Laddar annons
Prosecco 2017 | Bäst i test
26 Jun, 2017
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Prosecco 2017 | Bäst i test

PROSECCO. Prosecco är ett riktigt sommarvin, lättsamt, mousserande och lagom sött samtidigt smakar prosecco klädsamt frisk med en lätt bitter avslutning. Perfekt vin för sommar eller som fördrink.

Vad är Prosecco

Prosecco är ett oftast mousserande vin, inte alltid måste nämnas då en liten del prosecco även tillverkas som stilla vin. Alkoholhalten är låg, mellan 8-11 procent är vanligt.

Varifrån kommer Prosecco

Ursprungsområdet ligger i den Alpnära italienska provinsen Treviso i region Veneto. Klassificeringen innefattar den högre kvaliteten, Prosecco Superiore DOCG med specifika zubzoner.

Prosecco DOC tillverkas i nio provinser mellan Veneto och Friuli Venezia Guilia medan Prosecco DOCG är från provinsen Treviso och städerna Conegliano och Valdobbiadene samt från Asolo.

Prosecco av kvalitet DOC och DOCG bär den traditionella ursprungsmärkningen, en klassificerings-remsa, se bilden.


Klimatet och druvan

Klimatet i området är kylslaget och druvan, glera, mognar sent. Skörd kan starta så sent som i början av november. Förr i tiden innebar den sena skörden att den låga utomhustemperaturen gjorde att den påbörjade jäsningen av musten stannade av. Vinet fortsatte sedan den avbrutna jäsningen när våren kom med varmare väder.

Tillverkningsmetoden för Prosecco

I dag tillverkas prosecco med charmat-metoden. Det innebär att den andra jäsningen sker i tank (inte som för en champagne i varje enskild flaska).
Prosecco lagras sedan på tank mellan 18-24 månader och fylls därpå i flaska, under tryck. Tillverkningen är kostnadseffektiv och passar vin som görs i stora volymer.

En Prosecco har en liten restsötma. Vin med beteckningen ”Dry” eller Brut innehåller upp till 12 g/l restocker Jämför till de vinerna vi vanligtvis har som måttstock för beteckningen ”torr” och som ligger mellan 1-3 g/l restsocker.
När ska man dricka prosecco

Prosecco passar perfekt som mingeldryck eller som del av en drink, kanske i ett bål. Mest berömd är Bellini cocktail, skapad av ägaren till Harry’s Bar i Venedig, Guiseppe Cipriani under 1930-40-talet.

Prosecco i Bellini cocktail

En Bellini blandas med färska persikor men varianter är otroligt många. En av de största turistfällorna i dag är att dricka Bellini på Harry’s Bar i Venedig. Alla ni, som likt mig själv, gjort detta har förmodligen blivit lika besvikna som skinnade.

Vinbanken testade med Aperitivo Americano och Prosecco 1/3 plus 2/3 delar, ungefär och det smakade utmärkt, vi kallar drinken Proamericanosecco….till dess vi har ett bättre namn.

Hur smakar en klassisk Prosecco

Prosecco har en lätt bitterhet i eftersmaken (en karaktär av druvan glera) och det är just det som gör det bubblande vinet utmärkt som fördrink och aptitretare.

Funderingar i relation till förra årets proseccoprovning

Alla våra Proseccos hade en förhållandevis påtaglig svaveldoft. Det kan vara något att tänka på för dem som är känsliga. Kvaliteten har gått upp, genomgående. Alla vinerna är utmärkta att dricka ett glas av och de smakar lättsamt blommiga, är trevliga i smaken med låg alkoholhalt. Inte konstigt att prosecco's är populära!

Prosecco | Topp 9

Vinerna är presenterade enligt ordningen på bilden, från vänster till höger. • Mauro Prosecco Brut (7507)
  Oenoforos S A, Venetien Italien, 104 kr

  Alkoholhalt: 12%
  Druvor: Glera
  Smak: Tydlig doft av gul frukt, päron. Smaken är halvtorr av gula päron och äpplen med drag av persika och mogen citrus. Aromatisk, mogen eftersmak.
  Omdöme: Denna prosecco är mer yppig i stilen och jag vill servera den till mat. Passar som ett glas bubbel på balkongen, med vänner eller som fördrink. Kan även fungera till en sommarsallad, till fisk eller kyckling med smak av frukt eller ingefära. Servera kall!
  Betyg: 3+
 • Glam Prosecco Extra Brut (77744)
  Drusian Franceco Az.Agr, Venetien Italien, 129 kr

  Druva: Glera
  Smak: Färgen är ljust, halmgul. Doften är fruktig, lätt kanderad. Smaken är halvtorr, lättsamt exotiskt fruktig av mogna päron, persika med en lätt bitter, mandarinsmak i avslutningen. Provningens mest bittra? Utmärkt varma dagar när drycken serveras kall eller om du använder den glammiga flaskans innehåll till drinkar.
  Betyg: 3
  Kul extra: flaskan har en QR-kod. Dessvärre är texten på italienska och med denna notis hoppas vi att producenten väljer att visa informationen på engelska snart!
 • Cielo Prosecco 1503 (77309)
  Cielo e Terra, Venetien Italien, 99 kr

  Druvor: Glera
  Smak: Halmgul färg. Stor, gulfruktig och tydligt söt doft. Halvtorr smak av söt frukt, persika och mandarin, gula päron och äpplen. Viss nyanseraing, bra längd.
  Betyg: 3+
 • Ca'Montini Prosecco Extra Dry (77377), Enoitalia, Venetien Italien, 99 kr

  Dessvärre var denna flaska korkdefekt. Korken satt lustigt nog också extremt fast, tajt och hårt.

  Korkdefekter blir alltmer sällsynta, som tur är och det kan hända alla producenter. Till del är det självklart kvaliteten på korken som inverkar men defekter beror på många olika anledningar.

  Se Vinbankens filmer om kork-skörd och kork-fakta.
 • Drusian (76062)
  Drusian Franceco Az.Agr, Prosecco di Valdobbiadene Brut, 129 kr

  Druvor: Glera
  Smak: Frisk doft, påminner om tuttifrutti. Halvtorr smak av gula frukter en nypa karamell, en touch fläder och druvor, apelsin och persika som i en liten beska och mjuka mousse. Fin, fruktig eftersmak.
  Betyg: 4+
  Ett av provningens två DOCG klassade Prosecco.
 • Crudo Prosecco 2015 (76580), Corvezzo, Prosecco Venetien Italien, 82 kr. EKO

  Druvor: Glera
  Smak: Utseendet är halmgul färg. Fruktig doft. Smaken är halvtorr, fruktig av mogna persikor och gula äpplen inslag av gröna äpplen, söta mandariner och citrus. Aromatisk twist. Frisk, smakrik eftersmak.
  Betyg: 4
 • Cinzano Prosecco Gran Cuvée (77248)
  DCM, Prosecco di Conegliano-Valdobbiadene Italien, 99 kr

  Druvor: Glera
  Smak: Halmgul färg. Doften påminner om tuttifrutti. Halvtorr, fruktigt vinös smak av päron, persika och mogen citrus, lime, och med mandarinbitter eftersmak. Proseccon som påminner om ett vitt vin, mest av alla.
  Betyg: 4
  Ett av provningens två DOCG klassade Prosecco.
 • Prosecco Brut (82172)
  Cantine Sacchetto, Veneto Italien, 109 kr

  Druvor:
  Smak: Halmgul färg med blommig, gulfruktig doft. Halvtorr, fruktig smak av päron, persika och en mandarinbitter eftersmak, lättsam mer åt det eleganta hållet. Denna Prosecco får inte tappa temperaturen, det ska serveras svalt!
  Betyg: 3+
 • Villa Marcello Prosecco 2016 (77184)
  Marcello del Majno, Venetien italien, 129 kr

  Druvor:
  Smak: Halmgul färg, fruktig doft av vit persika och av tuttifrutti. Halvtorr, söt fruktsmak, med vit och gul persika, gula päron, och mogen apelsin. Lång eftersmak.
  Provningens enda årgångsbetecknade Prosecco, dessvärre matchar inte årgången vi provat med den som säljs av Systembolaget (stämmer 2014?).