Joaquim Fiel do Carmo – allt du behöver veta om skörd av korkek

Favoritmarkera

KORKEK. Skörd av korkek är ett långsiktigt arbete. Det tar ungefär 10 år efter skörd för trädet att återhämta sig och att man kan skörda på nytt. Joaquim Fiel do Carmo är ordförande för kooperativ Adega Cooperativa de Redondo i Alentejo, Portugal, berättar mer.

Försäljning av kork, från korkek utgör en stor del av Portugals ekonomi. I takt med att skruvkapsyler blir allt mer populära har de portugisiska korkeksproducenterna fått slipa på förbättringar för att höja korkarnas kvalitet.

Precis som för vin börjar “allt” i myllan, i detta fall där korkekarna står. Hur träden växer och får utvecklas, vilken sorten är och mycket mer är några bidragande orsaker till vilken kvalitet den framtida korken får.

Spännande film som svarar på några frågor om kork! Hur man skördar korkek, manuellt, visas i den här filmen.

Fler hänvisningar:

Alentejo – korkekens hemmaplan

10 saker du inte visste om kork

Skruvkork, antagligen lika bra för lagringsviner som kork

Kommentera