Laddar annons
6 Jul, 2016

Best of Douro Boys in Stockholm | Lillördag

DOURO BOYS. Dirk Niepoort är en av medlemmarna i gruppen Douro Boys vars syfte är att utveckla de torra vinerna i det traditionsbundna och med portvin starkt förknippade vinområdet, Douro-dalen, i norra Portugal. I mitten av juni besökte Douro Boys Stockholm.

Medlemmarna är de fem egendomarna Quinta do Vallado, Niepoort, Quinta do Crasto, Quinta Vale D. Maria, Quinta Vale Meâo. Namnet till trots är medlemmarna inte bara en klubb för killar. Kvinnorna är måhända inte lika mycket frontfigurer när gruppen kommunicerar sitt budskap, men de är utan tvekan lika delaktiga i arbetet som männen.

Det småpoppiga killbandet är alltså inte bara dem man ser, det är en hel orkester av folk som brinner för att lyfta in dourovinerna på våra middagsbord. Det är ett faktum att de starka portvinerna inte riktigt passar in på paletten för en mer kommersiell vardagsstil. Och det är precis det som Douro Boys och ett antal vinproducenter i området vill ändra på - de vill bredda utbudet viner från egna området.

Gruppen besökte Stockholm i mitten av juni och höll en provning med en hel radda toppviner. Tack för besöket Douro Boys och kom snart tillbaka!

Vitt vin

1. Vallado Prima 2015 (99565), Quinta do Vallado, Douro, Portugal, 159 kr

Druvor: Moscatel galego branco.
Smak: Torr, fyllig, rik av tropisk frukt, vita persikor, apelsin, aprikoser, örter och balanserade fat. Vinet är lätt druvigt med sköna aromatiska inslag.
Omdöme: Skönt, drickvänligt och härligt personligt vin. Serverar du vinet till mat är ett tips en kycklingrätt med smak av nordafrika.
Betyg: 4

2. Redoma Branco Reserva 2012 (79927), Niepoort, Douro Portugal, 282 kr

Druvor: Arinto, rabigato, viosinho, commedia
Smak: Torr, medel/fyllig. Rik och generös smakstil, inslag av fat, mineral, aprikos, mogen citrus, knivsudd mandel och örter. Lätt rökig och mediumlång eftersmak.
Omdöme: Ett av Portugals stora vita viner, rik i smaken, med snits och karaktär samt potential att sparas/lagras. Servera till lagad fiskrätt, vit fisk, örtiga tillbehör och gräddig sås.
Betyg: 4+

Rött vin

3. Meão Quinta do Vale Meão (92500), Quinta do Vale Meão, Douro Portugal, 149 kr

Druvor: 35% touriga nacional, 34% touriga franca, 20% tinta roriz, 6% tinta barroca, 3% tinto cão och 2% sousão
Smak: Fyllig, tät och koncentrerad. Nyanserad smak av mörk frukt, fikon, choklad, kaffe, kryddor och fat. Lång, tät eftersmak.
Omdöme: Kompakt vin med stil. Gör sig bäst när serverad och dekanterad till viltkött. Älgfärsbiff med rödpepparsås,
Betyg: 4+

4. Crasto Superior 2013 (88978), Quinta do Crasto, Douro Portugal, 165 kr

(var inte med på provning tillsammans med Douro Boys)
Druvor: Touriga nacional, touriga franca, tinta roriz och sousao
Smak: Medel/fyllig, mörka frukter smak av skogsbär, inslag av örter som lagerblad med tät struktur och bläcksvarta drag och en ljusglimt av viol. Fruktiga tanniner.
Omdöme: Personligt, kraftfullt vin med härlig stil. Som vinet ovan, servera och dekantera. Gärna till höstens vilträtter.
Betyg: 4

Vinbankens Lillördag

På onsdagar infaller Vinbankens lill-lördag. Det är dagen vi ger de bästa tipsen ur beställningssortimentet så att du ska hinna få hem vinet till - lördag. Vi tipsar om högt som lågt, vitt, rött eller rosé alternativt något helt annat, kanske är det bubbel, sött eller starkt.

Tänk bara på att tiden för distribution kan variera för olika viner. Det kan ta allt mellan två dagar till en vecka innan du har vinet i din butik. Precis som att alla viner som Vinbanken skriver om inte finns tillgängliga på alla Systembolag. Kolla med din butik för aktuellt sortiment eller gå in på Systembolagets hemsida. Beställningsvinerna bokar du oavsett direkt via Systembolagets webb.

Photo courtesy: markusberlinghof.de/