Laddar annons
1 May, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vinköplistan # 18 | Torr sherry, vita och röda godingar

Vad vore vinlivet utan sherry? Absolut en smak fattigare och även för personer som likt mig själv kan reagera starkt och direkt med blixtrande huvudvärk, bara av doften från sherry är saken klar - sherry är 'gott'.

Sherry är dessutom ett unikt vin med många stilar och typer och producenterna är flera. Vinköplistan har idag ett  extravin, en sherry, som ändå kan vara en möjlighet för alla känsliga själar och vinet är (med glimten i ögat) en nödvändighet för alla andra. Förutom det torra starkvinet tipsar Vinköplistan om två vita viner i olik prisklass respektive två röda viner.

Allergi mot histamin

Histamin kan finnas i alla viner med det är vanligare i de röda. Framförallt i vin som lagrats länge på gamla fat. Histamin bildas när aminosyror bryts ned av jästa mikroorganismer och bakterier. Att ta en anti-histamintablett sägs lindra besvären. Själv tacklar jag min känslighet genom att aktiva val eller att välja bort. Ganska okomplicerat faktiskt.

Vitt vin upp till 90 kr

La Gascogne par Alain Brumont Gros Manseng-Sauvignon 2013 (2882), Frankrike Sydväst, Frankrike, 85 kr
Här är ännu en av mina favoriter. Passar alla som vill ha mycket smak i kombination med fräschör. Friskt och aromatiskt vitt vin som är medelfylligt och smakar av örter, päron, krusbär och citrus. Passar till många rätter som kyckling, fisk eller sallader. Prova också till varma skaldjur eller soppa. En gazpacho en varm sommardag kan vara ett tips.
Betyg: 4

Vitt vin upp till 170 kr

Saint-Véran Domaine de la Croix Senaillet 2013 (5222), Richard & Stéphane Martin, Saint-Véran Bourgogne, 121 kr
Nyanserad, fruktig smak med inslag av äpple, nektarin, mineral och apelsin. Torr, medelfyllig och nyanserad smak av gula äpplen och mogna päron, inslag av vinbär, örter och mineral. Bred i smaken med stil och finess. Smaken klarar lite smakrika fiskrätter. Vinet har inte legat på fat men smakbredden kommer av att det legat på sin fällning i 10 månader, på ståltank. Passar till getost, getosttoast som gratinerats, pepparrotsgädda, till limekyckling, musselsoppa och liknande.
Betyg: 4

Rött vin upp till 90 kr

Vineyard Selection Shiraz Mourvèdre Viognier 2013 (2034), Kleine Zalze, Western Cape Sydafrika, 89 kr
Smakrikt, medelfylligt och mycket fruktig smak av plommon och björnbär, något rökigt vin med fatkaraktär och inslag av rosmarin, hallon, och lakrits. Perfekt vin till grillsäsongen, som husvin för alla som söker de mustiga smakerna i sitt vin eller för dem som dricker vin efter middagen.
Betyg: 3

Rött vin upp till 170 kr

Poliziano Vino Nobile di Montepulciano Viti Nuove 2012 (2144), Poliziano, Vino Nobile di Montepulciano Italien, 159 kr
Stor, medel/fyllig smak av mörk, generös frukt som plommon och körsbär. Det finns drag av kärnig stramhet och smak av pinjenötter plus fat. För mig har stilen på Viti Nuove blivit aningen mer modern sedan förra årgången men fortfarande är helhetsomdömet det av ett ’snyggt möjligen lätt extraherat’ vin. Fatinslagen är moderna och om man vill vara petig, precis på gränsen att tippa över på den andra sidan. Servera till ’snygg’ mat som risotto, kalvstek, eller fläskragu.
Betyg: 4-

Extravin, en torr sherry

Dos Cortados Palo Cortado 20 Years (76109), Williams & Humbert, Sherry Spanien, 239 kr
Torr, nyanserad sherry att dricka som aperitif och till tapas (småplock). Torr smak med inslag av valnötter, apelsin, russin, knäck och kryddor. Fin eftersmak. Lika läckert som att det förmodligen räcker länge i glaset!
Betyg: 5

 

Vinbankens vinköplista

På den här sidan hittar Du de snabba, säkra, och för tillfället bästa rekommendationerna bland vinerna jag nyligen provat, främst från annonsörers portföljer.