Laddar annons
22 Jun, 2011
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med Dourovin under 100kr

Denna vecka hittar Du bl.a. ett bra rött lättvin från Douro och en överkomlig fin vit bourgogne.

2009 Duorum, för 99 kronor, är ett utmärkt modernt lättvin från portvinsfloden i norra Portugal på flodens främsta druvor touriga nacional, touriga franca och tinta roriz. Redan utvecklad längd och ungdomligt rikt slut och den speciella saftighet som viner på touriga nacional kan få. Stor struktur och utvecklas med lagring.

Den som vill kosta på sig ett ännu större välbyggt komplett rött vin för den fina middagen rekommenderas i Röttorps Bästa att välja 2008 Fonterutoli Chianti Classico för 149 kronor. Stor både fruktig och strukturerad med täthet och längd. Fantastiskt bra nu, dekantera gärna någon timme före servering.

Yngre Châteauneuf-du-Pape är sällan harmonisk. Dessa lite bullriga och mustiga viner behöver ofta lång tid för att komma ihop sig till ett balanserat vin. Röttorps Bästa har hittat ett lysande undantag från den huvudregeln i 2007 Ch Mont-Redon för 232 kronor. Härligt balanserad Ch-n-P med längd och framtid och även bra nutid.

Bra vita bourgogner till rimliga priser är inte så vanliga. I det tillfälliga sortimentet finns just nu 2008 Bourgogne Blanc från Jobard för 175 kronor. Härlig frisk, läcker och innehållsrik "vanlig" bourgogne.

För riktigt bra mousserande vin rekommenderar Röttorps Bästa denna vecka specialversionen av Langlois Crémant de Loire Brut för 119 kronor. Säljs i Sverige med längre lagring på fällningen vilket ger större komplexitet och balans hos vinet än det har i övriga världen.

Veckans röda premiumbox är 2010 Ramos Reserva för 219 kronor. Komplett seriöst vin för det mesta och de flesta. Det finns många rätt billiga viner som väl lämpar sig för lagring länge. Ett sådant är 2008 Periquita Reserva för 79 kronor. Det utvecklar betydande smakinnehåll och karaktär med 6 års fortsatt lagring tycker Röttorps Bästa.