Laddar annons
26 Feb, 2011
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Riktigt bra trotjänare och gamla godingar på Röttorps Bästa

Idag är det lördag och det finns en ny Röttorps Bästa som Du når genom att klicka på ”Röttorps Bästa” på huvudmenyn ovan. Jag har bytt ca hälften av vinerna från förra veckan. Två gamla trotjänare i måttligt prisläge som just nu är i ovanligt bra form har kommit in på Röttorps Bästa.
Röda 2008 Periquita Reserva för 79 kr (259 i box) och vita 2009 Torres Gran Viña Sol Chardonnay för 74 kr.

Nytt exklusivt toppvin på Systembolaget som bara finns i få flaskor på vinkällarbutikerna är 2005 Wynn’s Michels Shiraz för 469 kronor. En saftig och redan förvånansvärt drickbar storslagen aussishiraz med stora mjuka tanniner och stor framtid som gör den till veckans röda lyxvin på Röttorps Bästa. Nästa alla lite bättre dyra viner säljs och dricks långt innan de utvecklat alla de mognadstoner som de har potential för. 2004 Finca el Puig är idag en härlig rätt mogen Priorat som kostar 189 kr. Den är en bra ingång till de härliga smaktoner som mognad kan ge bland de dyrare röda alternativen hos Röttorps bästa. Ett annat moget vin som genom sin syra nästan lever för evigt är det söta Loirevinet 1995 Moulin Touchais. Friskheten gör att de också passar till efterrätter med citrus, som annars kan få viner att krokna.

På tisdag den 1 mars är det nyhetssläpp på Systembolaget med rätt många intressanta nyheter. Du kan läsa om alla toppvinerna i min artikel i DIWeekend. I nästa vecka kommer några av de mest intressanta att kvala in till Röttorps bästa. Redan nu vill jag ändå särskilt pusha för en sensationell nyhet för alla de som gillar mogen röd Bourgogne och nästan aldrig får chansen att köpa någon för rimlig penning. Hos det förnämliga stora bourgognevinhuset Jadot har man hittat en undangömd post 1999 Beaune Premier Cru. Importören Vinunic köpte upp alla de 4 000 flaskorna och de säljs nu på Systembolaget. Mognadsfinessig röd bra men inte märkvärdig bourgogne för 155 kronor är så fyndigt det kan bli. Den försvinner sannolikt snabbt. Vi kanske ses i systemkön.