Vignobles Mayard för Châteauneuf-du-Pape utan fat
Le Hurlevent från Vignobles Mayard i Châteauneuf-du-Pape lagras inte som man kanske tror på ekfat. Producenten använder betongtank.
Côtes du Rhône är viner som nämns med den största respekt bland vinkännare världen över. Vi talar om ett brett spektra av vin, så det är svårt att generalisera kring smaken. Vinerna kan vara allt från fruktiga och lätta, till synnerligen nyanserade och komplexa efter lång lagring på fat. Både nyare och äldre ekfat används. Små och nytillverkade fat ger en kraftigare smak än ek i äldre och större fat. I Côtes du Rhône görs vin på båda sätten.
Côtes du Rhône är ett av de områden i Europa där vin producerats under längst tid. Kanske så långt tillbaka i tiden som 500 år före Kristus. Jordarna är ofta platta, vilket underlättar odlingen. Då behöver inte vinrankorna bindas upp lika mycket.
Xavier Vignon om klimatet: vinvärlden som vi kände den är borta
Côtes du Rhône är ett stort område mellan Vienne och Avignon, och den franska delen av floden Rhône. När man talar om rhôneviner är det ofta viner som är producerade här som åsyftas. Det görs dock vin i andra delar av Rhônedalen. Närheten till Medelhavet ger ett varmare klimat med många soltimmar.
I Côtes du Rhône är hela 21 druvor tillåtna. Några av sorterna är relativt okända utanför Côtes du Rhône, och till och med utrotningshotade. Grenache är den vanligaste blå druvan i området och vinerna består ofta av grenache blandat med syrah eller mourvèdre. Vita viner härifrån görs vanligtvis på en blandning av flera olika druvor.
Côtes du Rhône har många mycket gamla vingårdar där hantverket gått i arv. Även vinstockarna är också ofta äldre än vad som är brukligt. Det ger mindre skördar men också viner av mycket hög kvalitet.
Omkring 95 % av allt vin som produceras i Côtes du Rhône är rött. Det är ett av de viktigaste distrikten för rödvin i världen. Vinerna har ofta en subtil karaktär där själva hantverket verkligen får glänsa. De mest eftertraktade röda vinerna från regionen betingar astronomiska priser, men det görs också mycket prisvärda kvalitetsviner och enkla bordsviner i Côtes du Rhône.
Det är bara en liten del av allt vin som görs i Côtes du Rhône som är vitt. Eftersom den totala produktionen av vin är så pass stor så innebär det trots allt att det finns många bra vita viner härifrån. En flaska vitt vin från Côtes du Rhône är ett väldigt bra val till sparris och andra primörer eller lagrade ostar.
Systembolaget har såväl enkla och billiga boxviner som riktiga dyrgripar från Côtes du Rhône. Förutom omkring 100 röda viner finns det ett förvånansvärt stort utbud av vitt vin från Côtes du Rhône på Systembolaget.
Châteauneuf-du-Pape är en viktig appellation i Côtes du Rhône. Här görs vad som ofta kallas för världens bästa viner. Ett vitt vin som har högsta möjliga gradering i Côtes du Rhône är Château-Grillet. Tavel är ett fantastiskt rosévin från regionen.
Le Hurlevent från Vignobles Mayard i Châteauneuf-du-Pape lagras inte som man kanske tror på ekfat. Producenten använder betongtank.
Rekommendation – 8 röda viner från Châteauneuf-du-Pape på Systembolaget, just nu. Därför har jag valt att lyfta vinerna som finns i butik, just nu. Med […]
Under många år har Gigondas varit rödvinsälskarnas omhuldade hemlighet. Viner av kvalitet nära Châteauneuf-du-Pape, till en bråkdel av priset.
Xavier Vignon är den just nu mest spännande vinpersonen i södra Rhône. Med gedigen erfarenhet och stor kunskap tar han vin - in i framtiden.
Vitt vin från den vidsträckta Rhônedalen i södra Frankrike. Producenten är en av de mest namnkunniga, E Guigal.
Domaine Harbard berättade att de var föregångare inom det ekologiska jordbruket i norra Rhône 2014.
Sedan några år är Domaine Paul Jaboulet certifierad för ekologisk och biodynamisk odling.
Vinfirman Paul Jaboulet har anor ända tillbaka till Napoleontiden.