Laddar annons
28 Jun, 2017
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vin ur beställningssortimentet 4 x riesling

RIESLING. Druvan är liten till mellanstor, rund och grön och dess synonymer är weisser riesling, rheinriesling, johannisberger bland många andra namn.

Utmärkande för riesling

Riesling knoppas sent (vilket är positivt när temperaturen svajar upp och ner under våren) som leder till att vinet blommar sent. Är frost tålig och klarar oftast kalla vintrar väl. Trivs i branta vingårdslägen, på lerjordar med inblandning av skiffer eller i ren granit.

När druvorna mognar får de små prickar, som fräknar och färgen skiftar mot koppar-guldgul. Bladen är runda med ungefär fem bladspetsar, ådrorna kan gå i rött och på undersidan av bladet kan det finnas fina hårstrån.

Vinerna är oftast finlemmade, eleganta med fruktiga kännetecken av vita persika, äpplen, en hög syra och en lätt örtig ton. Jordmån, årgång, producent och ursprung spelar självklart stor roll för hur rieslingvinet smakar.

Riesling anses tillhöra vinvärldens eleganta elit och är en högt skattad sort med en enastående förmåga för lagring och utvecklingspotential.

Vinerna på listan är för många (om man inte har en fullskalebutik nästgårds) beställningsvin

Riesling trocken 2016 (5368), Weingut Sander, Rheinhessen Tyskland, 109 kr. EKO

Smak: Torr, medelfyllig och elegant rieslingvin med frisk äppelfruktig smak, inslag av mineral, örter och balanserad citrus. Bra längd, toppköp!
Betyg: 4+ av 5

Weingüter Wegeler Riesling Rheingau Charta 2015 (71513), Rheingau Tyskland, 120 kr

Torr, medelfyllig och äppelfruktigt vitt vin, inslag av päron och med en frisk, lätt örtig eftersmak. Lång.
Betyg: 4 av 5

A Christmann 2015 (5882), Pfalz Tyskland, 139 kr

Smaken är torr, smakrikt medelfyllig, frisk och grönfruktig med inslag av citrus, grape och en gnutta mineral. Bra eftersmak och med rund avslutning, druvig touch. Kraftfull i sin ändå, eleganta smakstil.
Betyg: 4

Bockstein Riesling Kabinett 2015 (74521), Weingut Nik Weis, Mosel Tyskland, 209 kr

Spännande vin med, förvisso en dos svavel i doften plus petroleum-om någon reagerar på det. Blommig doft på det!
Smaken är söt av mogen gul stenfrukt, inslag av mogen citrus och päron, mineral, kryddiga toner och rök.
Här är restsötman 37 gram/L. Servera till mogna ostar och som sällskapsvin. Perfekt sommarvin på balkongen en ljummen kväll med goda ostar och vänner.
Betyg: 4 av 5