Huvudbild för artikel Röttorps Bästa med nytt julvin
23 Dec, 2015

Röttorps Bästa med nytt julvin

Nytt julvin, fyndig bordeauxblend, oäkta chablis, storebror Rotari, karaktärsfullt rosébubbel, lyxriesling, röd premiumbox, vit chardonnay box och för barnens 20årsdag är veckans nio nya viner på Röttorps Bästa.

Nya viner v52 2015 på Röttorps Bästa

Nytt julvin

Peter Lehmann Portrait Barossa Shiraz, 2013 för 128 kronor är en tät, mjuk, rik och generös måttligt nyanserad Syrah med bra struktur från Barossa distriktet i South Australia. Dvs ett härligt finare julvin när Condado de Haza  nu är helt på upphällningen i butikerna.

Fyndig bordeauxblend

Waterford Estate Cab S, 2012 för 199 kronor är en stor cabernet dominerad bordeauxblend från relativt ung riktigt bra producent i södra Stellenbosch. Rikt och komplext, balanserat med fin längd, redan nu betydande vin och stor framtid i vardande. Fyndig exklusiv nyhet nu i december, som kommer att utvecklas ungefär som ett bättre Bordeauxvin med lite mer generösa grundtoner.

Oäkta Chablis

Bourgogne Blanc Kimmeridgien, 2014 för 104 kronor är en lätt vit bourgogne på klassisk kalkig jordmån för bättre Chablis. Vinhuset Brocard odlar detta vin alldeles utanför det formella Chablis distriktets gräns vilket gör vinet till en allmän bourgogne med lägre pris än om den skulle legat innanför gränsen.

Storebror Rotari

Rotari Blanc de Blancs Extra Brut, 2009 för 129 kronor är storebror till det ”vanliga” Rotaribubblet. Lite finare druvselektering av ren chardonnay med lite lägre dozage ger ett lite stramare, mer mineraliskt och lite mindre fruktigt utmärkt mousserande vin. Passar även bra till exklusiviteter som ostron.

Karaktärsfullt rosébubbel

Estelado Rosé Sparkling Wine, för 87 kronor är en karaktärsfull torr komplex och precis rosé på gamla stockar av urdruvan Pais. Den startade vinframställningen i Chile, med att vara basen för produktionen av nattvardsvin. Nu har vinhuset Torres i Chiles uppfunnit en riktigt intressant mousserande rosé på  detta gamla druvmaterial.

Lyxrielsing

IDIG Riesling Grosses Gewächs, 2014 för 399 kronor är en stor, rik och mäktig Pfalzriesling från en mycket speciell vingård. Christmann skapar här ett storslaget måttligt hårt och mycket mäktigt vin. 2014 är något lägre i mäktighet men ändå alldeles tillräckligt med en frisk syra och ovanligt öppet för att konsumera även så här i vinets ungdom.

Röd premiumbox

Casillero del Diablo Carmenère/CS, 2014 för 235 kronor per 3l. Riktigt bra chilensk röd premiumbox på landets egen druva Carmenere i blandning med Cabernet Sauvignon. Man har nu lärt sig att vänta ut full mognad hos carmeneredruvorna, med total frånvaro av gröna toner. Istället är det idag ett bra lite mulligt och generöst vin med stor fruktighet.

Vit chardonnay box

Pasqua Sanzeno Chardonnay, 2014 för 219 kronor per 3l är en riktigt hygglig fruktig chardonnay med just balans och längd.

För barnens 20 årsdag

Château Bouscassé  VV, 2012 för 249 kronor är ett stort lovande lagringsvin från Maderian, söder om Bordeaux och druvan Tannat. Tillfälligt exklusivt vin som kom in nu i december. Det kommer att bli ett mycket komplext rikt svarfruktigt nyanserat och stort vin med många års lagring. Ett riktigt bra vin att spara från barnens födelseår (om de är födda 2012) för konsumtion när det blivit Systemvuxna som 20  åringar.