28 Dec, 2015

Torcolato | Måndagsmatchen

Torcolato 2010 är ett sött vin som passar till en förrätt med ank- eller gåslever, till grönmögelost och till dessert. Vi bjuder en hembakt mandelskorpa till. 

Måndagsmatchen! Vinbanken väljer ut ett vin; vitt, rött, mousserande eller rosévin, som vi tycker om eller har blivit tipsade om av vinvänner. Vi kombinerar vinet med något gott att äta. Ett mål för dig, matchat och klart.

Vinet

Torcolato 2009 (81659), Maculan, Veneto, 221 kr för 375 ml

Druvorna till det här vinet heter vespaiolo och namnet kommer sannolikt från det italienska ordet vespe som betyder geting. Vid skörden hängs hela druvklasar på tork. De plockas med rankorna kvar och dessa flätas. Hela flätan hängs sedan upp på tork. Maculan anses vara Italiens bästa producent av den här typen av vin.
Det är ett sött och gyllengult vin som kan drickas som ”dessert” på egen hand eller serveras till mandelskorpor, torrone, desserter med aprikoser, crème caramel, grönmögelost och mörk choklad med apelsin. Under jultid passar Pannetone utmärkt!

Vinbankens recension:
Söt, medelfyllig smak av torkade aprikoser, persikor och söt apelsin med inslag av en knivsudd honung och knäck. Fantastisk syra backar upp sötman. Enastående vin!
Betyg: 5

Ett billigare alternativ:

Samos 2014 (4633), Union des Coopératives Samos, Grekland, 82 kr

Servera till färsk eller torkad frukt, söta desserter, glass och ädelost.
Vinbankens recension:
Druvan i det här vinet är en helt annan än i vinet ovan men i denna muscat finns också smak av gul torkad frukt samt inslag av fikon och russin plus en balanserad citrussyra. Bra, sött vin till mycket billig peng.
Betyg: 4

Maten

Torcolato kan alltså serveras till söta desserter, men även till en grönmögelost och till gåslever. Vi bakar en mandelskorpa till. Denna variant är förhållandevis nyttig och innehåller inte så mycket socker.

Recept | Mandelskorpor |

2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 dl grovt hackad mandel med skal
1 tsk bakpulver
¾ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
en nypa salt
2 msk rapsolja
1 ägg
¾ dl naturell yoghurt
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Blanda i ägg, olja och yoghurt. Rör ihop till en deg. Fyll på med lite vetemjöl om den är för kladdig. Forma till två längder och lägg på bakplåtspapper på en plåt. Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter.

Ta ut och skär i sneda skivor. Vänd snittytan uppåt och grädda i drygt fem minuter till. Stäng av ugnen, öppna luckan på glänt och låt skorporna stå på tork några timmar.

Inlägget publicerades, 23 februari 2015.