MUSSLOR I VIN. Eller som på franska Moules Marinière smakar magiskt gott precis som att det är en superenkel rätt att laga. Den som vill adderar grädde, men då heter receptet Moules à la Crème.
Gadais Pere & Fils är ett anrikt familjeföretag i Loire. När Christophe Gadais besökte Stockholm i maj 2016 kunde han berätta att det var farfadern som beslutade sig för att starta buteljering av familjens viner, vilket var något revolutionerande i Loire. Det här är ett av Systembolagets bästa och mest säljande viner, och anledningen är enkel. Vinet levererar toppkvalitet i sin vardagsgenre till ett pris som är härligt, eller säg 'grymt mycket värt det'.
Musslor i vin | Recept – Moules marinière | 2 portioner
- 1 kg blåmusslor
- 1 gul lök, finhackad
- 4 vitlöksklyftor, finhackade
- 3,5 dl vitt torrt vin
- 2 msk fiskfond
- 2 dl vispgrädde (till Moules à la Crème)
- 2 msk olivolja
- hackad bladpersilja
Gör så här
- Skölj musslorna i kallt vatten och rensa bort ”skägget”. Alla musslorna ska vara slutna eller sluta sig när du knackar på dem.
- Fräs lök och vitlök försiktigt i en stor gryta tills löken är genomskinlig. Öka värmen, lägg i musslorna och häll på vinet, grädde samt fond.
- Koka musslorna under lock tills de är öppna, cirka 2-3 minuter. Salta och peppra, rör om.
- Fördela i två skålar, strö över rikligt med hackad persilja och servera genast med ett gott bröd eller nygjorda pommes frites.
Musslor i vin - Vinet till maten
Muscadet Sevre et Maine sur lie 2015 (2275), Gadais Pere & Fils, 79 kr
Druvor: Melon de bourgogne
Smak: Torr, medelfyllig. Fruktig av krusbär, mogna päron och äpplen med bra längd.
Omdöme: Trevligt vin som levererar utöver vardagssmak!
+
Passar också till
Till tapas, småplock med röror av sardeller, skaldjur som ostron eller en klassisk 70-tals, räkcocktail.
Fler vin och matförslag