Laddar annons
9 Dec, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med tämjd Baga blandning

Tämjd baga blandning, delikat nebbiolo, gamla riesling stockar, jul Vintage, sötfriskt efterrättsvin och fyndchampagne för en femhundring är veckans sex nya viner på Röttorps Bästa.

Nya viner v50 2015 på Röttorps Bästa

Frei João Reserva, 2012 för 99 kronor kommer från Bairrada distriktet i Portugal söder om Douro. Här finns en klassisk druva, baga, som traditionellt har skapat mycket långlivade och tuffa viner med hårda tanniner. Numera har man lärt sig att göra vinerna avsevärt mycket mer balanserade, även om de alltid har stor struktur. Den lite tämjda baga druvan har dessutom blandats med en rejäl dos av touriga national och lite cabernet sauvignon. Resultatet är ett ovanligt balanserat något tufft vin med lagringsmöjligheter till ett riktigt trevligt pris.

Delikat nebbiolo

Le Tense Sassella, 2011 för 139 kronor är en lätt och delikat nebbiolo från alpvindistriktet Valtellina i norra Italien. Under sina fyra levnadsår har den mognat en del med lite mildare slut och växande komplexitet som resultat. Bra seriös nebbiolo för lättare maträtter.

Gamla rieslingstockar

Künstler Hochheimer Stielweg Riesling Alte Reben, 2014 för 179 kronor är en ung snygg, frisk, komplex och långsiktig Rheingau riesling som passar väl till många smakmässigt eleganta rätter. Alte Reben betyder gamla vinstockar, vars druvor ofta ger viner av högre kvalitet, särskilt från bättre vinhus som här. Härligt ungt nu och växer med ålder i många år.

Jul Vintage Port

Graham's Malvedos Vintage Port, 2001 för 389 kronor. Vintage Port är det allra förmästa portvinerna som ofta säljs unga och är rätt dyra. Det har den nackdelen att de kräver lång lagring och ger hög lagerkostnad.  Denna ”Quintavintage” kommer från de bästa druvorna ett lite mindre märkvärdigt år. Det mognar lite snabbare och är efter sina 14 år ca halvmoget. I detta tillstånd kan man köpa den för halva priset mot toppvintage.  Magnifik upplevelse redan till årets stiltonost, eller vilka andra ostar som helst. Härlig ganska söt Vintage med genrösa något ungdomliga drag som är lätt att gilla. Bra introduktion till den storartade Vintage världen. Men kom ihåg att Du måste dekatera bort den stora fällningen i vinet, gärna 6 timmar, innan den skall drickas. Årets Jul Vintage.

Sötfriskt efterrättsvin

Nittnaus Beerenauslese Exquisite 37cl, 2013 för 89 kronor är ett nytt utmärkt österrikiskt sött vitt vin på Systembolaget. Ovanligt balanserat och fräscht med aningen lägre koncentration än andra klassiska beerenauslese, ändå sötma så det räcker och härligt okladdigt slut. Kan användas till ostar och gåslever, men är kanske i första hand ett sötfriskt efterrättsvin inte minst för efterrätter med fruktinnehåll.

Fyndchampagne

Deutz Brut Vintage, 2008 för 499 kronor anlände i fredags på Systembolaget som en tillfällig exklusiv champagne inför helgerna. Ett toppvin från den stora årgången 2008 med läcker lång och finessig stil redan så här i sin relativa ungdom. Ett exklusivt och lysande val till detta nyår, men bör nog köpas direkt. Stor risk att denna dyra fyndchampagne försvinner snabbt.  Växer även länge med lagring och är ett lysande alternativ de närmsta 10 åren framöver när Du vill servera något alldeles extra och exklusivt.