Här får du en överblick och karta över de viktigaste och bästa starkvinerna. Anders Röttorp berättar också om sina bästa val just nu i alla stilar och sorter från Manzanilla till Vintage Port. Alla vinerna finns i tabellen.
Ett starkvin är ett vin som har fått en sprittillsats. Ofta är de uppåt 20 % i alkoholhalt, men t ex sherry finns ända ned till 14,5%. För söta starkviner gäller att man ofta avbryter jäsningen genom att tillsätta sprit långt innan allt det naturliga sockret från druvorna omvandlats till alkohol. T ex portviner har ca 100 gram socker ojäst per liter vin. Det finns många olika platser runt om i Europa som under lång tid gjort olika typer av starkviner. De enklare och billigare dracks ofta främst för att få i sig alkohol, smaken fick man stå ut med för att alkoholintaget skulle ske i belevade former.
[artikel id="58043" titel="Röttorps senaste vinrecension - 24 portviner i topp bland sju portvinstyper. Dec 2017"]
De tre stora starkvinerna
I Portugal och Spanien utvecklades också så småningom riktigt stora kvalitetsviner. Det finns ett betydande antal olika sådana, var och en från sin plats. Tre av dem är i en klass för sig, Portvin, Madeira och Sherry. Inom varje grupp finns en rad olika varianter. Olika lagringsmetoder ger olika stilar och karaktärer och många viner mår väl av långlagring. Den spanska Sherryn tillkom redan på den muslimska tiden i Andalusien. Bland dessa tre klassiska stora viner finns det inom varje sort en hel del skräpviner men också helt magnifika viner. Ibland kan det krävas lite träning för att förstå sig på dem och det är väl värt besväret. Det finns också många olika undergrupper i varje huvud sort. Dessa passar vid olika tillfällen och skall hanteras på olika sätt. De tål/kräver också lagring mycket olika. Några har en återstående livslängd i öppen butelj på några timmar andra under flera år.
Fino och Manzanilla
Spaniens stora starkvin är Sherry. Den odlas i Andalusen, främst på druvan Palomino. Sherryn lagras i huvudsak i en solera. Vinet förflyttas succesivt mellan olika fat utan att man någonsin tömmer ett fat. Resultat är att sherryviner är en succesiv blandning av många olika årgångar. All fin sherry är torr. Det finns två huvudtyper av torr Sherry. Den vita känsliga nerviga och renklingande lagras under floor med ganska låg alkohol. Flooret är en levande bakteriehop som i tunnare eller tjockare lager flyter uppe på vinet i fatet och skyddar vinet från oxidation. Floor Sherryn får sin speciella karaktär beroende på var den lagras. Om det lagras i Sanlucar ger klimatet där via floorets utveckling en lite lättare och mer mineralisk ton och vinet kallas då för Manzanilla. Riktigt bra val just nu är klassikern La Guita Manzanilla för 53 kronor per halva. Om vinet istället lagras i en solera i de två andra sherrystäderna, Jerez eller Puerto de Santa Maria heter det Fino. En toppfino nu är Lustau La Ina Fino för 79 kronor per halva. Floor Sherry är ett mycket känsligt vin. Det tål inte alls långlagring på flaska och en öppnad flaska måste förvaras i kylskåp och håller ändå inte många timmar. Praktiskt med halvflaska, servera svalt. Perfekt (om man lärt sig gilla det) som aperitif, till blandade smårätter som tapas, många asiatiska rätter inklusive sushi. När man inte har något annat för sig är det perfekt med ett litet glas till några tunna skivor spansk seranoskinka.
Amontillado, Oloroso och Palo Cortado
Lagras sherry en längre tid och med lite högre alkoholhalt så blir det inget floor. Sherry kan ofta vinna på både 20 och 30 års lagring. Vinet får mörk färg djup och komplex mogen mustigt rik smak. Här finns det tre huvudtyper av mogen gammal sherry som lagrats länge utan floor, Amontillado, Oloroso och Palo Cortado. Amontillado är den precisa eleganta mycket torra varianten, görs på grundviner som skulle kunnat bli en Fino men som istället placerats i Amontillado soleran. Oloroso är den mycket mulligt rika mäktiga och mindre exakta stora gamla men fortfarande torra sherryn. Palo Cortado kan beskrivas som en Amontillado med Oloros drag eller en Oloroso med Amotillado drag. I bästa fall är det ett helt ljuvligt vin som har det bästa av bägge typerna på en gång. Stor mäktig generös doft och lång rik smak med stor precision och elegant slut. Som Du märker är det min favorit. Med tanke på sin ålder är även de bästa gamla sherryvinerna rätt billiga. Du hittar några riktigt bra alternativ på typiska viner i dessa tre stilar i tabellen. Gammal sherry är fantastisk till smakrika eleganta soppor eller för sig självt med lite av den berömda skinkan.
Madeira
Madeira vin är också en gammal historia. Många uppfattar det idag som en lite för gammal historia och det är helt rätt när det gäller billig Madeira. Det är ett gammalt starkvin som dracks mest för alkoholens skull. Men det finns också en fantastisk tradition av att göra stor komplex Madeira antingen som blandningar i solera eller för de allra bästa, på fat utan blandning, som årgångsviner. Madeiran värmebehandlas under några månader som ung och får då den typiska madiera smaken. De tätaste vinerna blir därefter nästan odödliga. De kan lagras nästan hur länge som helst och utvecklas hela tiden på fat. På flaska händer det nästan ingenting. Min äldsta Madeira hitintills är en årgångsmadeira från 1830. Den buteljerades först på 1970-talet. Madeira heter efter sina druvsorter och var och en görs ut i sin torrhetsgrad. Sercial är helt torr, Verdelho lite halvtorr, Bual lite söt och Malmsey söt. Precis som för Sherry finns det mycket enkel billig och usel Madeira ofta relativt söt. Den bör undvikas. En bra torr Sercial till rimligt pris är Cossart Gordon Sercial 5 Years Old för 214 kronor. Används också klassiskt till smakrika eleganta soppor eller som en drink.
Portvin
Portvin är det allra viktigaste starkvinet. Det växer i Dourodalen i norra Portugal. Lagras och utvecklas främst i Vila Nova de Gaia, tvärs över floden från Porto. Något förenklat kan man säga att portvin bör vara rött och sött. En stor mängd av de enklaste druvorna används till att göra snabboxiderad billig Tawny och enkla lite mindre oxiderade Rubyviner. Bägge kan man gott undvika. Bättre druvor och grundviner används i första hand till premiumruby. Där börjar de bra portvinerna. Ett bra exempel är Graham’s Six Grapes för 134 kronor. Användningsområde är som ostvin och till många efterrätter, eller som ett sällskapsvin i mindre glas. Håller sig hyggligt en vecka i öppnad flaska och mycket länge för matlagning.
Late Bottled Vintage och Crusted Port
Ännu lite bättre grundviner kostar man på lite längre lagring. Det kan då bli en Late Bottled Vintage. Buteljeras efter ca fem år i fat. Om vinet i samband med buteljeringen filtreras och renas utvecklas det inte sedan längre på butelj, men håller sig bra i flera år. Ingen fällning och det behövs ingen dekantering. Bra exponent just nu är Graham’s LBV, 2009 för 174 kronor. Om man inte rensar vinet på sitt levande innehåll fortsätter den ofiltrerade LBVn att utvecklas på flaska. En riktigt bra sådan just nu är Churchill's Late Bottled Vintage, 2008 på hela och 2010 på halvflaska 169 resp. 99 kronor. Viner som fortsatt kan långlagras med bra resultat, en fattigmans Vintage. Om man hanterar vinet på samma sätt som en LBV, men startar med en blandning av årgångar kallas vinet Crusted Port. De är numera ganska ovanliga, men det har nyligen anlänt en riktigt kul vällagrad sådan i Bicentenary Crusted Port Fonseca Guimaraens för 239 kronor. Detta vin är buteljerat 2008 och har sedan fått sju år av utveckling på flaska och växer vidare i många år. LBV och Crusted Port är ännu bättre ostviner för alla ostar från mesiga hårdostar till starka mögelostar.
Tawny och Colheita
Lagrar man portvinet länge på fat blir det lite mer oxiderat, ljusare, lättare och ibland delikatare och subtilare. När man blandar olika årgångar blir träporten en Tawny. Bra tawny skall ha en genomsnittlig lagringstid på fat på minst tio år. En sådan är idag Smith Woodhouse 10 Year Tawny för 199 kronor. Priset ökar sedan ganska dramatiskt med ökad lagringstid på fat för 20- och 30åringar. Om man istället lagrar vin från en enskild årgång länge på fat blir det en Colheita (det portugisiska ordet för årgång). Här sparar man enskilda fat så länge de utvecklas väl, vilket ibland blir riktigt länge. Jag har från fat provat Colheita från 1870-talet i toppform. På systembolaget finns ganska nyanlänt en Kopke Colheita, 1966 för 1 399 kronor. Stort vin som nästa år fyller femtio, kul lyxig present till årgångens jubilarer. Tawny och Colheita utvecklas inte nämnvärt på flaska. De har aldrig någon fällning och håller några veckor i öppnad flaska. Passar också kanske allra bäst med ost utom för de allra starkaste mögelostarna. Gott även som drink och till subtila efterrätter.
Vintage Port
De allra bästa druvorna från de bästa åren används för att göra de engelsmännen betraktar som det förnämsta portvinet, Vintage Port. Här är idén att vinet efter en kort tid buteljeras och sedan har hela sin utveckling reduktivt på flaskan. Husen deklarerar ca tre år per decennium en hus Vintage. Dessa toppviner skall lagras länge, de bästa vinner på 40-50 års lagring. En osedvanligt bra sådan är Graham’s Vintage Port, 2000 för 819 kronor. Bör egentligen inte öppnas före 2025 men det är även idag en storartad upplevelse till julens Stiltonost. För den som tycker det är lite dyrt finns det också en sorts ”andra” Vintage som deklareras de flesta åren och sedan säljs relativt utvecklad och för ca halva priset. Här lägger man till ett vingårdsnamn som t ex Graham's Malvedos Vintage Port, 2001 för 389 kronor. Det är inte lika storslaget men har istället kommit lite längre i sin mognadsprocess. Vintage kräver också lite hantering av vinet. Alla Vintageflaskor innehåller en stor finkornig fällning som måste dekanteras bort innan man dricker det. Det finns lite olika meningar om när denna luftning och dekantering bör ske. Jag gör den gärna ca 6 timmar före servering. Vinet håller dekanterat några dagar och brukar på grund av sin ljuvlighet sällan bli ens så gammalt.
[artikel id="58043" titel="Här är senaste listan, med 2017 bästa portviner"]
TABELL: SHERRY, MADEIRA OCH PORTVINER JULEN 2015
Nr | År | Namn | Pris | Bäst | Kv. | Bet | Mat |
SHERRY | |||||||
Fino | |||||||
8294 | Lustau La Ina Fino 37cl | 79 | 15-16 | 17,0 | 4,4 | 1-3 | |
Manzanilla | |||||||
8201 | La Guita Manzanilla 37cl | 53 | 15-16 | 16,5 | 4,4 | 1-3 | |
Amontillado | |||||||
8227 | Lustau Solera Amontillado Los Arcos 37cl | 89 | 15-18 | 17,0 | 4,4 | 2-3 | |
Oloroso | |||||||
99772 | Almacenista Juan Garcia Jarana Oloroso 50cl | 299 | 15-20 | 18,5 | 4,0 | 2-3 | |
Palo Cortado | |||||||
8233 | Palo Cortado Península Solera Reserva | 199 | 15-18 | 18,0 | 4,6 | 2-3 | |
76109 | Dos Cortados Palo Cortado 20 Years | 239 | 15-18 | 18,5 | 4,5 | 2-3 | |
TORR MADEIRA | |||||||
7835 | Cossart Gordon Sercial 5 Years Old | 214 | 15-18 | 17,0 | 4,2 | 2-3 | |
PORTVIN | |||||||
Premiumruby | |||||||
8045 | Graham's Six Grapes Reserve Port | 134 | 15-18 | 16,0 | 4,4 | 0-3 | |
Late Bottled Vintage, LBV filtrerad | |||||||
8000 | 2009 | Graham's Late Bottled Vintage | 174 | 15-17 | 16,5 | 4,2 | 0-2,5 |
Late Bottled Vintage, LBV ofiltrerad | |||||||
8016 | 2008 | Churchill's Late Bottled Vintage | 169 | 16-23 | 17,0 | 4.5 | 0-3 |
8016 | 2010 | Churchill's Late Bottled Vintage 37cl | 99 | 16-21 | 16,5 | 4,2 | 0-3 |
Crusted Port | |||||||
99477 | Bicentenary Crusted Port Fonseca Guimaraens | 239 | 18-25 | 17,5 | 4,4 | 0-3 | |
Tawny Port | |||||||
8055 | Smith Woodhouse 10 Year Tawny | 199 | 15-19 | 17,0 | 4,2 | 0-2 | |
Coheita | |||||||
99139 | 1966 | Kopke Colheita | 1399 | 15-25 | 19,5 | 4,0 | 0-2 |
Vintage Port | |||||||
8091 | 2001 | Graham's Malvedos Vintage Port | 389 | 18-25 | 18,5 | 4,4 | 0-3 |
8183 | 2000 | Graham's Vintage Port | 819 | 25-40 | 19,5 | 4,4 | 0-3 |