Laddar annons
16 Dec, 2015

Röttorps Bästa med det lilla och stora julvinet

Det lilla och stora julvinet, chenin blanc på buske, halvtorr jul, rött lyxvin, röd julbox, rieslingbox och en Dão för framtida jular är veckans åtta nya viner på Röttorps Bästa.

Nya viner v51 2015 på Röttorps Bästa

Det lilla julvinet

Epica Malbec, 2014 för 79 kronor är en rik och generös argentinsk Malbec med bra fyllighet från ett av de bättre vindistrikten inom Mendoza, Uco Valley. Egendomen ägs och drivs idag av chilenska San Pedro som här lyckats göra ett riktigt bra vin till fyndpris. Nyhet i fasta sortimentet nu i december och ett bra julvin.

Det stora julvinet

Condado de Haza, 2011 för 129 kronor är ett härligt återseende. Vi har tidigare haft många fynd årgångar av detta stora rika balanserade komplexa Tempranillo vin från Ribera del Duero. Härligt ljuvligt stort julvin som med sin generösa rikedom är det optimala vinet till julbordet om man undantar sillen. Tillfällig nyhet som dessvärre tar slut ganska fort.

Chenin blanc på buske

Kleine Zalze Cellar Selection Bush Vines Chenin Blanc, 2015 för 69 kronor är även i sin nya årgång som just anlänt ett friskt innehållsrikt seriöst billigt vitt torrt vin på Sydafrikas stora vitvinsdruva Chenin Blanc. Det finns massor av gamla vingårdar där vinstockarna växer som små buskar utan uppbindning i rader, bush vines. I varma klimat kan det ha en del fördelar och indikerar att det finns en hel del gamla stockar bakom vinet. Utmärkt relation kvalitet/pris.

Halvtorr jul

Dr Loosen Bernkasteler Kurfürstlay Riesling Spätlese, 2014 för 115 kronor är en bra halvtorr Moselriesling från topproducenten Dr Loosen med längd och just innehåll. Bra till fruktefterrätter och som friskt balanserat sällskapsvin.

Rött lyxvin

Gigondas Grand Grenache, 2012 för 429 kronor är Domaine Santa Duc’s toppvin från sina allra bästa vingårdslägen och de äldsta grenachestockarna där. Redan mycket delikat och finstämt med lång finessig eftersmak och växer också länge i källaren. Grenachelyx från södra Rhône.

Röd julbox

Cline Zinfandel, 2013 för 249 kronor för 3l.  Denna rena lite komplexa seriösa zinfandelbox är ett riktigt bra julvin som i sin generösa mjuka stil passar väl till julbordets fröjder. Börja med vinet efter att sillen är äten. Ligger formellt i BS, men finns också på hyllan i ett 70-tal butiker.

Rieslingbox

Mad House Riesling, 2015 för 239 kronor per 3l. Just aussiriesling på box som just anlänt i ny årgång. Frisk trevlig stil med lätt riesling karaktär och måttligt hårda syror. Bästa torra rieslingboxen.

Dão för framtida jular

Dão Rótulo, 2013 för 119 kronor är ett utmärkt långsiktigt vin från det intressanta området söder om Douro. Här har Dourohuset Niepoort skapat ett helt nytt vin på gamla vinstockar av druvsorterna Alfrocheiro, Jean och Touriga Nacional. Ett härligt vin redan nu till smakrika rätter men också stor framtid vid lagring av detta välstrukturerade vin i måttlig prisklass till kommande jular.

Liknande artiklar

Laddar annons
Laddar annons
Laddar annons