Laddar annons
Bäst i test vecka 42 - fokus på champagne
18 Oct, 2023

Bäst i test vecka 42 - fokus på champagne

Det är fortfarande några månader kvar men högtiderna närmar sig och varför inte vara ute i god tid? Nedan finner ni några bra och prisvärda champagner som finns i beställningssortimentet – i detta urval är samtliga viner gjorda uteslutande på druvan chardonnay – och är därför blanc de blancs. Två av vinerna kommer på magnumflaskor. 

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget själva utan har tagits in av importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme.

Varje vecka recenserar vi på Vinbanken ett antal viner i beställningssortimentet. Om du till exempel är ute efter ett nytt husvin eller om du helt enkelt tröttnat på utbudet i den fysiska butiken, så är Bäst i test – Systembolagets beställningssortiment ett bra alternativ om du vill upptäcka nya viner.

Bäst i test vecka 42

Bonnaire grundades år 1932 i byn Cramant. Vingårdarna är belägna i hjärtat av Côte des Blancs. Idag är det fjärde generationen som styr huset. Egendomen är ekologiskt certifierad sedan 2019. Bonnaire importeras av Provinum.

Efter andra världskrigets slut bestämde sig sju odlare i Champagne att gå samman och göra vin under ett och samma namn. De grundade Palmer & Co 1947 och har sedan dess blivit fler och fler odlare. Palmers största tillgång är medlemmarnas vingårdar som huvudsakligen är klassade som grand cru och premier cru. Huvudkontoret ligger i anrika Reims. Palmer importeras av Provinum

Pierre Péters grundades 1858 i byn Le-Mesnil-sur-Oger. Grundaren Gaspar Péters kom från Luxemburg och köpte två hektar mark i Le Mesnil. Sonen Camille var pionjär när det gällde att buteljera under egen etikett och 1946 tog hans son Pierre Péters över och gav firman dess nuvarande namn. Idag leds företaget av Rodolphe Péters som tog över 2008. Vinerna är eleganta med knivskarpa syror och imponerande lagringsduglighet. Druvorna är till 100 procent Grand Cru från 20 hektar vingårdsmark i Le-Mesnil-sur-Oger, Oger, Avize och Cramant. Pierre Peters importeras av The Wine Agency.

Året är 2012 och efter flera år hos några av de större champagnehusen inledde Guillaume Bonvalet projektet att förvekliga en dröm - han startade sitt eget Champagnehus. 2017 anslöt Guillaumes fru Pauline. Första året, 2014, buteljerades några tusen flaskor. Därefter har volymen ökat successivt och 2021 invigdes en ny anläggning. 2022 producerade Bonvalet 80 000 flaskor och man räknar med att inom några år nå 150 000. Våren 2022 lanserades en ny serie viner där man tagit fram nya blandningar, nya etiketter och nya namn. Utseendemässigt går det mot en sobrare elegantare stil på etiketterna och kvalitetsmässigt från riktigt bra till ännu bättre. Bonvalet importeras av Bonport AB.