Laddar annons
20 Mar, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Restaurang Voltaire

Om du tar till höger efter rulltrappan hamnar du i ett ställ med knäskydd. Håller du vänster hittar du istället gulddrakebelönade Restaurang Voltaire, som huserar mittemot Team Sportia i Pub-husets bottenplan.

För ett par dagar sedan såg jag dokumentären Jiro – Dreams Of Sushi, vilken kretsar kring den 85-åriga Jiro och hans legendariska sushirestaurang, blygsamt placerad djupt inne i en av Tokyos tunnelbanestationer. För runt två tusen kronor serveras du världens bästa sushi, samtidigt som Jiro stirrar på dig.

På ett liknade sätt växer Restaurang Voltaire upp ur gallerians klinkergolv. Det var i maj förra året som Lotta Voltaire öppnade den tillsammans med döttrarna Sally och Iris. Fokus är på vegetariska rätter, som kompletteras med fisk och skaldjur. Här finns även en juicebar, tesalong, deli samt möjligheten att via butiken köpa allt från tårtdekor till mattor.

”När man kommer in ska det vara som en bazar. Jag vill hellre att det är lite trångt och rörigt, än stelt. Man ska bli inspirerad, känna att jag kan gå hem och laga den här maten själv”, säger Lotta Voltaire.

Var är brudarna? Här

Jag möter upp mina vänner Mattias och Henrietta för en tidig middag. Vi slår oss ned vid ett bord av massivt trä (en bäverstams livsverk), dukat med oljor och olika sorters salt. Belysningen påminner om den i Hemköps grönsaksdisk, och är idealisk för att odla exempelvis krasse.

Längs hyllor och pinaler slingrar sig plastblommor, likt en gigantisk larv klädd för festival. Vid ett lusthus av järn har systrarna dukat upp olika röror, hummus och surdegsbröd på ett sidobord. Medan jag breder en smörgås slår det mig att restaurangen uteslutande gästas av kvinnor.

Förutom Mattias, jag själv samt en man som får ansiktsmassage (alternativt är hans sällskap synskadat och försöker lista ut vem han är), så är gästerna av kvinnligt kön. Om det beror på mäns oförmåga att åka rulltrappa ska jag låta vara osagt. Något säger mig att det är just restaurangens vegetariska inriktning som är skälet. Män uppskattar ju som bekant sådant som är tillverkat av kött, exempelvis djur, skärp och liknande.

”Jag har jobbat med mat i 30 år och det har alltid varit en majoritet av kvinnor som ätit det jag lagat. Kvinnor är mer moderna, det verkar som om männen skräms av det vegetariska. Men nu är det många män som säger att det är så bra här, bättre än att träffa tjejer på krogen. Vi har även börjat köpa in lättöl då efterfrågan ökat”, säger Lotta Voltaire.

Rawfood och bullar

Någon av systrarna Voltaire kryssar vant mellan borden i en klänning som bäst kan beskrivas som en himmel med sömmar. Hon frågar om vi beställt juice.

Det har vi inte, jag fastnade för en nudelsallad med kräftstjärtar, Henrietta en avokadomacka och Mattias beställde en bulle. Han har börjat med kroki och föder sitt geni med snabba kolhydrater. Trots detta liknar hans alster alltjämt Asterix.

Det är ett berg av nudlar, grönsaker och just kräftstjärtar, fräscht och mastigt på en och samma gång. Helheten är så organisk att jag kväver en impuls att äta upp min servett.

”Jag bestämde mig för att bli skitbra på sallader. Tanken är att man ska äta sig snygg här, man bantar sig inte snygg. Men det är ok att äta en rawfoodsallad och sedan avsluta med en chokladbiskvie och en cappucino”, säger Lotta Voltaire.

Restaurang Voltaire

Profil: I stort sett vegetarisk.
Klientel: 80 % kvinnor samt män som är här av den anledningen.
Vinlista: Nä.
Typsituation: På frågan om han ser något speciellt med klientelet svarar Mattias ”många dricker te”.
Betyg: 4 av 5.