Laddar annons
13 Mar, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Hodja – turkisk meze i Uppsala

Utanför V-Dala nation står raderna med cyklar hopkurade i kvällskylan. I det sterila ljuset utanför entrén röker studenter som just druckit vin som middag. Mittemot, här på Sysslomansgatan i Uppsala, ligger mezerestaurangen Hodja inbäddad bland klassiska nationsbyggnader.

Längs en vägg i baren hänger ett tjugotal färgglada mockasiner. Ljuset här är dovt, det alstras från tyglampor som hovrar i taket likt maneter. Inredningen är ett slags antites till det skandinaviskt avskalade, restaurangen tycks ha en lika stark fetish för tofsar som producenten för Gäster med gester.

Özgur Coban, som är grundare och restaurangchef, berättar om inspirationskällan: ”Jag saknade själv ett meze-ställe i Uppsala, det är ju den sortens mat jag är uppvuxen med. Inspirationen till menyn kommer från min mamma”.

Ett par kvadrat av Mellanöstern

Min syster och hennes pojkvän försvinner in bland mosaik, vackra tyger och ett tak där himlen ser igenom.

Vårt bord visar sig vara placerat i ett rum längst in i lokalen och ingången verkar ha öppnats upp med hjälp av en buss. De nakna tegelväggarna ger en fin patina och kontrasterar bra mot en färgrik väv. Taket är av glas och fungerar som en taklucka.

”Ja, det går att öppna helt, regnar det så är det kört. Vi kan öppna upp mot gatan också, det är ju en gränd. Det är skönt på sommaren”, säger Özgur Coban.

Meze - att prata med mat i munnen

Vi beställer ett glas cava och kastar oss sedan över den matiga menyn. Här finns såväl varm som kall meze, ett antal huvudrätter och avsmakningsmenyer. Vi fastnar för en av de senare, med tillägget Grill.

Innan vi vet ordet av uppträder på bordet en parad av turkisk korv, spenatfyllda piroger, smördegsrullar fyllda med ost, grillade kycklingspett, lammfärsbiffar. Och givetvis, kikärtsröror och drivor av bulgur. Till det väljer vi en flaska Valpolicella. Det är fullständigt delikat, bland de bästa röror jag smakat och köttet har Özgurs mamma lyckats fantastiskt med.

”Det här är ett väldigt varierat kök i grunden, fräscha råvaror som du tillagar så enkelt som möjligt. Som gäst beställer du flera och delar med ditt sällskap. Den biten är viktig, att dela på maten är en social upplevelse: att prata om rätterna och smaka av varandra. Det är ju det mat handlar om”.

Vår servitör undrar om vi vill ha något mer. Jag är lockad att beställa fler ostknyten, detta för att bygga en sorts ljudvall mot det överförfriskade sällskapet som ockuperar bordet bredvid. Någon håller tal. Måhända fyller denne år, har gått i pension, alternativt nyligen lärt sig att hjälpligt knyta en slips, det ser nämligen ut som om tygstycket kastats mot personens hals från mycket långt håll.

När sällskapet väl försvunnit ut i vad som kan beskrivas som ett vårtöcken, fylls rummet av en kollektiv utandning, som låter precis som ”avec”.

Hodja

Profil: Turkisk meze.
Klientel: Par, goda vänner samt ett och annat after work-gäng.
Vinlista: Överskådligt urval av det mest populära.
Typsituation: Det överförfriskade sällskapet möter dito studenter utanför.
Betyg: 4 av 5.