Laddar annons
Bäst i test vecka 21 - Fyra spännande viner
23 May, 2023

Bäst i test vecka 21 - Fyra spännande viner

I ”Bäst i Test” vecka 21 blir det Rhône, Rioja, Rias Baixas och Australien. Fyra bra och spännande viner som har mycket att bjuda på och dessutom: hög prisvärdhet!

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget utan har tagits in av importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme. Varje vecka recenserar vi på Vinbanken ett antal viner i beställningssortimentet. Om du är ute efter ett nytt husvin, om du vill ha en variation på det du finner i butiken eller vill bjuda på något som du lagt lite kraft på att söka upp själv, då är Bäst i test en lysande guide till Systembolagets beställningssortiment och ett bra alternativ om du vill upptäcka nya viner.

3-8 dagar innan vinerna kommer fram

Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem. Vi på Vinbanken kommer i artikelserien Bäst i test främst fokusera på viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men om vi skulle hitta något som sticker ut utanför det spannet kan vi komma att recensera även det. I artikelserien kommer vi även ha lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet, än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner. Vinerna som vi recenserar kommer troligtvis vara tillgängliga ett tag åtminstone, då vi säkerställt att de finns inne hos importörerna.

Bäst i test vecka 21 
O filho

O Fillo da Condesa Albariño 2020 (78154), Lagar da Condesa, Rias Baixas, 179 kr 16,5 poäng (+)

Friskt, piggt och aromatiskt med äpplen, persika, citrus, melon, vita blommor och härliga mineraltoner som avslutas med en klockren syra och krispiga saltstänk från den närliggande Atlanten. Ett vin från vingården Bodegas Lagar de Condesa i Rias Baixas som ingår i Vinos Familia Juan Gil med ursprung i Jumilla. Något stramare än tidigare årgången och lite piggare. För er som har köpt detta tidigare och har kvar någon flaska av antingen 2020 eller 2021 prova gärna – ett par års vila gör att smakerna samlas det får en bättre harmoni med djupare smak. Tyvärr har priset seglat iväg vilket gör att det inte längre är samma självklara fynd men det är fortfarande ett mycket bra vin för pengarna. Servera till en Galicisk fiskgryta. Drick 2023-2025.

Familjen Gil har ägt vingårdar i Jumilla sedan tidigt 1900-tal. Sedan 2004 har det dock tagit fart rejält och utvecklingen har varit spikrak. Nu producerar man vin i de flesta av Spaniens många superhippa vinregioner och allt görs med en underbar ödmjukhet med hållbarhet, miljö och gemenskap i fokus. De arkitektritade futuristiska byggnaderna med slottsinspirerade trappor med ledstänger i ädelträ lyser med sin frånvaro. Här är allt är rent, snyggt och präglas av pragmatisk funktionalitet. Det här vinet för oss nordvästra Spanien och Rias Baixas. Mer exakt till Val do Salnés som är den hetaste av de fem underregionerna i Rias Baixas och som också är den som är mest exponerad mot atlantkusten. Lagar da Condesa och Juan Gil importeras av Wineaffair.

Bäst i test vecka 20

Vino Volta Nothing Wrong With Old Skool Chenin Blanc 2021 (93447), Wine Terrorists, Western Australia, Swan District, 199 kr 17 poäng (++).

Doftrikt med gröna äpplen, limezest, citronolja, persika, timjan och lite bivax. Smaken är laddad med äpplen, kiwi, nektariner, kalk, lysande syra, och bra balans. Ett mångdimensionellt och spännande vin som kombinerar grön, frisk frukt med lite varmare tropiska drag på ett bra sätt. Ett roligt vin som känns hantverksmässigt och nyansrikt. Finns i tillfälliga sortimentet och når en kvalitet som gör att det egentligen borde varit slutsålt. Nu finns det tillgängligt i flera butiker och har ett ansenligt webbsaldo som gör att de går att beställa till samtliga butiker. Drick 23-26 men för det som vill experimentera håller det längre än så men utvecklar då andra, lite nötigare smaker och aromer. Servera till en caesarsallad med grillade kycklingfiléer. Vino volta importeras av Ecope AB.

Marques

Marqués de Cáceres Reserva 2016 (93447), 199 kr 17 poäng(++).

Djup varmt mogen, lite dov frukt med plommon, tranbär, tobak, läder, choklad och kaffe och rostade fat. Smaken är koncentrerad med djup frukt av mörka körsbär, salvia, asiatiska kryddor och rökiga fat. En välgjord Rioja med tät fin struktur som kombinerar traditionell och lite modernare stil. Hade det stått Bourgogne på flaskan skulle priset vara 3 gånger högre – bra Rioja börjar bli riktigt prisvärt. Drick 2023-2030. Servera till biff med grillade portabellahattar och grönsaker. Marqués de Cáceres importeras av Domaine Wines

Marqués de Cáceres etablerades i byn Cenicero i Rioja av Enrique Forner 1970. Familjen Forner är ursprungligen från Spanien men tvingades flytta till Frankrike under det spanska inbördeskriget och byggde upp en omfattande vinverksamhet i Loiredalen på 40- och 50-talen. 1968 kom de tillbaka och två år senare startades Bodegas Marqués de Cáceres. Målet var redan från starten att göra piggare riojaviner med mer koncentrerad frukt och mindre oxidativa toner. Ett led i detta var att man rewdan från början arbetade mer med franska ekfat än de traditionella amerikanska ekfaten, som i Rioja på 70-talet, betraktades som en självklarhet. Cáceres fick från starten ett grundmurat rykte och har länge betraktats som en av de ledande bodegorna i Rioja.

Colombard

Côtes-du-Rhône Les Forots 2020 (74174), Côtes-du-Rhône, EKO, Jean-Luc Colombo, 16,5 poäng(+).

Stor pigg doft med violer, mörka körsbär, vildhallon, tranbär, färska örter och ceder. Djup och tät smak med bigarråer, björnbär, lakrits, lagerblad och fat. En välgjort Côtes-du-Rhône med lättillgänglig frisk frukt som gör det till en lysande kombination med både kött och vegetariska alster från grillen. Gjort på 60% Syrah, 40% Grenache. Drick 23-27. The Wine Agency

Jean-Luc Colombo arbetade som farmaceut i Marseille men vinintresset tog över och 1986 slog han sig ner i Cornas i norra Rhônedalen. Hans viner fick på kort tid rykte om sig att höra till de bästa i området. Modernare metoder, ekologisk odling och gamla vinstockar gav vinerna världsrykte. Idag är det dottern Laure Colombo som ansvarar för vinerna. Verksamheten har växt och man gör nu vin från de flesta appellationerna i Rhônedalen.