Crozes-Hermitage Domaine Habrard 2018 – vinkalender 19 dec.
Domaine Harbard berättade att de var föregångare inom det ekologiska jordbruket i norra Rhône 2014.
I Crozes-Hermitage görs framförallt rödvin som är tänkt att drickas ungt. Det är av lite lättare karaktär, även om vissa producenter även gör mer lagringsvänliga viner. De lätta vinerna kan jämföras med viner från appellationen Beaujolais.
Crozes-Hermitage är även känt för att många viner görs av kooperativ, alltså lite större vinproducenter som gör vin som någon annan kan sätta etikett på. Sådana viner har tidigare haft lågt anseende, men här har man visat att vinkooperativ kan göra mycket prisvärda viner.
Crozes-Hermitage är den största appelationen i norra Rhonedalen, men inte den mest kända. Vintrarna kan vara kalla och fuktiga i Crozes-Hermitage men på det stora hela är klimatet bra för vinproduktion.
För dig som gillar att utforska viner som håller hög kvalitet, men som det inte pratas och skrivs om hela tiden, är Crozes-Hermitage något att hålla ögonen på. Les Chassis, Les Sept Chemins och Les Meysonniers är tre av de viktigaste vingårdarna i Crozes-Hermitage. Viner därifrån är oftast mycket bra utan att vara påfallande dyra.
I Crozes-Hermitage görs röda viner i första hand på syrah. Ibland kan även roussanne eller marsanne, som är vitvinsdruvor, ingå som en komponent i de röda vinerna. Det är också dessa druvor som används i de vita viner som görs i Crozes-Hermitage. Syrah ger vanligtvis ganska kraftiga viner med hög syra. Ett vin från Crozes-Hermitage bjuder ofta på smak av mörka körsbär och tanniner.
Stekt fisk och grillat kött går fint ihop med lätta viner från Crozes-Hermitage. De är också trevliga sällskapsviner som står bra på egna ben. Om du har ett fylligare vin från denna appellation rekommenderar vi en mustig köttgryta.
Vid vilken temperatur du ska servera ett vin från Crozes-Hermitage beror först och främst på om det är rött eller vitt vin i glaset. Är det vitt passar det med en temperatur på strax under tio grader. Är det ett rödvin bör det istället serveras vid en något varmare temperatur. Fylliga viner med komplexa aromer från Crozes-Hermitage bör serveras vid en lite högre temperatur än lättare och friskare viner.
När det gäller luftning är det också svårt att generalisera eftersom det görs olika typer av vin i området. En typisk röd Crozes-Hermitage vinner på luftning. Det kan serveras i ett helt vanligt rödvinsglas med en lite större kupa. Då får det plats mycket luft vilket främjar aromerna.
I Sverige kostar de flesta flaskor från Crozes-Hermitage omkring två hundra kronor och uppåt. Men det finns även billigare vin härifrån, särskilt i Frankrike. Många av vinerna med lite enklare karaktär dricks i första hand lokalt i regionen.
Med något enstaka undantag så är det röda viner från Crozes-Hermitage som du hittar i Systembolagets sortiment. Det finns rätt många att välja på, med tanke på att det är en ganska okänd appellation.
Domaine Harbard berättade att de var föregångare inom det ekologiska jordbruket i norra Rhône 2014.
Sedan några år är Domaine Paul Jaboulet certifierad för ekologisk och biodynamisk odling.
Bästa Crozes-Hermitage, Systembolaget. De fem bästa köpen av Crozes-Hermitage, just nu. Den kryddiga smaken är ett utmärkt val i kombination till höstens mat.
Nätverken i vinbranschen blir fler & större. En av många är den kvinnliga sammanslutningen från Frankrike & Rhônedalen, Femmes Vignes Rhône. Och de imponerar!
CROZES-HERMITAGE. Är en appellation, en beteckning, för rött och vitt vin i norra Rhônedalen, i Frankrike. Här tillverkas rött vin av druvan syrah men också […]
Laurent Habrard är vinbonde i norra Rhône i femte generationen. Han är förstås född till det, har det i sina gener och druvsaft i blodet. […]
Det prissegment som växer snabbast på Systembolaget bland flaskorna är 90-99 kronor. I år är ökningen 18%. Försäljningen av vinflaskor i prisläget under 70 kronor […]
Här kommer som vanligt, den sista tisdagen i månaden, mina bästa vintips bland de nya vinerna till månadsskiftet. Nyhetssläppen på Systembolaget är på torsdag den […]