Laddar annons
Primitivo blir allt populärare i Sverige: Här för att stanna
2 Feb, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Primitivo blir allt populärare i Sverige: Här för att stanna

Primitivo är druvan och vinet som är lite av södra Italiens stolthet. Historiskt sett har dock druvan inte alltid haft det bästa ryktet i Italien, något som nu håller på att förändras.

Stora skördar, mycket vin och tålig mot det varma klimatet. Så kan man beskriva druvan primitivo. På den italienska klacken, i regionen Apulien, är druvan en av de absolut mest odlade. I hettan som södra Italien ofta bjuder på trivs den alldeles utmärkt och är känd för att ge viner med inslag av mörka bär, en del kryddighet och inte allt för mycket tanninstruktur.

– Jag skulle vilja påstå att man får väldigt mycket vin för pengarna, säger Karl Wennberg som jobbar på importbolaget Winepartners Nordic som importerar flera viner från Italien till Sverige.

"Har historiskt satsat på volymer"

Primitivo har dock inte alltid haft det bästa ryktet, varken i Italien eller nationellt. Druvan får allt som oftast stå i skuggan av de italienska druvorna i norr, de som odlas i Toscana, Piemonte och Veneto. Trots att primitivo dessutom är exakt samma druva som zinfandel, så har den ett sämre rykte än sin amerikanska motsvarighet. Det finns olika orsaker, en kan enligt Karl Wennberg vara att druvan tidigare i stort sett enbart funnits i för att förbättra ”blends”. Under 90-talet var det så pass dålig efterfrågan att man valde att odla andra druvor i regionen.

– Apulien är en stor vinregion, där man odlar stora mängder vin, vilket man alltid gjort. Man har historiskt sett satsat väldigt mycket på volymer snarare än att lagra vin. Man måste ha i åtanke att södra Italien alltid varit den fattigare delen av landet medan norr varit den rika, och därför har man i söder, där det varit dyrt att lagra vinet under en lång tid, i princip varit tvungna att sälja stora delar av skörden som bulk, förklarar Karl Wennberg.

Många väljer att döpa sina viner till zinfandel

Namnet primitivo har haft en så pass dålig klang hos många italienska producenter i Apulien att de valt att kalla sina viner gjorda på druvan för zinfandel. Den amerikanska druvan, som är lite av en nationell stolthet, säljs i dag för högre summor än vad primitivo gör. Trots att det är exakt samma druva.

– Många importörer har valt att rida på den här zinfandelvågen. Man använder zinfandel mer i sin marknadsföring då det är ett starkare varumärke än primitivo. Apulien som region är kanske inte lika lockande som Sonoma eller Napa där zinfandel odlas. Apulien har aldrig riktigt haft den statusen som regionen förtjänar. Man har jobbat med att producera stora mängder, medan andra regioner jobbat med att bygga upp varumärke och rykte.

– Rykten blir dessvärre sanningar och de sanningarna kan vara är svåra eller ta lång tid att förändra.

"Går åt rätt håll"

Trots det historiska dåliga ryktet så har försäljningen av primitivo ökat på Systembolaget på senare år. Viner gjorda på druvan finns i dag både i det fasta sortimentet och beställningssortimentet.

– Det går definitivt åt rätt håll. Ofta går viner lite i cykler. I slutet av 90-talet var det oerhört populärt med malbec och tyngre viner från nya världen. Jag tror att primitivo är här för att stanna. Det är bara att titta på försäljningen för att se att allt fler får upp ögonen för primitivo och vin som produceras på druvan.

Ett av primitivo-vinerna som blivit populärt är ”Ti Amo” som blivit känt för sin hjärtformade etikett.

– Det är verkligen ett klassiskt primitivo. Det kallas dessutom för kärleksvinet då producenten satsar mycket på konstnärsviner. Det har snabbt blivit en succé, avslutar Karl Wennberg.

Ti Amo, Primitivo di Puglia, 2020, (76777) 99:-

Läs mer: Vinregionen Apulien