla känna!

I topp 10 listan pinot noirvin nedan är vinerna rankade i prisordning, de passar för sommar och de ger även en fin bild av druvans förmåga att göra ett brett spektra olika viner, från olika ursprung och stil, bland annat ett rosévin. Jag har inte tagit med mousserande vin.

Pinot noir - Topp 10-vin

1. Hunter's 2014 (83933)
Hunter's Wines, Marlborough Nya Zeeland, 99 kr

Direkt doft av solmogna jordgubbar, kryddor och fat. Medelfyllig, generöst bärig smak av skogshallon, jordgubbar med inslag av röd frukt, frisk syra, mjuka tanniner och fat. Charmig och friskt vin med mjuka tanniner och tydlig druvkaraktär (pinot noir).
NY på Topp 10 | Pinot noir, 26 september 2017
Betyg: 4

2. Saint Clair Pinot Noir 2015 (16015), Saint Clair Family Estate, Marlborough Nya Zeeland, 119 kr

Druvor: Pinot noir
Smak: Medelfyllig. Röd frukt och bär, lätt smak av champinjoner, fat och kryddor. Vaniljton. Skönt balanserad med lika delar sötmogen frukt- och bärsmak som frisk syrlighet.
Omdöme: Härlig pinot noir med alla rätt vad gäller druvkaraktär. Drick vinet nu som ett intro-val för att lära känna pinot noirdruvans viner.
Betyg: 4

3. Sancerre Les Belles Vignes Rosé 2013 (72206), Fournier Père & Fils, Frankrike, 152 kr. ROSÉVIN.

Druvor: Pinot noir
Smak: Torr, medelfyllig, frisk rödbärig ton med lång och mineraldriven eftersmak.
Omdöme: Ett rosévin av klass. Riktigt bra!
Passar till: Gärnavin, när som helst.
Betyg: 4+

4. Bourgogne Maison Ambroise 2014 (99105), Maison Ambroise, Bourgogne Frankrike, 158 kr

Druvor: Pinot noir
Smak: Lätt/medel. Frisk bärsmak, bra koncentration, elegant smakstil, röd frukt, inslag av svamp och fat.
Omdöme: Elegant och snygg i klassiskt franskt snitt med fokus på syra.
Betyg: 4-

5. Stoneleigh Rapaura Pinot Noir 2014 (99243), Stoneleigh Vineyards, Marlborough Nya Zeeland, 169 kr

Druvor: Pinot noir
Smak: Fyllig. Mörka, söta solmogna bär och frukter, inslag av svamp och kryddor. Fat.
Omdöme: Mycket bra pinot noir med det bästa av nya-vin-världens tydlighet i både kraft och sval elegans.
Betyg: 4

6. Pinot Noir Au Bon Climat 2014 (99855), Au Bon Climat, Santa Barbara County USA, 199 kr

Druvor: Pinot noir
Smak: Medel/fyllig. Röd, mogen frukt, söta, lätt extraherade bär, tydligt kryddig, smak av fatvanilj. Ett lätt genomslag av alkohol röjer vinets ursprung snarare än obalans. Bra längd.
Omdöme: Tydlig sitt ursprung, snygg tolkning av pinot noir-som alltid från denna producent. Möjligen en av de ”stilmässigt varmare” årgångarna.
Betyg: 4-

7. Birichino Pinot Noir Saint George 2014 (99632), Birichino Wines, Central Coast USA, 225 kr

Druvor: Pinot noir
Smak: Medelfyllig. Utvecklad och tydligt mogen röd frukt, inslag av torkade noter, bär som hallon och jordgubbar, smak av lövskog, höst-torra löv samt fat.
Omdöme: Rent nöje-god att dricka nu!
Betyg: 4-

8. Calera Pinot Noir 2013 (87282), Calera Wine Company, Central Coast USA, 249 kr

Druvor: Pinot noir
Smak: Medelfyllig. Ren. Bär och röd frukt, aningen parfymerad av viol, inslag av örter och lakrits, balanserade fat. Elegant.
Omdöme: Suveränt, friskt vinval med druvtypicitet.
Betyg: 4+

9. Marimar Estate Pinot Noir 2012 (74480), Marimar Torres, Russian River Valley USA, 349 kr

Druvor: Pinot noir
Smak: Medel/fyllig, bärig av hallon, jordgubbar och en nypa björnbär, röd frukt, tydliga fatinslag, smak av kryddor och en touch fikon. Nyanserad, utvecklad men inte ”färdig”.
Omdöme: Nyanserad, välgjord och god att dricka av producent med extra allt-omtanke och handlag för att leverera viner, av toppkvalla.
Betyg: 4+

10. Torres Escaleras de Empedrado Pinot Noir 2012 (99318), Miguel Torres Chile S.A, Maule Chile, 599 kr

Druvor: Pinot noir
Smak: Medelfyllig. Elegant, örtig, läder och mineral. Skogsbär. Lång eftersmak.
Omdöme: Mycket bra pinot noir av ovanligare ursprung vilket gör vinet unikt och superspännande att följa för alla wine-lovers. Hur klarar sig vinet framöver, vad händer i dess utveckling och hur kommer följande årgångar visa sig smaka är bara några av många intressanta frågor.
Betyg: 5-

Läs även

Anders Röttorp | Världens dyraste vin ger virtuell systemkö, 2013

Mat som passar till är fläskfilet eller oxfilet, tillaga i ugn, servera med rödvinsås och svamp. Ni kan även prova till fiskrätt, svamp och lättrökt fläsk är smakbryggor. Eller prova,
Fransk blanquette de poulet med fänkålsallad
Oxfilet med grillad gemsallad

 

Senaste tipsen

https://vinbanken.se/2016/09/10/pinot-noir-viner-med-kansla/