Laddar annons
Tips på prisvärt rosévin – fem viner du inte får missa
26 May, 2022
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Tips på prisvärt rosévin – fem viner du inte får missa

Det är den tiden på året då vi börjar se allt mer rosa framför ögonen. De rosafärgade vinerna blir allt populärare på uteserveringarna och glasen fylls upp av roséviner i alla möjliga stilar och smaker. Därför har vi tagit fram en lista med tips på prisvärt rosévin där vi valt ut fem viner som du enligt oss inte får missa.

Att rosévin är vanligast under sommarhalvåret kan nog alla skriva under på, oavsett om man gillar vin eller inte. När det är kallt, blåsigt och vitt ute så vänder vi oss ofta till de varma, kraftiga, röda vinerna. När solen gör sin återkomst och dygnet blir längre så är det istället bubblet och rosévinerna som får skina.

Vad som är prisvärt rosévin är i slutändan upp till var och en. I det här fallet har vi utgått från vad vi anser är mycket vin för pengarna.

Tips på prisvärt rosévin – fem viner du inte får missa

Colle Reale, Cerasuolo Rosé, 2021, (2242) 99:-

Ett vin gjort på den populära italienska drivan montepulciano från Abruzzo i centrala Italien. Där odlas den mellan två nationalparker och blir till slut till det här bäriga och friska rosévinet. Även om vi i Sverige främst förknippar druvan med röda viner, så ska man definitivt inte underskatta rosévinerna som görs på montepulciano. I det här fallet finner vi tydliga toner av hallon, jordgubbar och även distinkta örter. Ett vin med en fin syra som kan beskrivas som både friskt och fräscht. Mycket rosévin för pengarna, och ett vin som lär synas på många terrasser och balkonger.

Jamek, Rosé, 2021, (50868) 169:-

Ett av två viner som jag tagit med som finns I beställningssortimentet. Den enkla anledningen till att det här vinet är med är för att vi anser att det kan konkurrerar med Provence på riktigt. Den här blandningen av druvorna zweigelt och pinot noir skapar ett frisk, bärigt och fruktigt vin. Som i de flesta fallen med roséviner så finns här hallon och smultron. Men vi får även aningen mer toner av örter och en högre syra. Det skapar ett vin som är väldigt friskt och bärigt. Om du vill ha tydliga bärtoner i ditt rosévin så ska du definitivt välja Jamek. Ett riktigt friskt val på sommarbordet.

Cuvée Madame, Sélection de Mademoiselle, 2021, (2203) 139:-

En stiltypisk rosé från Provence som utgörs av de vanliga druvorna cinsault, grenache, syrah och carignan. Att några av de allra bästa rosévinerna i världen kommer från Provence är ingen hemlighet, och regionen håller en väldigt hög nivå även om konkurrensen bara blir större och större. I det här vinet är det smultronen och den fina frukten som dominerar. Det i kombination med en liten fyllighet och toner av örter gör att man verkligen får en stiltypsik smak av hur en Provence-rosé ska vara. Syran är välbalanserad och finstämd ihop med alla de andra inslagen.

Minuty, Prestige Rosé, 2021, (79353) 169:-

åminner en hel del om ovanstående vin, men det finns ändå en hel del skillnader som gör att Minuty Prestige förtjänar en plats på listan. I vinet får vi en väldigt frisk smak som vågar ta plats. Det i kombination av de där klassiska bäriga inslagen och även en gnutta örtighet gör det här till ett av mina absoluta favoritviner bland rosévinerna. Återigen ett stiltypiskt rosévin från Provence som förtjänar en plats bland sommarens viner.

Txomin Etxaniz, Rosado, 2021, (92661) 139:-

Det mest örtiga vinet av samtliga på den här listan. Orsaken till att örtiga roséviner går hem hos mig är för att de passar så otroligt bra till en hel del olika maträtter och råvaror. I det här fallet är det ett baskiskt vin med klassiska inslag av röda bär i form av smultron och hallon. Men till skillnad från många andra roséviner är örterna mer påtagliga här. Syran finns där, frukten finns där, fräschören finns där och framförallt finns friskheten där.

Bästa rosévinerna i butik 2022

Bästa rosévinerna på box 2022

Jamek Rosé – ett unikt rosévin från Österriket

Fler rosényheter hos Vinbanken