Laddar annons
6 Mar, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Plock – Uppsalas tolkning av tapas

Vinterns sista rossling yr fram längs Dragarbrunnsgatan, ett cykeltramp från studentrummet jag en gång hyrde. Det var ett yngre jag, som spelade gitarr i ett band och ansåg att öl var en maträtt.

Jag och min syster är på väg till Plock för en fördrink. Och som så mycket annat i Uppsala ligger restaurangen i en galleria. Enligt kommunens stadgar ska allt som inte kan betraktas som a, en skog eller b, ett större vattendrag, inneslutas i glas.

Sett genom Plocks blanka fasad skapar personerna vid bardisken ett suggestivt skuggspel, framför fonden av upplysta hyllor och flaskor. Där inne i det stimmiga mörkret är det lönehelg.

Plock har en storstadsaura

Krögare med visioner tvingas kämpa mot en kraft som vaknar till liv vid mörkrets inbrott. Uppsalas studentnationer är att likna vid vampyrer, vilka sedan Karin Boye var alumn, suger utelivet ur staden. I den här kontexten lämnas blott en uttorkad spillra av sportbarer i gränderna. Plock är ett fint exempel på motsatsen.

Innanför entrén börjar champagnegaloppen – kavajer, parfym och svett virvlar runt som i en cocktail. Ur högtalarna Oasis Cigarettes and Alcohol – manchesterbandet har aldrig låtit mer dekadent.

Inbäddad i inredning

Längs långväggarna hänger färgglada tygstycken, vilket både skapar en varm atmosfär och påminner om min praoplats på Ikeas textilavdelning. Det voluminösa möblemanget täcker i stort sett all golvyta, vilket får till följd att jag är nära att slå en man i rutig skjorta medvetslös med min väska, när jag försöker ta mig fram till bardisken.

Vi blir visade två barstolar i ena änden och får snabbt frågan om vad som önskas. Menyn avslöjar ett överflöd av smårätter och cocktails, men vi avser att endast lägga en grund för en sen middag, så vi beställer Heineken och grillade vitlöksbröd med mozzarella.

”Inspirationen till menyn är hämtad från det spanska tapassystemet, fast med smaker från hela världen. Smårätter, säger vi, för att inte blanda ihop det med tapas”, säger Joakim Persson, baransvarig.

Joakim berättar att fokus är på lättlagad mat, som snabbt går att få ut ur köket. Varje kväll serveras över trehundra rätter och det finns trettio olika att välja bland.

”Under våra sex år har vi gått från klassiska tapas till smårätter, som hamburgare i mindre format, miniatyrkorv med bröd, allt som går att göra smått. Ett antal olika köksmästare har satt sin prägel under åren, de har behållit lite och ändrat lite. Just nu gillar jag vår klassiska råbiff bäst”.

Champagnegaloppens källa

På bardisken står Champagne på kylning. Och bakom hänger svarta hyllor till brädden fyllda med flaskor. Personalen roar oss med att krossa glas på löpande band. Det är nästan rituellt, likt en mycket avspänd barmitsva.

”Vi satsar på att ha ett bra champagneutbud. Många barer har två-tre märken, vi erbjuder femton stycken, både vintage, non-vintage och rosé, till ett bra pris”, säger Joakim.

Vi sippar på våra öl och betraktar den väldiga pelare i mitten av lokalen, kring vilken gäster som väntar på bord kretsar. Tingesten påminner vagt om helgedomen Kaba, fast fylld med VVS.

Från våra stolar sitter vi på första parkett vid denna catwalk. Den rutiga skjortan är legio på Plock, alla män över femtio år är ekiperade i dem. Måhända delas de ut i entrén, som en uppgraderad form av skoskydd. Ett flertal av kvinnorna liknar barbiedockor, påpekar min syster. Och de har varit så generösa med parfymen att min öl smakar ananas.

Föga förvånande saknas här pulsen från Uppsalas studentliv.

”Nä, studenterna ser vi sällan, de hänger ju på nationerna, därav har vi ett lite äldre klientel. Det hade kanske varit lite lättare utan nationerna, men man vet ju inte hur marknaden hade sett ut. När jag flyttade hit för ett par år sedan fanns det fem eller sex ställen i Uppsala som kunde leverera kvalitet, men under de senaste fyra åren har utbud, koncept och kunskap exploderat. Vi har hunnit i kapp Stockholm”.

Plock

Profil: ”Tapasbar”.
Klientel: Mestadels kvinnor i grupp. Samt en och annan man i rutig skjorta.
Vinlista: Ett prisvärt urval från Frankrike och Italien.
Typsituation: Jag är på vippen att golva samme man på väg ut.
Betyg: 4 av 5.