Tillbaka till: Toscana

Chianti

Chianti

Chianti är namnet på vindistriktet i Toscana som är hem till flera kända vinappellationer.

I dag produceras framförallt röda viner i området där druvan sangiovese är den dominanta. Hjärtat av vindistriktet är även hem till några av de finaste vinerna från området, nämligen Chianti Classico som klassas som DOCG.

I område, som ligger strax söder om storstaden Florens, produceras även dessertviner som går under benämningen Vin Santo del Chianti. Dessa viner är till största del gjorda på malvasia men man får även blanda in trebbiano i dessa.

Även om dessertvinerna är populära så får de stå i skugga av de internationellt kända röda vinerna som produceras i distriktet. Förutom sangiovese får man även blanda i utländska druvor, som till exempel cabarnet sauvignon och cabarnet franc. Inom classico-området är det ännu hårdare regler och där måste sangiovese utgöra minst 80 procent av druvorna.

I vindistriktet är det även vanligt att man använder begreppet riserva ihop med vinerna. Till exempel Chianti Classico Riserva, ett vin som måste lagras i minst 27 månader. Begreppet innebär med andra ord ännu hårdare lagringsregler än viner som inte har riserva i namnet.

Även om viner från området i dag är populära och internationellt erkända så har fallet inte alltid varit så. En av orsakerna till att vinmakare i regionen började blanda i icke-lokala druvor var för att man ansåg att kvalitén på vinerna från regionen hade gått ner. Dessa viner fick sedan benämningen Supertoscanare och anses vara några av de bästa vinerna i landet.

I dag är chiantiviner på frammarsch, vilket även syns på utbudet av chianti på Systembolaget.

Matmässigt brukar vinerna passa riktigt bra till rätter av ljusare kött, som till exempel kyckling. Vinerna brukar ha en tydlig fatkaraktär och har ofta kryddiga toner.

Namn: Chainti
Druvor: Sangiovese, cabaret franc, cabernet sauvignon, malvasia och trebbiano
Kända viner i Sverige: Brolio, Villa Puccini

Läs mer: Chianti – bäst i test