Laddar annons
Villa Antinori | Rött vin till oxfilé med grillad gemsallad
18 Jan, 2016
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Villa Antinori | Rött vin till oxfilé med grillad gemsallad

RÖTT VIN. Det röda vinet Villa Antinori är perfekt till en fin bit kött. Passar på festmiddagen, men även om man vill lyxa till den hemlagade pizzan. Vi matchar vinet till en bit oxfilé med grillad gemsallad och smulad chèvre.

Rött vin till oxfilet med gemsallad. Nyprovade och recenserade viner som passar till oxfile, Topp 10 rött vin till oxfile , december 2017

Villa Antinori 2012 (2300), Marchesi Antinori, Toscana, Italien, 149 kr

Vinbankens recension av dipl. sommelier Elke Jung

Vinet är gjort på 60 procent sangiovese, 20 procent cabernet sauvignon, 15 procent merlot och 5 procent syrah. Det är fylligt med nyanserad, kryddig och rund smak. Inslag av fat, torkade körsbär, svarta vinbär, ceder, choklad och tobak. Tanninerna är mjuka, eftersmaken lång av mogen frukt.

Vinöst vetande

Inte många familjer kan stoltsera med att ha odlat vin sedan 1385. Familjen Antinoris vinföretag (de är stora!) är fortfarande familjeägt och de gör viner som är vita, rosé eller röda, från torra till söta och i många prisklasser. Mest kända är förmodligen vinerna Tignanello och Solaia. De egna odlingarna är på över 2000 ha och allt övervakas av den 26 generationen Antinori, Markis Piero Antinori.

Recept | Oxfilé med grillad gemsallad och chèvre | 4 portioner

600 g oxfilé
4-6 hela gemsalladshuvuden
100 g smör, rumstempererat
1 kruka färsk timjan, varav 2 msk finhackad
1 klyfta vitlök, finriven
olivolja
150 g chèvre
salt och svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 125 grader. Putsa köttet, salta och peppra och bryn det runt om. Lägg i en ugnssäker form och sätt i en ugnstermometer. Stek köttet tills det är 58 grader. Ta sedan ut det och låt det vila innan det skärs upp i fina skivor.

Rör under tiden smöret med timjan, salt, svartpeppar och vitlök. Ställ in i kylen.

Dela salladen på mitten, lägg i en ugnssäker form, salta och droppa olivolja över. Ställ in med köttet. När köttet är klart höjer du värmen till 250 grader eller till grill. Smula över osten och ställ in i några minuter till, så att osten har börjat få färg. Servera med köttet, kryddsmöret och dekorera med färsk timjan.

Fler goda tips:

Läs mer om producenten Antinori här

Här finns en ännu mer läsning om vinhuset Antinori.

Fler vintips till oxfilé hittar du här.