Laddar annons
25 Jun, 2011
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Fem helfyndiga sommarviner för 67-79 kronor

Det har under försommaren börjat säljas fyndiga nya årgångar i Systembolagets fasta sortimentet  i måttliga prislägen. En ny årgång är ju ett nytt vin med det har sin historia och sitt varunummer i behåll.

Bland de vita torra vinerna för härliga middagar med lite mer ambitiösa maträtter passar den nu under flera årgångar riktigt bra och löjligt billiga vita bourgognen 2010 Macon-Village Chardonnay. För bara 75 kronor får Du en liten men typisk, aningen smörig bourgogne med härligt långt slut. Det finns en liten lätt fatighet och allt sitter på rätt ställe. Stort fynd. Från Marche i Italien kommer det ständiga verdicchiofyndet  Casal di Serra, nu i årgång 2010 för 79 kronor. Skulle Du få en 2009:a är det inget problem för det här är ett vin som vinner en hel del på fortsatt lagring och passar till nästan allt och alla.

I lite lättare friskare sommarstil är det många som gillar örtiga och aningen aromatiska sauvignon blancer. Det är trevliga både till lättare mat och som aperitif eller snackvin, det går också bra till den egenhändigt uppdragna abborren. Nackdelen med vintypen har länge varit att den för bra innehåll kostar uppåt hundringen. Från Leyda, det nya heta (därför att det bl.a. är så svalt i temperaturen, vilket sauvignon blanc gillar) vindistriktet för vita viner ute på Chiles Stilla Havskust. 2010 Leyda Reserva Sauvignon Blanc är ett ovanligt trevligt friskt och torrt med en tuch av krusbär och örter. Det har kraftigt underprissatts i Sverige till 67 kronor och kostar betydligt mer hemma i Chile. Blir nog dessvärre dyrare så småningom även här. Kom redan sent i höstas och är storfyndet bland bra sauvignon blancer till rimligt pris på Systembolaget. Skall drickas denna sommar och inte sparas länge.

De båda röda nya årgångarna, 2010, av Cabernet resp. Carmenere från Concha y Toro’s världsmärke Casillero del Diablo tycker jag båda förtjänar fyndstämpeln för 74 kronor. Bra seriösa viner med innehåll och komplexitet byggda med struktur och utvecklingspotential. Numera har man lyckats helt eliminera den tidigare tuchen av gröna toner i Carmenere. Passar också till alla och allt. Skulle det bli några flaskor över växer båda vinerna i flera år vid hygglig förvaring. Mycket ovanligt och kul att ett stort världsmärke lyckas göra så bra viner till så rimligt pris.

Alla fem vinerna är bra, måttligt anspråksfulla, lysande sommarviner när det skall vara okomplicerat gott utan att det skall bli dyrt. Trevlig vinsommar!